Már a Dhaulagiri és a Manaszlu tövében

Jelenleg három hazai expedíció is a próbálkozik feljutni a Föld hetedik és nyolcadik legmagasabb csúcsára. A Kalifa Alpin Csapat mellett egy női mászópáros is a Himalájában tartózkodik.

Négy magyar hegymászó – és egy fotós – is a Himalájában tartózkodik, a Kalifa Alpin Csapat két expedíciót is útnak indított a napokban, hogy újabb nyolcezres csúcsot meghódítson meg. Lengyel Ferenc és Mónus Márton, az MTI fotósa szeptember 5-én érkezett meg Katmanduba, Nepál fővárosába. A vízumügyintézést követően a 8163 méter magas Manaszlu alaptábora felé indultak, és a hét elején már 2700 méteren tartottak.

 

Lengyel Ferenc első nyolcezres csúcsára szeretne feljutni
Fotó: Kalifa

 

Lengyel Ferenc első nyolcezres expedícióján vesz részt, korábban szinte az Alpokban szocializálódott, mivel Kiss Péter után második magyarként mászta meg mind a 82 négyezres csúcsot, a legmagasabbat, a 4810 méter magas Mont Blanc-t tizenkétszer – 60 csúcsot szólóban, hétvégenként, munka után vagy mellett.

Miután csatlakozott a Kalifa Alpin Csapathoz, Lengyel Ferenc július 19-én sikeresen megmászta a 7134 méteres Lenin-csúcsot, amelyen 2018-ban is állt már, most pedig a Föld nyolcadik legmagasabb hegyével próbálkozik.

 

Varga Csaba korábbi sikereiről a Csupasport is rendszeresen beszámolt
Fotó: Kalifa

 

Szintén a napokban indult Nepálba a csapat erdélyi magyar hegymászója, Varga Csaba, aki ezúttal a 8167 méter magas Dhaulagirit igyekszik meghódítani. A nagyváradi sportember a nyáron sikeresen felért a 8080 méteres Hidden Peakre (Gasherbrum I), és elmondása szerint maradt benne erőtartalék, hogy még ebben a mászószezonban újabb expedícióra induljon. Ha sikerrel jár, a Dhaulagiri lesz Varga Csaba ötödik, pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül megmászott nyolcezrese. A Föld hetedik legmagasabb hegye a nehezen mászható nyolcezresek közé tartozik, magyar részről eddig csak Erőss Zsoltnak sikerült feljutnia rá, még 2006-ban.

A Dhaulagiri meghódításával egy magyar női expedíció is próbálkozik – nem a Kalifa Alpin Csapat szervezésében. Herczeg Angelika és Kerekes Éva augusztus 31-én indult Budapestről, s az előzetes tervek szerint a napokban érhetnek az alaptáborba.

Amint a három expedícióról új információ érkezik, beszámolunk a fejleményekről.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.