Egy hét alatt 1200 kilométer bringával

A háromszoros cross country maratoni kerékpáros-világbajnok Alban Lakata elképesztő edzésteljesítményt rakott le az asztalra Gran Canarián, ahol egy hét alatt letekerte a Budapest–Amszterdam távolságot.

1158 megtett kilométer, 43 és fél nyeregben töltött óra és 25 kilométernyi szintkülönbség – néhány a legfontosabb mutatókból, amelyekkel a háromszoros világbajnok (2010, 2015, 2017) cross country kerékpáros, Alban Lakata egyhetes edzésteljesítményét leírhatjuk – közli a népszerű kerékpáros weboldal, a bikeradar.com.

Az is lehet, hogy még ennél is többet tett meg az osztrák kerékpáros, legalábbis erről árulkodik a hivatalos Facebook-oldalán található bejegyzés:

„Fantasztikusan jól éreztem magam Gran Canarián! Elégedett vagyok az ötvenegy óra alatt teljesített 1362 kilométerrel, amelyet egy hét alatt tettem meg.”

Egy kör a Gran Canarián

A profi versenyzőnek hat alkalom kellett ahhoz, hogy ezt „összehozza” – különösebb megerőltetés nélkül. Az elképesztő teljesítmény mögött Lakata többéves profi versenyzői múltja áll, amely alatt megtanulta, mennyit és hogyan kell készülnie egy-egy megméretésre.

Ha kicsit közelebbről is megnézzük a 40 éves osztrák bringás teljesítményét, látjuk, hogy minden egyes alkalommal, amikor nyeregbe ült, több mint 200 kilométert tekert. A legkeményebb napja az volt, amikor körbekerékpározta a szigetet: ekkor kilenc és fél óra alatt – 28.3 km/h-s átlagsebesség mellett – 269 kilométert tett meg.

A 2019-es Cape Epic győztesei

Férfiak
1. Nino Schurter (Svájc), Lars Forster (Svájc) 26:09.45.5

Nők
1. Annika Langvad (Dánia), Anna van der Breggen (Hollandia) 31:26.41.4
Vegyes
1. Sebastian Stark (Németország), Laura Stark (Németország) 32:40.15.0
Masters
1. Jose Hermida (Spanyolország), Joaquim Rodríguez (Spanyolország) 29:03.43.4
Grand Masters

1. Abraao Azevedo (Brazília), Bart Brentjens (Hollandia) 29:58.15.1

A szakértők szerint a leglenyűgözőbb mutató a csaknem 30 km/h-s átlagsebesség, a többire – legalábbis szerintük – egy jó formában lévő szabadidő-kerékpáros is képes lett volna.

Az Albanator becenéven is ismert bringás – kellő szerénységgel – visszafogottnak minősítette teljesítményét (mármint a legkeményebb napja alatt megtett 269 kilométert), ami a legtöbbünket a földbe döngölt volna.

Persze a derék osztrák nem szórakozásból tekert le egy Budapest–Amszterdam távolságot. Úgy hallani, csapatársával, a Team Bulls másik kerékpárosával, Karl Plattal együtt ő is javában készül a Cape Epicre, amelyet március 15. és 22. között tartanak Dél-Afrikában, és amelyen az indulóknak nyolc nap leforgása alatt 647 kilométert kell megtenniük, számolva az 15 550 méternyi szintkülönbséggel.

Platt már több alkalommal is győzött ezen a versenyen, legutóbb 2016-ban, előtte pedig további négy alkalommal, úgyhogy ha van valaki, aki tudja, mitől döglik a légy, ő az. Kérdés, mire lesz képes a Platt, Lakata duó, amire hamarosan fény derül. Mindenesetre a Cape Epic az egyetlen jelentősebb cím, amely még hiányzik Lakata éremgyűjteményéből. Lehet, hogy már nem túl sokáig.

Was a bloody amazing time on Gran Canaria🌴☀️🌴I’m quite happy with the outcome of 51hours and 1362km with 29655hm in 1…

Közzétette: Alban Lakata – 2020. január 27., hétfő

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.