Jenkei Péter újabb egyéni rekordokat akar

A Vasas hosszútávfutója egyéni csúccsal nyert vasárnap a 36. Wizz Air Budapest Félmaratonon, de nem elégszik meg ennyivel: újabb címeket, rekordokat és olimpiai részvételt remél.

Így tervezte, vagy így alakult?

Mondhatjuk úgy, hogy mindkettő – válaszolta Jenkei Péter, a Vasas 29 esztendős hosszútávfutója, aki 1:06:18-as egyéni csúccsal ért célba a vasárnap megrendezett 36. Wizz Air Budapest Félmaratonon. – A rajtlistát látva az volt a célom, hogy felülmúljam a legjobb eredményemet ezen a távon. Szerencsére sikerült, úgyhogy elégedett vagyok.

Mi volt inkább középpontban, az egyéni csúcs vagy a győzelem?

Nem titkolom, számoltam vele, hogy megjavítom az egyéni legjobbamat. A korábbi csúcsomat két éve futottam ugyanezen a versenyen, de azóta az edzésmunkámnak és a versenyeredményeimnek köszönhetően jóval előrébb tartok, úgyhogy egy ideje érett ez az eredmény. Ennek megfelelően jó tempóban kezdtem a futást, a táv második felében pedig sikerült fokoznom a sebességet.

Nagy fölénnyel nyert, hogyan látja versenytársai teljesítményét?

A rajtnál látszott, hogy a korábbi évekkel ellentétben az idén nem volt országos bajnokság, ennek ellenére szinte mindenki elindult a hazai élmezőnyből. A tavalyi győztes Csere Gáspár nem nevezett, ezért a rajtlistát böngészve számoltam azzal, hogy végül a második helyen célba érő Farkas Dáriusz és a tavalyi bronzérmes Koszár Zsolt lesz a legnagyobb ellenfelem.

Az első hat kilométeren felváltva vezettünk Dáriusszal, majd belehúztam, de tizenöt kilométerig tartotta velem a lépést. Ezt követően leszakadt, és már nem tudott felzárkózni.

Több ezren vettek részt az eseményen, a tömeg hogyan segítette az ön versenyzését?

Nekem mindig sokat számít, ha ilyen nagyszabású eseményen vehetek részt. Futóként sokat érzékelek a tömegből, főként a rajtnál kézzelfogható a különleges légkör. Jelentős segítség, hogy sokan – családtagok és barátok – jönnek el szorítani a versenyzőkért, és egy több ezer fős verseny esetén ez óriási szurkolótábort meg persze remek hangulatot jelent.

 

Jenkei Péter terepen is remekel, mivel a Szénás Kör 31 kilométeres távján is csúcstartó 1:58:06 órás idővel

 

Nyert maratoni országos bajnokságot, itt van most ez a siker, meddig lehet még fokozni ezt a teljesítményt?

Természetesen fontosak az országos bajnoki címek, de előrébb rangsorolom, hogy minél többet tudjak fejlődni, és állandóan javítsak az időeredményemen. Elsődleges célom tehát, hogy faragjak az egyéni csúcsomon, és emellett további országos bajnoki címeket gyűjtsek a maratoni és a félmaratoni távon.

Számol vele, hogy kivívja az olimpiai szereplés jogát a párizsi játékokra?

Mindenféleképpen a terveim között szerepel, de ehhez meg kell ugranom több lépcsőfokot. Mindig is úgy építettem fel magam, hogy a következő lépésre összpontosítottam. A párizsi játékokhoz vezető út első állomásaként az ősszel új egyéni csúcsot szeretnék futni a maratoni távon, majd jövőre és az azt követő évben tovább fejlődni. Ezekkel az apró lépésekkel kétezerhuszonnégyre eljuthatok arra a szintre, amely elég lehet a kvalifikációhoz, de most még nem tudjuk pontosan, mi kell majd hozzá. Mindenesetre úgy számolok, hogy nem változnak jelentősen az olimpiai kvalifikáció feltételei.

 

A Wizz Air Budapest Félmaraton végeredménye

Férfiak
1. Jenkei Péter (Vasas) – 1:06:18 óra
2. Farkas Dárius Ádám (BEAC) – 1:07:05
3. Kovács Attila (SZOESE) – 1:09:07

Nők

1. Szabó Nóra (Margitszigeti AC) – 1:12:21 óra
2. Kácsér Zita (DSC-SI) – 1:18:50
3. Molnár Barbara Katalin (Margitszigeti AC) – 1:20:20

 

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.