Kártya a horgászoknak

Új fejezet kezdődött a horgászok életében. Míg hosszú évekig, évtizedekig a kék borítású horgászengedélyt vitték magukkal a vízpartra, hamarosan kártya váltja az elengedhetetlen okmányt.

Nincs olyan horgász, aki egyszer már ne ejtette volna vízbe az engedélyét. Ilyenkor hangos szitkozódás, majd az elázott papírok szárítása következett; a pedánsabbak bementek a horgászegyesületbe kicserélni a dokumentumot, ám akadt, aki egész évben a rongyosra gyűrődött papírra vezette a kifogott halak fajtáját és méretét. Nos, hamarosan ennek vége!

Szeptember 1-jétől ugyanis már lehet igényelni a magyar horgászkártyát. Az új, plasztikdokumentum január 1-jétől váltja ki a jelenlegi, papír horgászigazolványt.

Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgászszövetség (Mohosz) elnöke a kártya bemutatásakor elmondta, céljuk, hogy egyszerűsítsék az okmányok rendszerét.

A tervek szerint a jövő év első felére minden magyar horgász rendelkezik ezzel a kártyával. A személyi igazolvány méretű kártya azonosításra és horgászjegy vásárlásra is alkalmas, miközben megteremti annak a lehetőségét, hogy a Mohosz naprakész nyilvántartásokat készítsen.

Nem lényegtelen részlet az sem, hogy a dokumentum a horgászat időtartama alatt balesetbiztosítást is nyújt, nem kell tehát aggódni, ha a parton mondjuk lyukba lépve kitörjük a bokánkat, esetleg a sörösüveg bontásakor kitörik a fogunk.

Az első kártyát jelképesen Erdei Zsolt profi ökölvívó-világbajnok kapta, aki a magyar horgászat nagykövete (is).

A kártya egyszeri, a teljes, 5 éves érvényességi időre szóló regisztrációs díja 2200 forint lesz. Az állami horgászjegyet ezen felül továbbra is ki kell váltani, a Mohosz honlapja szerint a testület nem javasolta a korábbi árak emelését.

Az idősebb generációnak sem kell aggódnia, hiszen a kártyát nemcsak online lehet igényelni, hanem személyesen, a horgászszervezeteknél is.

És még egy (jövőbeni) változás, ami a horgászatot érinti: 2019-től a Mohosz közfeladatot ellátó szervezetként működik, ők végzik majd a természetes vizek horgászati célú kezelésének nagy részét. Az elmúlt években több mint 120 ezerrel nőtt a regisztrált, „tiszta eszközökkel és tiszta papírokkal” rendelkező horgászok száma, ami mára meghaladja a 460 ezret, ezért jelenleg a Mohosz az ország legnagyobb civil szervezete.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.