Videó: mentőhelikopter helyett „Vasember”

Mi lenne, ha egy szerencsétlen baleset után valaki „Vasemberként” menne megmenteni a hegyen ragadt sportolót? Talán bizarrnak hangzik, de ez a jövő.

A Csupasport is írt februárban Vince Reffet bázisugróról, aki a világon elsőként 1800 méter magasan repült a város felett a hátára szerelt karbonszálas szárnyak segítségével Dubaiban.

Az egyelőre még rendkívül modern technológiának számító „repülőmellény” óriási áttörést jelenthet az extrém sportot űzők és a hegymászók életében, a szakértők abban bíznak, hogy a jövőben rengeteg életet menthet meg a különleges szerkezet.

Nemrég a brit légimentők azt tesztelték, hogy egy ilyen szerkezettel mennyi idő alatt és hogyan lehetne megközelíteni egy sérültet, aki fennragadt a hegyen, mivel sok esetben egyszerűen nincs lehetőség rá, hogy mentőhelikopterrel közelítsék meg a helyszínt.

Örömteli hír, hogy a mentési próba során mindössze kilencven másodperc alatt sikerült odaérni a „sérült személyhez”, miközben ugyanez mászással huszonöt percet vett igénybe.

Persze egyelőre ennek a technológiának is megvannak a hátrányai, például iszonyatosan drága egy ilyen szerkezet, amelyet mindössze néhány éve fejlesztettek ki, vagyis még eléggé gyerekcipőben jár.

Ettől függetlenül szinte biztosra vehető, hogy tíz-húsz éven belül ezt is bevetik a mentéseken, és remélhetőleg még több szerencsétlenül járt sportolót sikerül megmenteni.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.