A bringázás sem kíméli a tárcát

Szokásos sorozatunkban a pénzügyekkel foglalkozunk, s ezúttal a kerékpározást vesszük górcső alá, körüljárva, hogy vajon mennyibe is fájhat nekünk, ha rendszeresen bringázni akarunk.

Ahogy egy hete az otthoni edzésnél, a kerékpározás esetében is fontos kiemelni, hogy maga az eszköz beszerzése a legnagyobb költség, viszont egy jó kerékpár valószínűleg nem csak egy évig szolgál minket, szóval ebből a szempontból csalóka lesz a végösszeg. Főleg, mert egy minőségi bringa jelentős kiadás, és most nem is a profi versenyzők többmilliós, pehelykönnyű karbon csodáira gondolunk, mert az már más kaliber.

Körképünkben továbbra is a legnépszerűbb sportbolt webáruházában nézelődünk, az itteni felmérésünk alapján egy-egy országúti, illetve mountain bike bringa valahol 100 és 500 ezer forint között kapható, s kitekintve a szakboltokba is, egyértelmű a helyzet: 2-300 ezer forint alatt azért nehezen található minőségi gép, amely bírja a rendszeres – továbbra is a heti három edzéssel kalkulálva – nyüstölést. Ha pedig veszünk például egy 400 ezres bringát, gyakorlatilag biztos, hogy az egyéb költséggel simán lekörözzük az éves szinten félmillió forint fölé kúszó squasht.

A kerékpároknál két esetben kalkulálhatunk kisebb költséggel: ha trekkingbringát (100–400 ezer) veszünk vagy ha bmx-ezni (50 ezer) szeretnénk. Ebből is látszik, hogy a kerékpár-választásnál is fontosabb kérdés a szakág kiválasztása, s amikor már tudjuk, hogy országúti, trekking- vagy hegyikerékpárt akarunk, akkor tekerhetünk tovább a konkrét gépre.

És persze ha megvan a bringánk – szerelmünk, családtagunk, legjobb barátunk, kinek hogy tetszik –, akkor ugye nem szabad megfeledkezni a felszerelésről sem. Egy országúti mez, nadrág, zokni szett 9 ezer forinttól rakható össze, ha a mountain bike-ot választjuk, akkor 15 ezer az induló összeg. Ehhez persze kell még egy cipő (15-20 ezer forinttól), egy kesztyű (1500 forinttól), no meg különböző aláöltözetek, illetve kabátok. Egy kabátot 15 ezer forinttól vehetünk meg, szél- és vízálló dzsekit 5 ezertől, aláöltöző pólót pedig 2 ezertől.

Ami a további kiegészítőket illeti, azért legalább egy gumijavító-készletre ruházzunk be, vegyünk kulacsot, a kettő együtt kijön 5 ezer forintból, de ha hosszú távra tervezünk – márpedig igen –, akkor érdemes néhány szerszámra szert tenni. Ahogy a korábbi részekben, ezúttal is számba vesszük az edzői díjakat, hiszen nem baj, ha a kezdeti időszakban szakember figyel ránk, aki segít a célok meghatározásában is. Három hónapra 42 ezer forintért találtunk szakmai támogatást, ami pedig a versenyek nevezési díjait illeti, nagyjából 3–10 ezer forint közötti összegekkel érdemes számolni.

Felszerelés (póló, nadrág, zokni, cipő): 24 000 forinttól
További ruházat (aláöltözet, vízhatlan kabát, kantáros nadrág): 22 000 forinttól
Kiegészítők (kulacs, szerszámkészlet): 5000 forinttól, de inkább 15 000-től
Kerékpár: 2-300 000 forinttól, de 4-600 000 simán elkölthető
Edzői díj (három hónapra): 42 000 forint
Nevezési díj: 5 000 forint

Összesen (hat szett ruhával, cipővel, kabáttal, vízhatlan ruházattal, szerszámokkal, edzői
díjjal, nevezéssel): 143 000 forint + kerékpár, de inkább csaknem 200 000 forint + kerékpár

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.