Szépségkirálynő a Himalájában

Korántsem meglepő, ha a világ legjobb hegymászói közé tartozó Gyenyisz Urubko és Don Bowie a Himalájában tartózkodik. Némileg azonban szokatlan, ha velük tart egy csinos hölgy is.

Az orosz Gyenyisz Urubko december közepén csatlakozott Pakisztánban mászótársaihoz, a kanadai Don Bowie-hoz és a finn Lotta Hintsához, hogy télen, azaz február 28-ig bezárólag megmásszák a 8051 méter magas Broad Peaket (Urubko nagyon kényes erre a dátumra, ugyanis ha csak egy nappal később jut fel, szerinte az már nem számít téli teljesítésnek). Sőt, ha a körülmények ideálisak, nekiugorjanak a télen még egyedüli megmászatlan nyolcezresnek, a 8611 méter magas K2-nek.

A tagokról annyit érdemes tudni, hogy Urubko pótlólagos oxigén nélkül megmászta mind a tizennégy nyolcezrest, Bowie szintén túl van már néhányon, ráadásul gyakran szólóban mászott új utakat. És persze ott van a harmadik tag, Miss Hintsa, aki 2013-ban Finnország szépségkirálynője volt, és abban az évben hírbe hozták a brit Formula-1-es világbajnokkal, Lewis Hamiltonnal.

Ha jobban megvizsgáljuk, mit keres egy ilyen illusztris társaságban, arra jutunk, hogy egyáltalán nem „tájidegen” szereplője az expedíciónak. Hintsa – azon túl, hogy nagy valószínűséggel egy párt alkot az életben Bowie-val – sosem riadt vissza a fizikai erőkifejtéstől. 2016-ban megmászta az 5895 méter magas Kilimandzsárót Tanzániában, Olaszország felől feljutott a 4810 méteres Mont Blanc-ra Franciaországban, majd 2018-ban Don Bowie-val a 6962 méter magas Aconcaguára is Dél-Amerikában. Tehát van magashegyi tapasztalata, sőt a nyolcezresek világában sem mozog teljesen idegenül.

 

Fotó: Darren Decker/AFP

 

Tavaly – szintén Bowie-val – eljutott két nyolcezreshez, az Annapurnához és a Gasherbrum II-höz is, és bár nem jutott fel egyik csúcsára sem, nem is az volt a cél, hanem hogy tapasztalatot szerezzen. A G2-n egyébként 7300 méterig mászott. Eddig sokat segített Urubkónak és Bowie-nak a Broad Peaken is, tevékenyen részt vett az út kiépítésében, ötezer méter felett is. A téli hegymászás ráadásul nagyon kemény, pláne a Himalájában, így már önmagában nagyon meglepő, hogy egy szépségkirálynő eddig merészkedik.

Azért nagyon ügyel rá, hogy a közösségi médiában is mindenki tudjon róla, hogy ő éppen hol és mit csinál most, szilveszterkor az is belefért neki, hogy lenge fehér ruhában, szérakok között, mínusz húsz fokban fotózkodjon – de ez az ára annak, ha valakinek negyvennégyezer követője van az Instagramon.

 

Fotó: Darren Decker/AFP

 

Legutóbb néhány napja posztolt az alaptáborból. Várnak a jobb időre, mert a szél a csúcsrégióban egyelőre 240 km/óra, ráadásul esik a hó, az idő felhős és nagyon hideg van. Bármennyire is szokatlan jelenség arrafelé, annyit már most le lehet szűrni, hogy Hintsa korántsem olyan törékeny szépség, mint elsőre látszik. Sokkal keményebb fából faragták egy átlagos szépségkirálynőhöz képest. Példája nemcsak azt mutatja, hogy ne ítéljünk elsőre, hanem hogy akarattal és kitartással minden elérhető.

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2020 januárjában.)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.