Versenyfutás a járvánnyal

Az Ensport cég teljesítménydiagnosztikai méréseken alapuló edzéstervekkel segíti a futókat és a triatlonistákat. Új sorozatunkban keddenként feltérképezzük, hogyan vészeli át a válságot a szakág.

Rövid sorozatunkban minden héten olyan cégeket mutatunk be, amelyek mérésekre épülő edzéstervekkel segítik az amatőr futókat és triatlonistákat a jobb teljesítmény elérésében, legyen hobbi- vagy versenysportoló. Ezekben a vállalkozásokban közös, hogy ha a járványügyi helyzet úgy kívánja, online kiterjesztésben is nyújtanak szolgáltatásokat.

A sorozat első részeként az Ensportot kerestük meg, amelynek a teljesítménydiagnosztika, a futómozgás-elemzés és az arra épülő edzéstervek készítése a profilja. A cég 2014 október 1-je óta foglalkozik futókkal, triatlonistákkal és kerékpárosokkal.

Erdélyi Nándor

„Én alapítottam a céget – kezdte a beszélgetést Erdélyi Nándor alapító és szakmai vezető. – Az volt a célunk, hogy mérésekkel támasszuk alá a gyakorlatban is jól használható edzéstervezést. Egy jó edzéstervvel ugyanis a sportolók eredményesebben készülhetnek fel egy-egy megméretésre vagy céljaik elérésére. Tizenegy éves korom óta triatlonozom, végigjártam az összes utánpótlás-korosztályt, és a válogatottságig vittem. Ezalatt tapasztaltam meg, mekkora haszna van a teljesítménydiagnosztikán nyugvó tervezésnek. Az Ensporttal pontosan ezt a filozófiát akartuk megvalósítani – a mai napig valljuk ugyanis, hogy a teljesítmény mérhető. A mérésekből kapott egzakt eredményeket és a sportolók saját karakterét figyelembe véve igyekszünk javaslatokat megfogalmazni, hogyan léphetnek előre ügyfeleink.”

Az Ensport 15 szakembere három helyszínen – Budapesten, Sopronban és Miskolcon – foglalkozik főként amatőr sportolókkal, ám a paletta rendkívül széles: vannak, akiket arra készítenek fel, hogy sikeresen teljesítsék életük első öt kilométeres távját, másokat pedig a futás élvezetében segítenek kiteljesedni.

Sokan azért keresik fel az Ensportot, mert maratoni vagy ultratávokat szeretnének lefutni, mások a Spartathlont szeretnék teljesíteni.

Szívesen fordulnak a cég szakembereihez az amatőr triatlon-világbajnokságra és az országos bajnokságra trenírozó sportolók is. A vállalkozás ügyfeleinek száma meghaladja a négyszázat. A koronavírus-járvány azonban az Ensportot sem hagyta érintetlenül, főként az első hullám jelentett nagy kihívást.

„A tavasszal egyszerűen mindenki pánikolt – folytatta Erdélyi Nándor. – Úgy éreztük, legfelelősségteljesebb, ha bezárjuk a diagnosztikai labort, és nem fogadunk vendégeket. Két hónapig ki sem nyitottunk, ami meglehetősen érzékenyen érintett minket. Ekkor kezdtük el kialakítani online jelenlétünket, aminek köszönhetően legalább elértük, hogy nem csökkent az edzéstervek iránt érdeklődők száma. Nagyrészt sikerült megtartanunk ügyfeleinket, és amikor feloldották a korlátozásokat, a nyári kampányunk jóvoltából még bővítettük is ügyfélkörünket. Összességében jól jöttünk ki a tavaszi lezárásból.”

Az ősszel azonban kissé másképpen alakult a helyzet. A november 11-i szigorítások óta három labor közül leginkább a budapesti forgalma esett vissza, Miskolcon azonban – egyelőre – nem érzékeltek változást.

 

 

„Akik elkapták a vírust, egy időre kiesnek, hiszen a fertőzés alatt és közvetlenül utána nem sportolhatnak. A betegség súlyosságától függően nekik kettő-négy hetet kell kihagyniuk, majd az orvosi protokollnak megfelelően különböző vizsgálatoknak kell alávetniük magukat.

Legfőképpen a szívizomgyulladást kell kiszűrnünk – ha ilyet észlelünk a sportolónál, további kihagyás vár rá.

Amíg nem húzhatnak újra futócipőt, nem kapnak tőlünk edzéstervet sem, csupán tartjuk velük a kapcsolatot.”

A cég addig is igyekszik az online jelenlétet erősíteni: digitális kardiológiai szaktanácsadással, illetve a fertőzés utáni visszatérés nehézségeivel foglalkozó videóikat sokan nézték meg. Van olyan is, amelyet eddig több mint húszezren tekintettek meg. A jövőt illetően Erdélyi Nándor kifejtette, reménykedik, hogy a vakcinának köszönhetően március végére jobbra fordul a helyzet, és a futóversenyekkel együtt a futók is visszatérnek a való világba.

„Számításaim szerint már áprilisban beindulhat a versenydömping. Addig is arra törekszünk, hogy ne morzsolódjanak le ügyfeleink, és tartsuk a jelenlegi létszámot. Reménykedem, hogy a korlátozások alatt is nyitva tarthatjuk laborunkat, ahol szigorú előírások szerint fogadjuk vendégeinket. Tisztában vagyok vele, hogy az új ügyfelek nem most ostromolnak meg minket, ezért annak is örülnék, ha a labormérések tekintetében a visszaesés mértéke nem érné el az ötven százalékot.”

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.