Varga Csaba a Hidden Peak csúcsán!

Varga Csaba, a Kalifa Apin Csapat hegymászója magyar idő szerint péntek délelőtt tizenegy órakor elérte a Gasherbrum I 8080 méter magas csúcsát.

Varga Csaba nagyon jó erőben érkezett a 8080 méter magas Gasherbrum I, azaz a Hidden Peak alaptáborába, és fizikai állapota semmit sem romlott az elkövetkező napokban, hetekben, így nagyon gyorsan tudott mozogni a hegyen, ami a Himalájában azért nem megszokott.

Két hét leforgása alatt két akklimatizációs kört is megcsinált, amelynek során egészen 7200 méterig, a hármas táborig jutott, ami azért is jelentős, mert közben kimászta az út legnehezebb szakaszát, az úgynevezett Japán-kuloárt is.

Az erdélyi magyar hegymászó már július 16-án, kedden elindult az alaptáborból, csütörtökön pedig már újra a hármas táborban járt, ahonnan megindította a csúcstámadást.

Az utolsó szakaszon mintegy ezer méter szintemelkedést kellett leküzdenie rögzített kötelek nélkül, néhol negyven-ötven fokos meredekségű emelkedőkön, ráadásul az időjárás is viharosra fordult.

A hármas táborból tizennégy-tizenöt óra alatt, kemény nyomtaposás után ért fel a 8080 méteres csúcsra, ahonnan be is jelentkezett telefonon: „Sziasztok! Fent vagyok a csúcson – baromi nehéz volt, indulok lefelé!”

A hegymászó jól van, már visszaért a hármas táborba. Varga Csabának a Gasherbrum I volt a negyedik nyolcezrese. 2013-ban feljutott a Gasherbrum II (8035 m), 2014-ben a Broad Peak (8051 m), 2017-ben pedig a Manaszlu (8163 m) csúcsára, mindegyikre pótlólagos oxigén használata és magashegyi serpák segítsége nélkül.

Magyarok a Hidden Peaken

A Gasherbrum I csúcsán tizenkét évvel ezelőtt jártak először magyarok, és Varga Csaba sikeres csúcsmászásáig utoljára is. Akkor a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat keretein belül heten érték el a hegy legmagasabb csúcsát: elsőként Mécs László jutott fel 2007. július 20-án, ő a csúcs első magyar elérője, 29-én pedig Csizmadia Péter, Csollány Katalin, Erőss Zsolt, Sterczer Hilda, Tarjányi István és Ugyan Anita követte.

„Többnapos havazáson voltunk túl, és amikor a második magashegyi táborba értünk, a szomszédos hegyen, a Gasherbrum II-n egy lavina több embert is elsodort, ami mentálisan ránk is hatással volt. Több expedíció inkább lejött a hegyről, a végén csak két olasz indult a csúcsra és mi, magyarok. De nem sokkal később ők is visszafordultak, azt mondták, és most szó szerint idézem őket, hogy »élni szeretnénk« – mondta Mécs László a Csupasportnak adott interjújában.

Mécs elmesélte még, hogy az időjárás tovább romlott, de ott fent úgy látta, az útvonal szélén haladni talán nem olyan veszélyes. Persze elszánt és motivált volt, de szerinte nem lehet vakmerőnek nevezni a kísérletét, mert döntése megalapozott volt, nagyon határozottan érezte, hogy minden rendben van, és tudta, ha veszélyes a helyzet, úgyis vissza fog fordulni. Ereszkedésnél a rossz idő miatt egyszer el is tévedt.

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Vízitúratippek kezdőknek és haladóknak
Kuzler Béla áttekert Horvátországon
Bringázzunk az osztrákoknál!
A gömbölyded Jodie Marsh fényűző élete
Új bajnokot avathatnak Nagyatádon

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Világrekord a kerti székből felállva
Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!

Hegymászás

Megoldódott volna a Djatlov-rejtély?
Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Kalandra fel: menő mászóbirodalmak
Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.