Az utolsó bástya is leomlott, 41 év kellett

Pénteken egy tíztagú nepáli hegymászócsapat feljutott a 8611 méter magas K2-re, az utolsó nyolcezresre, amelyet előtte senki sem tudott megmászni télen.

A téli himalájai hagymászás története 1980-ban kezdődött, addig nem is tartották lehetségesnek a nyolcezresek megmászását ebben az évszakban.

Azonban a lengyelek gondoltak egy merészet, és új kihívásokat keresve, hírnévre vágyva mégis belevágtak, rögtön a legmagasabbal, a 8848 méter magas Mount Everesttel kezdve a sort.

Őket is meglepte, hogy sikerült, de volt még hátra tizenhárom másik, és a feladat nehézségét jól mutatja, hogy csak negyvenegy évvel később, 2021-ben sikerült valamennyit teljesíteni.

Sokatmondó információ az is, hogy nyáron nem kellett ennyit várni mind a tizennégy nyolcezres megmászására, 1950 és 1964 között elég volt hozzá kevesebb mint tizennégy év.

2021-re már csak egy télen megmászatlan nyolcezres maradt, a 8611 méter magas K2, a Föld második legmagasabb és legnehezebb nyolcezres hegycsúcsa, amelyre tavaly első magyarként oxigénpalack használata nélkül jutott fel Suhajda Szilárd.

Ebben a téli szezonban három nepáli serpacsapat is próbálkozott, köztük volt a közösségi oldalakon feltűnően aktív Nirmal „Nims” Purja, aki 2019-ben hat hónap és hat nap alatt mászta meg mind a tizennégy nyolcezrest, ami világrekord.

A nepáli hegymászók tavaly decemberben érkeztek meg a K2 alaptáborába, és kemény csapatmunkával építették ki a csúcsra vezető utat. Sőt, a csúcsmászók a legmagasabb pont alatt tíz méterrel bevárták egymást, hogy mind a tízen egyszerre lépjenek a hegy tetejére.

Ekkor még izgulni kellett, hogy leérnek-e, de magyar idő szerint vasárnap délután fél ötkor jött a hír, hogy valamennyien biztonságban megérkeztek az alaptáborba.

Sajnos mégis követelt emberéletet a világ legveszélyesebb hegye. Az ismert és kedvelt katalán hegymászó, Sergi Mingote ereszkedés közben kicsúszott az egyes tábor közelében, és a hegy lábáig zuhant. Az ötvenéves alpinista az egyik expedíció társvezetőjeként vett részt a vállalkozásban.

A K2 ELSŐ TÉLI MEGMÁSZÓI 2021. JANUÁR 16-ÁN

Nirmal Purja, Gelje Serpa, Mingma David Serpa, Mingma G, Sona Serpa, Mingma Tenzi Serpa, Pem Chhiri Sherpa, Dawa Temba Serpa, Kili Pemba Serpa, Dawa Tenjing Serpa


Rossz hír a Broad Peakről

Akklimatizációs túra közben eltűnt Alex Goldfarb a 6209 méter magas Pastore Peaken, mászótársa, Szlankó Zoltán korábban visszafordult, mert veszélyesnek ítélte meg a terepet. Az amerikai-orosz hegymászó és a szolnoki sportember a 8051 méteres Broad Peak téli megmászása miatt tartózkodik a térségben, közös expedíciójuk január első napjaiban kezdődött, s mindössze négy-hat hét állt rendelkezésükre a csúcsmászáshoz. Vasárnap délelőtt egy földi keresőcsapat Szlankó Zoltán társaságában Alex Goldfarb keresésére indult, majd hétfőn helikopteres mentést is bevetettek, és sajnos hétfőn megtalálták Alex Goldfarb holttestét.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.