Magyar expedíció télen az Ama Dablamra

A szolnoki Szlankó Zoltán amerikai mászótársával a 6812 méter magas hegy megmászásával próbálkozik, közben muszáj megbirkózniuk a mínusz 40 Celsius-fokos hideggel és a viharos széllökésekkel.

A Szlankó Zoltánt is szállító repülőgép január 13-án este indul a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről Isztambul érintésével Katmanduba, Nepál fővárosába, ahol a szolnoki hegymászó találkozik barátjával, az amerikai Alex Goldfarbbal, hogy a tervek szerint együtt másszák meg a 6812 méter magas Ama Dablam csúcsát. A téli magyar magashegyi expedíció meglehetősen ritka, de a Magyar Hegymászóoktatók Egyesületének (MAHOE) alpesi oktatója, a Magyar Expedíciós Társaság Egyesület (METE) egyik alapítója megpróbálja.

 

„Az Ama Dablam Nepál egyik legszebb hegye, ez volt a hívószó, amikor Alex Goldfarb felvette velem a kapcsolatot – kezdte a Csupasportnak nyilatkozva Szlankó Zoltán. – Kétezertizenháromban már jártam a térségben, de egy hóvihar és egy lavina miatt meghiúsult a mászás. Ősszel és tavasszal sem könnyű a terep, de télen… Tanulmányozva az időjárás-jelentéseket, a mínusz húsz-mínusz harminc Celsius-fokos nappali hőmérséklet kedvezőnek tekinthető, de éjszakánként mínusz negyven Celsius-fok alá süllyed a levegő, amihez száz-százötven kilométeres széllökések is társulnak. Szerencsésre nagy pontosságú időjárás-előrejelzéseket kapunk a hegy magasabb régióira.”

 

A két sportember a Mount Everest közvetlen közelében elhelyezkedő Lobutche East (6119 méter) nevű hegyen akklimatizálódhat, majd – az időjárási és hóviszonyok függvényében – hat-nyolc nappal később indul az Ama Dablam alaptáborába. Ahol a hírek szerint Alex Txikonnal és társaival is találkozhatnak, mert a baszk hegymászó az Ama Dablamot tekinti akklimatizációs túrának, mielőtt útnak indulna a Mount Everestre.

Szlankó Zoltán mászását figyelemmel követjük itt, a Csupasporton.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.