Végigfutotta San Francisco összes utcáját

Az amerikai fiatalember, Ricky Gates úgy döntött, végigfutja a várost, ahol él, s bár már a tervezés sem volt egyszerű, végül sikerrel járt, és életre szóló kalanddal gazdagodott.

Mennyire ismeri a várost, ahol él? Hiába érzi úgy, hogy jól, annyira biztosan nem, mint Rickey Gates a sajátját. A 37 éves coloradói származású futó elhatározta, San Francisco összes utcáját végigfutja.

Végül negyvenhét nap alatt a város összes utcáját bejárta, több mint kétezer kilométert teljesítve, egy rövidebb távra még Lance Armstrong exkerékpáros is csatlakozott hozzá. Itt jegyezzük meg, hogy San Francisco területe 600.7 négyzetkilométer, míg például Budapesté 525.13.

Már a hatékony tervezés is óriási kihívást jelentett, úgy is, hogy egy matematikus barátja segítségét kérte, aki számítógépes programot írt az optimális útvonalterv megalkotásához. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy fizikailag mekkora erőfeszítést igényelt a terv megvalósítása. Összesen 45 ezer méternyi szintemelkedéssel birkózott meg, ami körülbelül annyit tesz, mintha ötször megmászta volna a Mount Everestet.

 

Rickey Gates bejárta a város összes utcáját, s még vásárlásra is maradt ideje.

 

Reggel hét és délután hat óra között átlagosan naponta negyven kilométert futott, a rekordja nyolcvan kilométer volt. Bevallása szerint nem is fizikailag, inkább mentálisan volt kimerítő ez a negyvenhét nap. Annyi mindenre kellett figyelnie, hogy jóformán egyetlen percre sem kapcsolhatott ki. De megérte, mert életre szóló élményekkel gazdagodott.

„Mindig szerettem volna megismerni a várost, ahol élek, de ez lehetetlen, ha nem mész emberek közé, és nem beszélsz velük. Szinte alig hallgattam zenét, figyelnem kellett a közlekedésre is, és szerettem volna hallani a zajt, érezni az illatokat, szagokat, hogy teljesen magamba tudjam szippantani a város hangulatát” – mondta.

 

 

Ebben az időszakban egy kis furgonban élt, igaz, máshogy elég nehéz lett volna bő egy hónap alatt bejárni a város összes utcáját. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy az étkezést és a tápanyagbevitelt is ennyire komolyan vette, pedig egyáltalán nem így volt. Sőt. Egyetlen energiaszeletet sem fogyasztott el, és sportitalt sem ivott, mindig azt ette, amit éppen megkívánt, ha fánkot, akkor fánkot, ha egy forró phót (vietnámi marhahúslevest) a hidegben, akkor azt.

„Ha már bejárod egész San Franciscót, nem teheted meg, hogy nem állsz meg enni egy finom fánkot.”

A mélypontot nem a fáradtság, az emelkedők vagy a tervezés jelentette, hanem hogy az utcán mindennap szembesült a szegénységgel, a hajléktalansággal és a napi szintű kábítószer-használattal.

„Ki kell törnünk a komfortzónánkból, de amit ott találunk, nem mindig szép. Nem tudtam, mit tegyek, hogyan segíthetnék, a legjobb talán, ha kellően empatikus vagy a nehéz sorsú emberekkel. Természetesen rengeteg szépséget is adott ez az egész, gyönyörű helyeken jártam. Néhány városrész nem sokat változott az elmúlt harminc-negyven évben, nagyon élveztem a nyüzsgést – persze a lakóingatlanokkal telezsúfolt területek nem nyújtottak nagy élményt. Összességében remek szórakozás volt, és sok mindenre megtanított. Mindannyian azt hisszük, jól ismerjük a várost, ahol élünk, de volt néhány olyan rész, ahol soha életemben nem jártam.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.