Vendégségben a Vértesben

A futóútvonalakat bemutató sorozatunk újabb fejezetéhez érkeztünk el: korábban inkább a budai dombok, hegyek ösvényeit vettük sorra, ezúttal a Vértes erdejében futott e cikk szerzője.

A Vértesben nincsenek a mátrai vagy börzsönyi csúcsokhoz hasonlók, mégis izgalmas, változatos terep, jól futható, látnivalóval teli útvonalakkal. Magam kifejezetten szeretek arra futni, mert bár nem olyan technikás és szintes a terep, de mindig tartogat meglepetéseket.

Az egyik kedvenc a Szárligetről induló Körtvélyes–Vitányvár kör, ami hullámzó, de könnyű terepével, sok látnivalójával az egyik legszebb a környéken.

A vasútállomásról vagy a volt Birka-csárda épülete melletti parkolóból indulva az országos kéktúra útvonalát követve kezdődik a kör, néhány tanya mellett elhaladva megnézhetjük a Csákányospusztai kápolna romjait.

Követve a jelzést a Mária-szakadék nevű szurdokvölgybe juthatunk, ahol különleges sziklaalakzatok között, szűk, köves ösvényen visz az út, majd a kék kereszten kitérőt tehetünk a Körvélyesi-kilátónál, onnan visszafordulva a kékre egy kilométer után egy apró, régi temetőt találunk, ott is érdemes egy pillanatra megállni.

Ezután újra választás elé kerülünk, egyenesen az I. Béla-forrást nézhetjük meg, de az is csak egy kis kitérő, jobbra a kéken mehetünk tovább, pár kilométer után a Vitányvár romja fogad minket, érdemes felfutni, pazar kilátás nyílik néhány pontjáról, de a falakra semmiképp se másszunk fel.

Innen balra kell fordulnunk a jelzésen, hogy a Rockenbauer-emlékfához jussunk, ami a legendás dokumentumfilmes-természetjárónak állít emléket.

Nem sokkal utána újra egy elágazás jön, ha a rövidebb kört akarjuk futni, akkor a zöld jelzést válasszuk, ha a hosszabbat, akkor a kéket. A zöld Kapberekpuszta felé visz minket, de még előtte forduljunk le a kék kereszten a Macska-bükk felé, hogy a Körvélyesi kápolnához jussunk, majd a jelzés visszavisz minket a kékre, ahol elkezdtük a kört. Így végül – kitérőktől függően – tizenhat-húsz kilométeres távot teszünk meg, feltéve, ha a vasútállomásról indulunk.

Ha a hosszabb kört választjuk, akkor az elágazásnál a kéken menjünk tovább a Szarvas-kút felé, ami működő, kellemes vizű forrás. Errefelé akad még néhány érdekesség, mint a Vöröslyuk nevű sziklahasadék, s e lyuk után csomóponthoz jutunk, ahonnan több ösvény is elágazik, a kék plusz piros sáv jelzésen a Szép Ilonka-forráshoz futhatunk, onnan pedig a már korábban említett Macska-bükk felé, hogy a kisebb körrel megegyező úton visszatérhessünk a kiindulási pontra.

A hosszabb útvonal kitérőktől függően húsz-huszonöt kilométer, körülbelül ötszázötven méter pozitív szintemelkedéssel, ami jól futható, mégsem túl könnyű táv.

 

Bár több forrás is van útközben, érdemes legalább egy liter vizet vinni magunkkal. Eső után ez a terep elég saras szokott lenni, így a terepcipőt sem árt felhúzni. A változatos terep és a sok látnivaló miatt érdemes többször, többféle útvonalon futni erre, és kiránduláshoz is kiváló helyszín.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ferenczi István 126 kilométer előtt áll
Túra az élet-halál harcot vívó hárshoz
Fesztivállal indul a tájfutószezon
Elrajtolt a virtuális Tour de France
Frizbimérkőzések játékvezető nélkül

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet
Az úszás más lesz, mint eddig volt

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.