Horgászat és túrázás együtt? Működhet!

A horgászat az egyik legnépszerűbb szabadidős sport az országban, rengetegen űzik télen-nyáron. Ha a megfelelő technikát választjuk, túrázással is összeköthetjük!

A horgászatot a legtöbben az úszós vagy fenekezős módszerrel azonosítják, amelyeknek van egy hátulütőjük. Számos felszerelést – a bottól a (sokszor) élő csalin keresztül az etetőanyagig – kell magunkkal cipelnünk, hogy eredményesek legyünk. Az élő csalikhoz jókora vödör is kell, ha pedig nem szeretnénk végig a földön ülve várni a kapást, egy összecsukható szék is nélkülözhetetlen. Van azonban a horgászatnak egy olyan válfaja, amely sokkal egyszerűbben is űzhető: a pergetés.

A pergető horgászok a legtöbbször egy botot visznek magukkal, valamint a szükséges wobblereket vagy műanyag csalikat, amelyek kisebb dobozokban is kényelmesen elférnek, nem koszolódnak, nem büdösek. A horgászbot összerakása, csalival felszerelése nem vesz igénybe több időt két percnél, és már indulhat is a dobálás a partról az előttünk elterülő vízterület ragadozóira. Na de hogyan hozható ez össze a túrázással?

Úgy, hogy a pergetés a legyezés mellett az a módszer, amellyel a kisebb patakokat is meg lehet horgászni. Magyarország erdei pedig ha nem is sűrűn, de rejtenek olyan vízfolyásokat, amelyek gazdagok kisebb testű ragadozóhalakban, például pisztrángban vagy a domolykóban.

Egy 2010-es cikk szerint a Bükk-hegységben, Lillafüred környékén rögtön három pisztrángozó helyet találunk, a Szinva-patakot, a Garadna-patakot és a Hámori-tavat. Mindegyik tökéletes célpont lehet egy horgászással egybekötött túrához, ráadásul a közelben találjuk Magyarország legnagyobb vízesését is.

A Gyöngyös-patak az egyik legjobb pisztrángozó hely az országban – Fotó: panoramio.com

Hazánk nyugati részén szintén találhatóak jó pisztrángos helyek: az Ausztriában eredő, Sárvárnál a Rábába torkolló Gyöngyös-patak, a szintén osztrák eredésű, Magyarországra három helyen is belépő Pinka, valamint a Balatont tápláló Zala. A Gyöngyös-patakot az ország egyik legjobb pisztrángos vizének tartják, és domolykót is szép számmal találhatunk benne.

Ezeket a horgászhelyeket a pergetés egyszerűsége, kis eszközigénye teszi alkalmassá, hogy túrával is összeköthetők legyenek. A botot, orsót, damilt, kapcsokat, horgokat, wobblereket, műanyag csalit tartalmazó felszerelés fél kilogramm körüli pluszsúlyt jelent, és formája miatt egy legalább 30 literes hátizsákba könnyedén bepakolható – különösen akkor, ha horgászbotból nem a pergetéshez általában használt több tagút választjuk, hanem teleszkóposat.

Egy dologra azonban mindenképp figyeljünk: Magyarország minden vizének megvan a saját horgászrendje, így indulás előtt feltétlenül tájékozódjunk, elhozhatjuk-e a kifogott halat, vagy vissza kell engednünk. Csak a megfelelő ismeret és az engedélyek birtokában keljünk útra!

(Nyitókép: post-gazette.com)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.