Filléres trükkök a téli bringázáshoz

Nem feltétlenül szükséges súlyos ezreket költenünk téli kerékpáros-felszerelésekre, mivel egy-két praktikus megoldással is biztonságosan és élvezettel tekerhetünk a hidegben.

Jóllehet, mindössze néhány hét van hátra a télből, még nem inthetünk búcsút a zimankónak. A megfelelő téli bringás felszerelés elengedhetetlen, hogy a hidegben is élvezettel tekerhessünk, ám nem mindegy, mennyit áldozunk rá.

Korábban írtunk öt olyan színvonalas téli bringás ruhadarabról, amelynek ára meglehetősen borsos, most viszont olyan apró és olcsó trükköket mutatunk be, amelyek segítségével a hidegben is problémamentesen kerékpározhatunk.

Újságpapír a ruha alatt

Régi, ám rendkívül hasznos módszer, amellyel rengeteg pénzt spórolhatunk meg. A biciklis felső alá tömködött újságpapír hatékonyan tartja kívül a hideget. A módszert elsősorban hegyi utakon, metsző szélben tekerő szabadidőbringásoknak ajánljuk, akiknek pihekönnyű széldzseki alá kell begyűrniük a nyomtatott sajtót.

 

Reklámszatyor a zoknira

Temérdek pénzt költhetünk téli vízálló bringáscipőre és cipővédő huzatra, ám ennek nem feltétlenül kell így lennie, aha egy ősrégi módszerhez folyamodunk. Mielőtt felhúzzuk a lábbelit, tekerjük körbe a lábunkat nylonnal. Bár viszonylag hamar beleizzadunk a cipőbe, a műanyag hosszú ideig bent tartja a meleget.

 

Orvosi gumikesztyű

Ez is nagyszerű megoldás a téli hónapokra. Húzzunk orvosi gumikesztyűt a bicikliskesztyű alá, és érezni fogjuk a különbséget, mivel az alsó réteg hatékonyan védi az ízületeket. Enyhébb időben azonban érdemes megszabadulnunk a kiegészítő rétegtől, mert hamar izzadni kezd a tenyerünk.

 

Biztonsági szemüveg

A legdivatosabb bringásszemüveg manapság már 60 ezer forintot kóstál, de miért adjunk ki ennyi pénzt, ha egy nyolcszáz forintos biztonsági szemüveg is megteszi? Ugyanúgy ütés- és karcálló, sőt még az uv-sugarak ellen is hatékonyan véd.

 

Sárvédő PET-palackból

Ha tele a szelektív gyűjtőnk műanyag palackokkal, és nem akarunk tőlük megszabadulni, némi találékonysággal rövid idő alatt sárvédőt készíthetünk belőlük. Bármennyire is meglepő, a kétszeres Tour de France- és Giro d’Italia-, illetve háromszoros Vuelta-győztes spanyol országúti bringás, Alberto Contador is ilyet használ alkalmanként. Azok szerint, akik kipróbálták, az alkalmi sárvédő nemigen véd meg a felcsapódó sártól, de jobb a semminél.

 

Vazelin

Csak kevesen tudják, hogy a vazelin lábra és fenékre kenve eredményesen véd a hideg ellen, mivel nem engedi át a nedvességet. Az erős és csípős széltől, az uv-sugaraktól, továbbá a kidörzsölődéstől is megóvja bőrünket.

 

A felsőruházat alá újságpapír, a zokni alá pedig nylon is védelmet nyújt a hideg ellen

 

Kéz- és lábmelegítők

Ha gyenge a vérkeringésünk, a hosszabb téli utakra vigyünk magunkkal kéz- és lábmelegítő párnácskát! Könnyen elfér a bringáskesztyű vagy bicikliscipő belsejében, és órákon keresztül bent tartja a meleget.

 

Szilikonos spray

A saras, esős és havas téli időben gyakran kell mosnunk a kerékpárunkat, de ha spórolni szeretnénk a vízzel, a tisztítószerrel és az időnkkel, fújjuk be a vázat szilikonos sprayvel! Egy jó palack nem olcsó mulatság, de rengeteg pénzt spórolhatunk meg, ha a háztartási boltban, és nem a kerékpárszaküzletben vesszük meg.

 

Biciklitisztítás

Nagyon sokan abban a tévhitben élnek, hogy kizárólag a drága és márkás termékekkel lehet makulátlanul karbantartanunk a kétkerekűt. Igazság szerint az olcsóbb samponok és tisztítószerek is megteszik, és a bringalánc, illetve a hajtáslánc zsírtalanítására a műszaki áruházban vagy autósboltban is kapható olcsó zsíroldók is éppúgy megfelelőek. Sőt egyesek a paraffinolajra esküsznek, amely valóban filléres mulatság.

Fotók: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tippek a túrahátizsák könnyítéséhez
Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.