Farmerben és kölcsönkesztyűben a csúcson

Bár a csomagok késése miatt csúszással kezdődött a Lenin-csúcsra indult síalpin-expedíció, két tagja, Héjja Bálint és Lengyel Ferenc alaposan belehúzott, és több hegyet is megmászott akklimatizációs céllal.

 

Nehézségekkel indult a Kalifa Alpin Csapat síalpin-expedíciója a 7134 méter magas, a kirgiz-tádzsik határon fekvő Lenin-csúcsra (Ibn Szína-csúcs). A vállalkozás két tagja, Héjja Bálint és Lengyel Ferenc június 29-én indult el Budapestről, hogy a moszkvai átszállást követően a kirgizisztáni Os felé vegyék az irányt.

Már a Liszt Ferenc repülőtérről is késve szállt fel a gépük, ami azonban csak egy kisebb kellemetlenségvolt, Osba érkezve viszont kiderült, hogy a csomagjaik nem érkeztek meg, így nem indulhatnak tovább az alaptáborba.

A következő napok kényszerű ügyintézéssel teltek, a két hegymászó végül kétnapos csúszással indulhatott el a városból, de Bálint egyik csomagja, benne a téli felszereléseivel még július 2-án sem érkezett meg, amikor az alpinisták pedig már az alaptáborban voltak. Másnap szerencsére megkerült, így a tervekhez képest ugyan jelentős csúszással, de végül megkezdhették az akklimatizációt.

A csapat tagjai egy pillanatot sem haboztak, július 3-án, még hiányos felszereléssel Héjja Bálint akklimatizációs céllal megmászta a 4829 méteres Pik Petrovszkijt (ahova felvitte a Csupasport zászlóját is). Az őt támogató Lengyel Ferenc közben felment a Lenin-csúcs 4400 méteren kialakított 1-es táborába, hogy felvigyen néhány felszerelést.

„Farmerben és Feritől kölcsönkért kesztyűben indultam el a Pik Petrovszkijra, mert csak annyi ruha volt nálam, amennyit a kézipoggyászomban vittem magammal” – mondta a Lenin-csúcs első magyar megsíelésére készülő Héjja Bálint.

Július 4-én egy tizennégy kilométeres, ezerméteres szintemelkedéssel járó, kemény túra után mindketten felértek az egyes táborba, azonban mindkettejüknél emésztőrendszeri problémák jelentkeztek, ami az elmúlt napokban sem javult, és amit elmondásuk szerint az alaptáborban tartózkodó mászók legnagyobb része nem úszott meg.

Ez a kisebb kellemetlenség azonban nem akadályozta meg őket, hogy nekivágjanak az akklimatizációs köröknek, így másnap, július 5-én megmászták a közeli, 5120 méteres M. Ukhina nevű hegyet, amelyről Bálint nem sokkal a csúcs alól síelve jött le. A szombati pihenőnap után a tervek szerint Bálint megkezdi a második akklimatizációs kört.

Héjja Bálint a csúcs felé

„Vasárnap visszatérek az egyes táborba, ahonnan indulok is a kettesbe, így a második körnek hatezer méter felett kellene befejeződnie, ha az égiek is úgy akarják – mondta Bálint. – Fent azonban rengeteg a hó, vannak rajtam kívül mások is síléccel, de a kettes tábor feletti részről még senki sem tudott lesíelni. Sokat kivett belőlem az elmúlt néhány nap, de a pihenés után remélem, megint jó erőben indulhatok a következő körre.”

Az időjárás nem túl kedvező a Lenin-csúcs környékén, nagyon sok a csapadék mind az alap-, mind pedig a felsőbb táborokban, ezért még egyetlen sikeres csúcselérés sem volt a szezonban.

Fotók: Kalifa

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.