Héjja Bálint lesíelne a Lenin-csúcsról

A síalpinista június 29-én indul Kirgizisztánba, s a tervek szerint 7134 méterről indulva – első magyarként – siklana le úgy háromezer métert. A mászásban segítségére lesz Lengyel Ferenc.

Az év elején megalakuló Kalifa Alpin Csapat hegymászója, Varga Csaba június 22-én, szombaton elindult Budapestről, hogy a következő hetekben pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül megmássza a 8080 méter magas Hidden Peaket. A nagyváradi sportembert követően a csapat másik két tagja, Héjja Bálint és Lengyel Ferenc is útra kész, s június 29-én, szombaton Moszkva érintésével repülnek Osba, Kirgizisztán második legnagyobb városába.

Héjja Bálint síalpinista, a Magyar Hegymászóoktatók Egyesülete (MAHOE) elnökének és oktatójának terve, hogy felmászik a 7134 méter magas Lenin-csúcsra, majd lesíel! Az expedícióra elkíséri Lengyel Ferenc, aki tavaly feljutott a hegy tetejére, idén pedig felkészülésnek tekinti a túrát, az őszi mászószezonban ugyanis a Sisapangma 8027 méter magasan lévő főcsúcsán szeretne állni – első magyarként.

 

Héjja Bálint szombaton Kirgizisztán felé veszi az irányt. Fotók: Kalifa

 

„Az elmúlt három évben négy- és ötezres hegyeken jártam, síeltem is, mert az utóbbi időben a túrasízés egyre hangsúlyosabb az életemben – jelentette ki a 29 esztendős Héjja Bálint. – Széles skálán szeretek mozogni a hegyen, de lényegében valamennyi jó alpesi mászó rendelkezik sítudással, amely praktikus okokból alakult ki, hogy segítse a közlekedést a mély hóban vagy éppen a mentést. Aztán ez önálló életre kelt nálam, az érdeklődésem a hegyek iránt eltolódott ebbe az irányba, s most megpróbálkozom egy hétezres heggyel is.”

A tervek szerint Héjja Bálint és Lengyel Ferenc az indulás másnapján megérkezik az alaptáborba, s úgy 10–15 napot szánnak az akklimatizációra.

„A Lenin-csúcs mellett a környező hegyekre is tervezünk akklimatizációs túrákat, de az elsődleges cél, hogy felmérjük a hasadékok helyét, a jegesedés mértékét vagy a lavina kialakulásának lehetőségét. Tisztában vagyok vele, hogy mindez akár fél nap alatt is megváltozhat, de akkor legalább tudom, hogy milyen minőségről változott.”

A különleges expedíciónál kardinális kérdés, hogy mi történik, ha az imént említett körülmények nem ideálisak, s a síelést muszáj elhalasztani vagy végleg letenni a tervről.

„Ha megtehetem, hogy felmásszak a csúcsra, de veszélyes lenne lesíelni, a mászást akkor sem hagynám ki. Persze a teljes siker a kettő kombinációja lenne, de majd a helyszínen minden kiderül.”

Az alaptábor úgy 3600 méteren található, s innen várható a kéthetes akklimatizációs túrák indítása, a végén pedig valamennyi, a két sportember által felállított sátrat elbontják, hogy a síelésnél Héjja Bálint a legkevesebb felszerelést vigye magával.

A síalpinista év elején a Grossglockneren is készült a Kalifa Alpin Csapat tagjaival.

 

„Nagy pihenést nem tervezek, az alaptáborból indítanám a csúcstámadást, majd a Lenin-csúcsról két óra alatt lesíelnék a hóhatárig, vagyis úgy négyezer-száz méterig.”

Egyébiránt 1993-ban Erőss Zsolt majdnem lesíelt a Lenin-csúcsról, de „csak” 7000 méterig jutott, s ebből a magasságból indult el, ráadásul bigfoottal, nem klasszikus lécekkel. Itthon tehát gyerekcipőben jár a 7000-es síalpinizmus, a 8000-es pedig még abban sem. Az eddigi egyetlen sikeres 7000-es megsíelés Wetzl Péter nevéhez fűződik, aki 2014-ben lesiklott a 7546 méter magas Muztagh Atáról.

Címlapfotó: Héjja Bálint a Kazbek 5047 méter magas csúcsán a Kaukázusban

Fontosabb mászások

Héjja Bálint 2013 óta a Magyar Hegymászóoktatók Egyesületének elnöke, számos sikeres magashegyi túrán vett már részt a Kaukázusban és az Alpokban, több szóló- és első megmászással.

KAUKÁZUS

Kazbek – 5047 méter: délkeleti út, első magyar megmászás

Ortsveri – 4365 méter: északi fal, első magyar megmászás

ALPOK

Mont Blanc – 4810 méter

Aiguille du Midi – 3842 méter: Frendo-pillér, szólómászás

Nagy Zinne – 2999 méter: Comici út, szólómászás

MAGAS-TÁTRA

Nagy-Lomnici-torony – Via Verona, első magyar szabadátmászás

Villa-gerinc – szabad szólómászás

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.