Agyagemberként értek célba

Derekasan állták a sarat a vasárnap Balatonfüreden tartott 4. Balaton Mountainbike Maraton résztvevői, akik fittyet hányva szélre és esőre becsülettel végigtekerték a kijelölt pályaútvonalakat.

Tetőtől talpig agyaggal borítva értek célba a résztvevők a vasárnap Balatonfüreden rendezett 4. Balaton Mountainbike Maratonon, amely a Top Maraton elnevezésű hazai versenysorozat idei első állomása volt. Mindez a zord időjárási körülményeknek volt betudható, hiszen az indulóknak nemcsak egymással, hanem a széllel, az esővel és legfőképp a sárral is kellett megküzdeniük.

A Balaton-felvidéki város az idén kapcsolódott be a versenysorozatba, ezért a rendezőknek – a korábbi évekhez képest – jelentős változtatásokat kellett eszközölniük: új távokat (25 kilométer és 63 kilométer) és pályanyomvonalakat kellett kialakítani, a meglévőket pedig a versenykiírásnak megfelelően módosítani.

Összesen négy távon rendeztek futamokat: 11 (mini táv), 25 (rövidtáv), 41 (középtáv) és 63 (hosszútáv) kilométeren. Az eseményen kilenc korcsoportban 387 versenyző állt rajthoz, az U13-as korosztálytól kezdve a Master 4-ig (60 év felettiek) bezárólag. A szervezők a legkisebbekről sem feledkeztek meg, nekik ügyességi versenyeket tartottak szombaton.

A füredi versenyhelyszín különlegessége, hogy a pályanyomvonalak kizárólag terepen futnak, aszfalton pedig csak minimális hosszúságú távot kell teljesíteni.

„Minden elismerésem azoké, akik az embertelen időjárási körülmények között is eljöttek, és végigtekerték a különböző távokat – kezdte Harangvölgyi András versenyigazgató, aki a Top Maraton versenysorozat egyik alapítója. – Az időjárás-előrejelzést hallgatva azt hittük, nem tudjuk lebonyolítani a versenyt, de a kitartó rendezői háttérmunkának köszönhetően végül sikerült minden a biztonságos versenyzéshez szükséges feltételt megteremteni. A résztvevők pedig kitűnően érezték magukat, hiszen dagonyában versenyezni nem mindennapi élmény.”

„Zuhogó esőben nem lehet olyan ruhát felvenni, ami ne ázna át szinte azonnal, jócskán megnehezítve a versenyzők helyzetét – emlékeztetett Zoboki Péter, a felnőttek középtávú versenyének 20 éves győztese. – Bár jól jön ilyenkor az esőkabát, azzal az a gond, hogy a rajt után tíz perccel izzadni kezd benne az ember. Ami viszont ilyenkor elengedhetetlen, az a kamásli, amely kitűnő vízzáró réteget képez a cipőn, így a zokni sem tocsog a vízben.”

A Veszprémi Kerékpáros Egyesület versenyzője kiemelte, hogy nagy taktikai csata folyt a versenypályán, hiszen az erős szél rendkívüli módon hátráltatta az egyéni akciók véghezvitelét, ezért egészen a befutóig a riválisokkal egy bolyban próbált maradni. A végső hajrá, mint tudjuk, neki sikerült a legjobban.

„A versenyre kialakított pálya hosszú és gyors, ami nekem kifejezetten kedvez, mert robbanékony versenyző vagyok, ráadásul Veszprémben élek, így jobban ismerem a pályát a többieknél, és a végén még a szerencse sem pártolt el tőlem. Összességében ezeknek köszönhetem a győzelmet” – értékelt a fiatal hegyikerékpáros.

A rendezők szerint új arcáról ismerhetik meg a Balaton-felvidéket mindazok, akik nyeregbe pattanva tekernek végig a pályanyomvonalakon, amelyek festői szépségű tájakon át vezetnek. Nem véletlen tehát, hogy a szervezők a versenysorozattal a hegyi és a terepkerékpáros-turizmus mellett a sportágat is népszerűsíteni kívánják.

„Külön öröm számunkra, hogy a fiatalok körében egyre népszerűbb a mountain bike, ráadásul az újonnan bekapcsolódók magasabb színvonalon űzik ezt a sportot. Mégis, még mindig a negyven felettiek vesznek részt a legnagyobb számban a versenyeken, ők azok, akik rendszeresen kerékpároznak az egészségmegőrzés vagy csupán a sportág szeretete miatt. A jövőben szeretnénk még népszerűbbé tenni a hegyi kerékpározást, és a jelenleginél is több érdeklődőt bevonni a szakágba. Így nemcsak a testmozgást népszerűsítjük, hanem szélesebb sportolói bázist tudunk biztosítani a jövő tehetségeinek kiválasztásához. A vasárnapi verseny kitűnően szolgálta ezen célkitűzéseinket” – összegezte Harangvölgyi András.

A Top Maraton versenysorozat legközelebbi állomása a május 26-i Szilvásvárad Maraton lesz.

A TOP Mountain Bike Maraton sorozat 2019. évi versenyei
1. futam: 2019. május 5., Balaton Maraton – Balatonfüred
2. futam: 2019. május 26., Specialised Maraton Szilvásvárad – Szilvásvárad
3. futam: 2019. június 15., Crosskovácsi Maraton – Nagykovácsi
4. futam: 2019. augusztus 4., Bükk Maraton – Felsőtárkány
5. futam: 2019. szeptember 1., Mátra Maraton – Mátraszentistván

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.