Futóverseny lett a terepkerékpáros Eb-ből

Vas Kata Blanka a nyolcadik helyen zárt az U23-asok között az olaszországi Silvellében megrendezett terepkerékpáros (cyclocross) Európa-bajnokságon, amely inkább futó-, mintsem kerékpárversenyre emlékeztetett.

Hétvégén az olaszországi Silvellébe látogatott a kontinens krémje, hogy négy korosztályban (junior, U23, elit, masters) mérje össze erejét. Az Eb ezúttal is nagy csatákat, ám jórészt papírforma-eredményeket hozott: a holland versenyzők olasz földön is taroltak.

Az egyetlen magyar résztvevő, a mindössze 18 éves Vas Kata Blanka versenykategóriájában ugyan nem jutott be a legjobb öt közé, így is remek eredményt ért el, hiszen mindössze egy éve versenyez az U23-asok között. A 8. helyezés értékét növeli, hogy a 27 fős mezőnyben ő végzett a legelőkelőbb pozícióban azok között, akiknek szintén ez az első szezonjuk ebben a korosztályban.

„Blanka az elvárásoknak megfelelően szerepelt, s bár szeretett volna az első öt között végezni, a nyolcadik hely így is szép eredmény. A pálya – amelynek minősége hagyott némi kívánnivalót maga után – nem feküdt neki: túlnyomórészt sík terepen kellett versenyeznie, ebből fakadóan sokat kellett futnia, márpedig ő azokat a terepeket szereti, amelyeken a kerékpározás és a technikai tudás nagyobb szerepet kap” – mondta Cser Gábor szövetségi kapitány.

Hasonló véleményen volt maga a versenyző is, aki hangsúlyozta: több száz métert kellett futva megtennie, márpedig ez nem az ő erőssége.

„A rendezők sajnos futóversenyt csináltak a terepkerékpáros versenyből. Akkor jó egy pálya, ha egy-két dupla palánkot, egy lépcsősort és egy meredek emelkedőt helyeznek el benne, amelyen tekerni is lehet.”

Saját teljesítményével kapcsolatban azonban más véleményen volt, mint Cser Gábor.

„Nem vagyok elégedett magammal – kezdte mondandóját. – Az első ötben szerettem volna végezni. Túl erősen kezdtem a versenyt, ezért begörcsölt a hasam, ráadásul kicsit fájt még a lábam, amelyet az Európa-bajnokság előtt két héttel ütöttem be egy cyclocrossversenyen Szlovákiában. Nem szeretném azonban ezekre fogni a nyolcadik helyezést.”

Az Eb egészét tekintve elmondható, hogy a „nagyok” hozták a papírformát, a férfi elitkategóriában – a belgák nagy bánatára és bosszúságára – a holland Matthieu van der Poel lett a győztes, míg a nőknél a szintén holland Yara Kastelijn. Blanka kategóriájában a holland Ceylin del Carmen Alvarado ért elsőként célba, megvédve ezzel tavalyi elsőségét. Cser Gábor úgy véli, egyedül a férfiak U23-as versenyében született meglepetés, a francia Mickaël Crispin – aki az Eb-t megelőző versenyeken nem szerepelt biztatóan – magabiztosan győzte le az esélyesebb holland és belga kerékpárosokat.

„Egyelőre úgy tűnik, a belgák nem tudják megszorongatni a hollandokat a nagyobb világversenyeken, főként az elitkategóriában nem. Az U23-asok mezőnyében ugyanakkor egyre jobban szerepelnek a francia és brit bringások. Mindez jót tesz a szakágnak, hiszen más nemzetek is kezdenek beleszólni a belga–holland versenyfutásba” – fejezte be az értékelést Cser Gábor.

Terepkerékpáros Európa-bajnokság, Silvelle, 2019. november 9-10. U23, nők:
1. Ceylin del Carmen Alvarado (Hollandia), 46:23
2. Anna Kay (Nagy-Britannia), 46:35
3. Marion Norbert Riberolle (Franciaország), 47:25
…8. Vas Kata Blanka (Magyarország), 50:46

A további eredmények IDE KATTINTVA tekinthetőek meg. A kép forrása: eurocx2019silvelle.eu

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.