Elbűvöl a tizennégy nyolcezres

A Himalájában mind a tizennégy nyolcezres megmászása számít a legnagyobb elismerésnek, lássuk, hogyan állunk ezzel mi, magyarok.

A himalájai hegymászásban az egyik legnagyobb elismerésnek a mai napig a tizennégy nyolcezer méter feletti hegycsúcs elérése számít, amely eddig húsz nemzet alig negyven állampolgárának sikerült. Bár a tiroli Reinhold Messner első, 1986-os sikere óta fokozatosan nő a teljesítők száma, a kihívás továbbra is nagyon nehéz, már csak azért is, mert a Himalája hegyoldalai alaposan megváltoztak az elmúlt évtizedekben.

OXIGÉN NÉLKÜL
A himalájai hegymászásban nálunk már a nyolcvanas években lerakták a „tiszta mászás” alapjait, a magyar nyolcezres expedíciók – kevés kivételtől eltekintve – nem használnak sem pótlólagos oxigént, és magashegyi serpák segítségét sem veszik igénybe. Ennek ma már csak a Mount Everesten van kiemelt jelentősége, magyar hegymászó még nem is jutott fel nélküle a 8850 méter magas csúcsra. Klein Dávid kilencszer próbálkozott sikertelenül ily módon, Erőss Zsolt 2002-ben oxigént használt a csúcsmenetben, palack nélkül az Everesten Várkonyi László jutott a legmagasabbra, 8750 méterre. Az oxigén nélküli mászásnak a közvélemény szemében kevés jelentősége van, holott sokkal nehezebb így feljutni a világ legmagasabb hegyére, pláne tömegben, nem csoda, hogy ez a világon eddig mintegy kétszáz embernek sikerült csak. Mind a tizennégy nyolcezrest eddig csak tizenkilencen mászták meg pótlólagos oxigén nélkül.

Ez elsősorban a Mount Everestre vonatkozik, amely több szempontból is kulcsa a sorozatnak.

A magasságkülönbség sokkal jobban igénybe veszi a szervezetet, így fizikailag messze erre a hegycsúcsra a legnehezebb feljutni, amit ugyan segítenek a kereskedelmi expedíciók és a mesterséges oxigén, de akadályozza a sorban álló hatalmas tömeg, amely miatt ma már egy nagyon lassan cammogó ipari futószalaghoz hasonlít az egész hegyoldal.

Egy hegymászó éppen ezért általában csak akkor gondolkodik komolyan abban, hogy mind a tizennégy nyolcezrest megmássza, ha sikerül feljutnia az Everestre. Onnantól megszűnik a fizikai akadály.

Erőss Zsolt

Az erre eddig legesélyesebb magyar hegymászó, a 2013-ban elhunyt Erőss Zsolt is az Everest 2002-es meghódítása után tűzte ki ezt a célt maga elé, amire egyébként egy egész expedíciós sorozat épült 2003-ban Magyarok a világ nyolcezresein névvel. Ennek segítségével Erőss végül tíz nyolcezres csúcsra jutott fel, amivel magasan a legeredményesebb hazai magashegyi alpinista.

A másik nagyon fontos szempont az anyagi háttér, hiszen míg egy hangzatosabb vállalkozásra, az Everestre vagy a K2-re induló expedícióra könnyebb (bár arra sem könnyű!) szponzort találni, addig a kisebb nyolcezresekre sokkal nehezebb. Arról nem beszélve, hogy míg a tizennégy nyolcezres összegyűjtése a hegyek normál útjain mászva a legkönnyebb és leghatékonyabb, ma a kiemelkedő képességű mászók körében egyre kevésbé népszerű a normálutas mászás.

És minden jel arra utal, hogy nehéz lesz Erőss Zsolt után találni újabb magyar hegymászót, akiben megvan a képesség ennek a célnak az eléréséhez. Az ő különleges képességei (gyorsaság, erő és kitartás) hatezer méter felett mutatkoztak meg igazán, halálával pedig különösen sikeres korszak zárult le a magyar magashegyi alpinizmus történetében.

Azóta nincsen olyan mászónk, aki nemcsak ennyire jól bírja a magashegyi körülményeket, hanem ennyire elszánt és elkötelezett lenne, mint ő volt. A sors tragédiája, hogy a Kancsendzöngán vele együtt elhunyt 26 éves Kiss Pétert tartották még hozzá hasonló karakternek és tehetségnek.

A NYOLCEZRES CSÚCSOK
1. Mount Everest 8850 m
2. K2 8611 m
3. Kancsendzönga 8586
4. Lhoce 8516 m
5. Makalu 8485 m
6. Cso Oju 8201 m
7. Dhaulagiri 8167 m
8. Manaszlu 8163 m
9. Nanga Parbat 8126 m
10. Annapurna 8091 m
11. Gasherbrum I 8080 m
12. Broad Peak 8051 m
13. Gasherbrum II 8035 m
14. Sisapangma 8027 m

Hogy ez a kérdés miért vetődött fel mégis? Leginkább azért, mert a hazai hegymászás most kezd újra magához térni, újabb és újabb tehetséges mászók tűnnek fel, bár az, hogy ki tölthet be itthon Erősshöz hasonló vezető szerepet, továbbra is teljességgel bizonytalan. A magyar örökranglistán eddig Ugyan Anita és Klein Dávid állt mögötte négy-négy nyolcezressel, de a velük való személyes beszélgetések alapján – bár szép céljaik vannak – úgy tűnik, egyikük sem ambicionálja mind a tizennégy megmászását.

Nem tudni, a hozzájuk a múlt héten a Gasherbrum I megmászásával csatlakozó 37 éves nagyváradi Varga Csaba dédelget-e ilyen terveket.

Tény, hogy Varga már bizonyította képességeit, szépen, fokozatosan építi fel magát, jó hatékonysággal mászik a Himalájában, elszánt és csendes, maga a mászás sokkal jobban érdekli, mint az, hogy mások is tudjanak róla.

A 8080 méteres Gasherbrum I lett a negyedik nyolcezrese, és mivel szponzorként mögé állt a Kalifa, a türelem és a szisztematikus építkezés akár azt is eredményezheti, hogy karrierje egy pontján, néhány év múlva olyan pozícióba kerül, hogy érdemes lesz elgondolkodnia a Himalája Koronájának teljesítésén.

Varga Csaba a napokban ért fel a Gasherbrum I csúcsára

De ez még a jövő zenéje, egyrészt mert az Everest teljesítése előtt csak álmodozásnak tűnik erről beszélni, másrészt új arcok is felbukkanhatnak a hazai hegymászásban, akik az elkövetkezendő években bizonyítják, alkalmasak arra, hogy mind a tizennégy nyolcezresre feljussanak.

MAGYAROK NYOLCEZRES CSÚCSOKON
Íme, a magyar mászók, akik legalább két nyolcezresen jártak eddig.
Erőss Zsolt: 10 (Nanga Parbat, Mount Everest, Gasherbrum II, Dhaulagiri, Gasherbrum I, Broad Peak, Makalu, Manaszlu, Lhoce, Kancsendzönga)
Ugyan Anita: 4 (Gasherbrum II, Gasherbrum I, Broad Peak, Mount Everest)
Klein Dávid: 4 (Gasherbrum II, Cso Oju, Manaszlu, Annapurna)
Varga Csaba: 4 (Gasherbrum II, Broad Peak, Manaszlu, Gasherbrum I)
Ács Zoltán: 3 (Broad Peak, Gasherbrum II, Cso Oju)
Mécs László: 3 (Broad Peak, Gasherbrum II, Gasherbrum I)
Csollány Katalin: 3 (Gasherbrum II, Gasherbrum I, Broad Peak)
Csíkos József: 2 (Cso Oju, Gasherbrum II)
Vörös László: 2 (Cso Oju, Gasherbrum II)
Sterczer Hilda: 2 (Gasherbrum I, Broad Peak)

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Vitorlással menekült a járvány elől
Tekerés után taco, a nap fénypontja
Megoldódott volna a Djatlov-rejtély?
Világrekord a kerti székből felállva
Csábi Bettina: veszély, kihívás, siker

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Kalandra fel: menő mászóbirodalmak
Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.