Fel az aggteleki sziklafalra!

Augusztus 13. és 16. között rendezik a világ legrégebbi sziklamászóversenyét. Az Aggteleki-karszt kulisszái között küzdenek az ország legjobb sportmászói a 47. MHSSZ Aggtelek-kupáért.

Csütörtökön kezdődött a 47. MHSSZ Aggtelek-kupa háromnapos sziklamászó-fesztivál az Aggteleki Nemzeti Parkban. Ez a legrégebbi múltra visszatekintő, természetes sziklán megrendezett sziklamászóverseny a világon, egyúttal hazánk egyetlen olyan sportmászóversenye, amelyet természetes sziklán rendeznek.

A versenyt 1974-ben rendezték először, az Aggteleki Nemzeti Park Baradla-barlangja felett magasodó mintegy hetvenméteres sziklafalon.

A verseny formátuma is különleges: három napon át úgynevezett „jam” formátumban reggeltől estig, naponta meghatározott időszakon belül tetszőleges számú utat mászhatnak a nevezők. Teljesítményüket a versenybírók értékelőlapon vezetik. Az utak nehézsége és a rajtuk tett próbálkozások száma alapján a mászók pontokat kapnak, amelyeket a harmadik mászónap végén összesítenek. Természetesen az ér több pontot, minél magasabb a megmászott út nehézségi foka, és minél kevesebb próbálkozásból tudja a mászó teljesíteni. A legtöbb pontot gyűjtő mászó nyeri meg a versenyt.

A szervezők az utak kialakításánál arra is ügyeltek, hogy a gyakorlott profik mellett a kezdők is megtalálják a kellő motivációt az indulásra, így a számos nehéz út mellett könnyebbek is akadnak. Összesen 32 utat mintegy 400 biztosító ponttal építettek ki.

A patinás verseny korábbi győztesei között megtaláljuk a hazai mászótörténelem legnagyszerűbb sportmászóit. Az idei viadalon is jelen lesz a 16 éves címvédő és kétszeres győztes Vályi Gergő „Gege”, aki tavaly ifjúsági Európa-bajnoki címet szerzett, és már a 2024-es párizsi olimpiára készül (a sportmászás új olimpiai sportág, 2021-ben Tokióban mutatkozik be). Szintén nevezett a korábbi kétszeres győztes Gedeon Péter, ami különleges párharcot vetít előre, ugyanis ha kettejük közül bármelyikük nyer, az háromszoros győztesként hazaviheti a vándorkupát.

A verseny szombat estig tart. A részletes programot megtalálják az alábbi linkre kattintva.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.