Világrekord – kosárlabdát pattogtatva

November végén sokadszor is megdőlt a futás közbeni kosárlabda-pattogtatás egy mérföldes világcsúcsa. A műfaj azért lett felkapott mostanság, mert egy férfi Michael Jordan és a The Last Dance hatására megpróbálkozott vele.

Van olyan műfaj, amelynek a jelek szerint nem ártott a koronavírus-járvány: a futás közbeni kosárlabda-pattogtatás egy mérföldes világcsúcsa többször is megdőlt az idén.

Még májusban számolt be róla a Men’s Health, hogy a futó és korábban kosárlabdázó Dylan Sorensen új csúcsot állított fel. A férfit a legendás kosárlabdázóról, Michael Jordanról készített The Last Dance, azaz Az utolsó tánc inspirálta. Jordan-dresszt húzott, és a 23-as mezben megdöntötte az akkor érvényes rekordot, az új 4:37 lett. Csak viszonyításképpen: a futóknál 3:43.13 a világcsúcs a férfiak között, a marokkói Hisam el-Gerúzs futotta 1999-ben Rómában. Sorensen a 30. születésnapján lepte meg magát a rekorddal úgy, hogy bár atlétákat edz a Carolina Egyetemen, és sokat készült, a csúcsdöntés előtt csak egy héttel került labda a kezébe, és kezdett pattogtatni.

Korábban a futó Thomas Schauerman tartotta a csúcsot (4:52), aki alig két napig hagyta élni Nick Symmonds rekordját (5:29). Elsőre kissé komolytalannak tűnhet a műfaj, például látjuk, hogy Schauerman több mint fél percet javított a világ legjobb eredményén.

Ugyanakkor Symmonds a 2013-as atlétikai világbajnokságon ezüstérmet szerzett 800 méteren, olimpiákon szerepelt, szóval nem hobbiatléta volt (már visszavonult).

Visszatérve a friss változásokra: Sorensen rekordja szeptemberig élt, mert akkor Thomas Cirrito 4:33.75-re szorította le. Ezen Sorensen további két századmásodpercet faragott novemberben. Persze elképzelhető, hogy közben is születtek újabb, sosem látott teljesítmények, ám valószínűleg nem minden kísérlet jól dokumentált. Hogy mást ne mondjunk, a Guinness-rekordok Könyvének honlapja júniusban a pakisztáni Azmat Hant köszöntötte csúcstartóként, aki 6:01 alatt tette meg Dubaiban az egy mérföldet – mint látjuk, eközben a tengerentúlon jócskán túlszárnyalták a rekordot.

Sorensen azonban jelen állás szerint gyorsan lekerült a toplista éléről, mert másnak is megtetszett a műfaj. Max Aronov tovább javította az időeredményt, immár 4:30.38 a csúcs. Ahogyan Sorensenhez, hozzá is közel áll az atlétika és a kosárlabda, mindkét sportágat űzte.

Az öccse néhány héttel a csúcskísérlet előtt mesélt neki a „kosárlabdamérföldről”. Az egy mérföldes nyári ideje egyébként 4:19, szóval szép teljesítmény, hogy a labdát folyamatosan pattogtatva is csak alig tíz másodperccel kellett több az 1.609 km megtételéhez.

„Azt gondoltam, no, ez érdekes feladat, két képességet kell kombinálni. Sok kosárlabdázónak nem lenne meg az aerob kapacitása egy mérföldet futni, míg akik képesek rá, azok híján vannak a koordinációnak, hogy pattogtassák a labdát. Szóval ez összességében furcsán különleges kihívás volt, ami végül jól sikerült” – fogalmazott a mérnökként dolgozó 23 éves Aronov. Egyébként elmondta, azért sem volt könnyű, mert míg a futás közben másra is figyelhet, ha labdát is kell pattogtatni, minden pillanatban muszáj arra koncentrálnia.

(Fotó: Dylan Sorensen/Instagram)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.