Télen mászná meg a K2-t az atlétanő

A lengyel Magdalena Gorzkowska a Föld második legmagasabb csúcsára, a 8611 méter magas K2-re készül, a világbajnoki ezüstérmes atléta a profi sportot is befejezte a sikeres expedíció érdekében.

Az atlétika szerelmeseinek nem ismeretlen Magdalena Gorzkowska, mivel a lengyel hölgy tagja volt a 2016-os fedett pályás atlétikai világbajnokságon ezüstérmet szerző 4×400-as váltónak, illetve 2013-ban az U23-as világbajnokságon aranyérmet nyert ugyanebben a versenyszámban. Soha nem tagadta azonban, hogy a futásnál sokkal jobban szereti a hegymászást. Ezen a télen megpróbálja megmászni a világ második legmagasabb hegyét, a 8611 méter magas K2-t, s ha sikerrel jár, az neki majdhogynem felér egy világbajnoki éremmel.

A hegymászás sokkal több örömöt ad, a futás unalmasabb és monotonabb” – mondta a lengyel RMF FM-nek a 28 esztendős sportoló. Éppen ezért úgy döntött, végleg befejezi az atlétikát, hogy több időt szentelhessen a hegymászásnak, amelyben már eddig is ért el figyelemre méltó eredményeket. A Mont Blanc (4695 méter), az Aconcagua (6962 méter) és a Kilimandzsáró (5895 méter) meghódítása után 2018-ban megmászta a Mount Everestet, mindezt 26 évesen és 17 naposan, ezzel a legfiatalabb lengyel nő lett, akinek ez sikerült.

 

Fotó: Mark Ralston/AFP

 

A K2 megmászására tudatosan készül, napi tíz kilométert fut, de pontosan tudja, így sem lesz egyszerű a feladat.

„Rosszabb körülmények között edzettem, mint ami fent a hegyen vár rám, de így is nehéz felkészülni a hidegre és a nagy szélre. Hetek óta intervalledzésekkel készülök, és hegyek, valamint lépcsők mászásával próbálom növelni az erőnlétem. Miután a felszerelésem is nehéz lesz, bokasúllyal futottam, a nagy hidegre pedig tengeri fürdőzéssel készültem.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.