Bringázás az egészségért, receptre

Angliában a háziorvosok hamarosan receptre írhatják fel a kerékpározást az elhízás kezelése és megelőzése érdekében, a túlsúlyos emberek így vélhetően könnyebben megbirkózhatnak a koronavírussal.

A kerékpározás receptre felírását sürgeti a brit kormány, így véve fel a harcot az elhízás, a túlsúly ellen. Az intézkedés része annak az akciótervnek, amelynek részleteit hétfőn ismertette Boris Johnson miniszterelnök kabinetje.

A brit betegstatisztikákból kiderült, hogy a túlsúlyos személyek esetében nagyobb a koronavírus következtében fellépő halál vagy megbetegedések veszélye.

Hasonló kezdeményezéssel már 2019 novemberében is próbálkozott a Cycle for Health (Bringázz az egészségedért!) és a Cycling UK (Bringázó Egyesült Királyság) szervezet Yorkshire-ben. A kísérleti program keretében a mentális egészségápolásban dolgozó szakemberek több mint ezer személynek írták fel receptre a kerékpározást Nyugat-Yorskhire-ben azzal a céllal, hogy testmozgással javítsák mentális állapotukat. A négy hónapos program eredményeként a résztvevők 32 százaléka nyilatkozta, hogy nőtt az önbizalma, 29 százalék érezte, közelebb került az emberekhez, 26 százaléka pedig oldottabbá vált. A program másik kézzelfogható haszna, hogy azóta az érintettek több mint egyharmada rendszeresen kerékpározik.

Az ehhez hasonló kezdeményezések nem ismeretlenek a szigetországban: 2018-ban a Skócia csücskénél fekvő Shetland-szigeteken a háziorvosok túrázást és madárlesést írtak fel magas vérnyomással, továbbá szorongással küszködő pácienseiknek.

Kétezertizenkilenc májusában pedig a cardiffi önkormányzat – hat hónapon keresztül – napi fél órára ingyen bocsátott kerékpárokat betegek rendelkezésére – mindezt orvosi receptre.

Örömmel fogadta a kezdeményezést a brit kerékpáros szakportál, a bikeradar.com is, amely hangsúlyozta, minden elképzelést támogat, amely a bringázás népszerűsítésére, és ezáltal az emberek egészségi állapotának javítására irányul. A bikeradar ugyanakkor felteszi a kérdést, vajon hogyan lehet 35 millió embert (a Jobb egészség nevű, elhízás elleni akcióterv ennyi brit állampolgárt célozna meg – a szerk.) biciklizésre bírni, miközben a megfelelő infrastruktúra nem áll rendelkezésre a szigetországban. Ráadásul a Bringázó Egyesült Királyság nevű jótékonysági szervezet szerint a kerékpárt nem használó britek 59 százaléka azért nem ül nyeregbe, mert nem mer az utakon kerékpározni.

„Kíváncsian várjuk a fejleményeket az ügyben – írja közleményében a bikeradar. – A Nemzeti Egészségügyi Szolgálat vélhetően nem vétózza meg az ötletet, és a háziorvosok szívesen írnak fel kerékpározást receptre, ám ezzel egyidejűleg arra is szükség van, hogy a kormány bővítse a Kerékpárral munkába nevű programját, kamat nélküli kölcsönökkel támogassa az elektromos kerékpárok vásárlását, és állami szubvencióval segítse, hogy minél több brit jusson kedvező áron biciklihez.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.