Eplény a héten a downhilleseké

Pénteken gyalogos pályabejárással veszi kezdetét az MTB downhill országos bajnokság, melynek hosszú évek óta a kitűnő hangulatú eplényi Bringaréna ad otthont. A szervezők sok indulót és jó hangulatot ígérnek.

A technikai, extrém és élsportnak egyaránt számító downhill szakágban – kisebb megszakításokkal – 1992 óta rendeznek országos bajnokságot. A versenyt – 2011 óta – a LiMiT Racing Team szervezi, s bár volt olyan év, amikor megfelelő pálya hiányában az ob-t Ausztriában kellett lebonyolítani, 2012 óta kizárólag Magyarországon tartják az eseményt.

Pénteken a pályabejárással kezdődő és vasárnap a downhill ob-döntővel végződő háromnapos eseményre – a tavalyihoz hasonlóan – közel 200 indulót várnak a szervezők. A magas versenyzői létszám elsősorban annak tudható be, hogy a szervezők – a szakág nem túl rózsás helyzete ellenére – hosszú évek óta igyekeznek kreatív, szakmailag magas színvonalú, egész hétvégés eseménnyé formálni az országos bajnokságot.

Négy kategóriában (elite férfi, női, junior és masters) kizárólag licences versenyzők indulhatnak, két kategóriában azonban (open és merevvázas kerékpárosok) az induláshoz nem kell versenyengedély.

„Az open kategória pont azért népszerű minden országos bajnokságon, mert nem kell hozzá versenyzői engedély. Akik ebben a kategóriában indulnak el, igazi hobbisportnak tekintik a bringázást. A kategória létrehozásával az volt a célunk, hogy az eseménybe mindenkit bevonjunk, akit csak lehet, és az ob-t ne csak igazolt és profi hegyikerékpárosok versenyére szűkítsük le. Olyan közösségi eseményt kínálunk, amelyen óriási a hangulat, kár volna, ha ebből az amatőr versenyzők kimaradnának” – nyilatkozta a csupasport.hu-nak Gács Péter, a LiMiT Racing Team menedzsere.

Hegyikerékpáros downhill országos bajnokság
Helyszín: Eplényi Bringaréna
Időpont: 2019. augusztus 9–11.
Pálya hossza: 1.5 km
Szintkülönbség: 185 m
Team parallel döntő: augusztus 10., 18.30
Downhill ob-döntő: augusztus 11., 14.30

Az esemény egyik csúcspontja – a vasárnap 14.30-kor kezdődő downhilldöntő mellett – a szombaton sorra kerülő team parallel szlalom döntő, amelyen nagyrészt a downhill szakág licences bringásai vesznek részt. A látványelemekben gazdag betétprogramot bármely olimpiai sportág megirigyelné, kár, hogy a downhill (még) nem az.

„Olyan versenyformát próbáltunk kitalálni, amelyben nincs fizikai kontaktus a bringások között, így a sérülésveszély is kisebb. A downhillesek párban, egymással versenyezve száguldanak le a hegyoldalon, ami rendkívül látványos küzdelmet ígér.

A legnagyobb buli az egészben az, hogy a szlalomversenyre barátok alkotta csapatok állnak össze, amelynek tagjai másnap már egymás ellen küzdenek meg a bajnoki címért”

– nyilatkozta a nem mindennapi betétprogram kapcsán Gács Péter.

Sorozatban harmadik országos bajnoki címére készül az elitkategóriában versenyző Palotai Gábor, a FRO Kerékpáros Egyesület bringása.

„Még soha senkinek nem sikerült a hazai ob-n tripláznia, én most erre készülök – mesélte büszkén a kerékpáros. – Tavaly és tavalyelőtt én nyertem, és most is ez a cél, bár nem lesz könnyű dolgom, mert a tavalyi, rendkívül erős mezőnyből szinte mindenki újra eljön. A kétezertizennyolcas ob-n három szlovák versenyző is indult, Rastislav Baranek és Peter Marcina most is itt lesz.”

Az eplényi pályával kapcsolatban Palotai Gábor elmondta, bár nem bővelkedik annyi technikai elemben, mint a külföldi, jelentősebb nemzetközi versenyek otthonául szolgáló pályák, más szempontból lekörözi a neves helyszíneket.

„Tény, hogy Eplényben nem lehet világ- és Európa-kupa-viadalokat rendezni, a hangulata viszont utánozhatatlan. A lelkes szurkolók, a környezet és a családias légkör miatt sokan szeretnek itt versenyezni. Itt majdnem olyan a hangulat, mint egy focimeccsen. A csendesebb versenyzéshez szokott szlovák bicajosok a tavalyi döntő után csak ennyit tudtak mondani: »Őrültek ezek a magyarok!«– árulta el Palotai Gábor.

Downhill Országos Bajnokság 2019 – TEASERDownhill Országos Bajnokság / HUN Nat. Champs 2019www.dhracing.hu

Közzétette: LiMiT Racing Team – 2019. július 25., csütörtök

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.