Hogyan lehet tekerni 11 órán át?

A Giutti Victoria-Palomar kerékpáristálló magyar versenyzője, Filutás Viktor kenterbe verte a profi bringásvilágot: édesapja nyomdokaiba lépve tizenegy óra alatt 402 kilométert tekert le egyhuzamban.

Úgy tűnik, a koronavírus-járvány okozta bezártságot a profi kerékpárosok is egyre nehezebben viselik. Mentségükre szóljon, van olyan ország, ahol tilos a szabad ég alatti tekerés, így nincs más választásuk, mint a szoba és a görgős bicikli.

Szerencsére a tapasztalt kerekesek hamar feltalálták magukat, különböző mutatványokkal és kihívásokkal szórakoztatják társaikat és rajongóikat az interneten. Valter Attila, a CCC Team országúti kerékpárosa nemrég vécépapír-gurigával a hátán görgőzött. Ám nem ő az egyetlen magyar bringás, aki ámulatba ejtette a világot: Filutás Viktor edzés gyanánt nem kevesebb mint 402 kilométert tekert le a szabadban, s vélhetően ezzel egyelőre ő az „edzéskirály”.

Nem véletlen, tehetségét és állhatatosságát volt kitől örökölnie: édesapja 1992-ben 1213 kört megtéve állította fel az 500 kilométeres motorvezetéses (stéheres) bringázás máig élő világcsúcsát. Első „fizetését” is neki köszönheti: Filutás Árpád minden egyórás görgős edzésért száz forintot fizetett fiának.

„Szülői nyomásra kezdem el biciklizni, de őszintén szólva, nemigen élveztem. Míg a barátaim kint voltak a játszótéren, én a szobában izzadva görgőztem. Egyszer csak elegem lett az egészből, és felhagytam a kerékpározással. Ezután rengeteg sportágat kipróbáltam, jártam bokszolni is – természetesen két keréken. Tizenhét évesen újra nyeregbe ültem, először a BVSC, majd nemsokára a KSI színeiben. Ehhez azonban az is kellett, hogy előtte kipróbáljam a fixikerékpárt, ami újra meghozta a kedvemet a bicajozáshoz” – emlékezett vissza Filutás Viktor.

A magyar kerekes – aki nemcsak országúti, hanem pályaversenyeken is indul – teljesítményének előzménye, hogy Oliver Naesen és Maxim Pirard március közepén – több belga várost is érintve – 365 kilométert teljesített egyetlen nap alatt. Úgy tűnik, ez „olaj volt a tűzre”: nem sokkal később a belga Laurens De Vreese görgős masinán abszolvált 368 kilométert, majd az orosz Viktor Manakov következett, aki 12 óra alatt 400 kilométert tekert le. Ezután pattant nyeregbe Filutás Viktor, aki még erre is rátett egy lapáttal.

„Olasz csapattársaim a lakhelyelhagyási tilalom miatt nem tehetik ki a lábukat otthonukból. Van egy csapattársam, aki már húsz napja a négy fal között edz görgős kerékpáron, amiről videókat tölt fel a közösségi oldalára.

Szerencsés helyzetben vagyok, hogy kint edzhetek, és ezt – miközben nagyon sajnálom a klubtársaimat – meg is akartam mutatni nekik. Leginkább ebből az indíttatásból vágtam neki a távnak, no meg persze azért, hogy megdöntsem Viktor Manakov néhány nappal korábbi, 400 kilométeren elért 32 kilométer/órás átlagát” – mesélte a Csupasportnak Filutás.

A mutatvány közben több mint tízezer kalóriát égetett el, amit rizzsel és lekvárral igyekezett pótolni, a pihenőknél pedig kávét ivott. A bringás a Budapest–Isaszeg–Nagykáta–Jászberény–Jászfényszaru által határolt pályaútvonalat választotta az edzés helyszínéül – nem véletlenül.

„Mivel a tizenhetedik kerületben lakom, adta magát, hogy Kelet felé induljak el. Jóformán hét percet sem kell tekernem, hogy kiérjek a városból. Jóllehet a Budapest–Velencei-tó–Biatorbágy–Budapest útvonal az egyik kedvencem, ezúttal nem akartam átvergődni a város másik felébe csak azért, hogy ezt az utat megtegyem. Ráadásul Jászberény felé meglehetősen sík a terep, ami nem utolsó szempont, bár a négyszáz kilométeres táv alatt kétezer méternyi szintkülönbséggel kellett megbirkóznom. Számtalanszor bejártam már ezt a vidéket, úgy ismerem, mint a tenyeremet, ez is fontos szempont volt a döntésemben” – indokolta a pályaútvonal választását a versenyző.

Filutás Viktor leginkább arra büszke, hogy a táv teljesítése közben óránként 37 kilométer/órás átlaggal tekert. Mint mondja, egyelőre megelégszik ennyivel, ám egy újabb csúcskísérlet is eszébe jutott.

Mindmáig ugyanis senki sem tudta felülmúlni édesapja huszonnyolc évvel ezelőtt felállított ötszáz kilométeres, stéheres világrekordját. Sőt, az ostromlók még a világcsúcs közelébe sem értek.

„Nemrég említettem neki, jobb, ha barátkozik a gondolattal, hogy hamarosan a múlté lesz a csúcsa, mert meg akarom dönteni. Persze még számtalan megválaszolatlan kérdésre kell választ találnom, például, hogy hol és milyen forrásból kívánom megvalósítani a tervemet, de ami késik, nem múlik. Bizakodom” – zárta mondandóját a fiatal kerékpáros.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Felkészülési verseny volt számára, ám az erejét remekül beosztva győzött a spliti versenyen
Lemaradt, aztán feltámadt a New York-i félmaraton női győztese
Ez az indiai túraútvonal könnyedén kigyógyíthat a tériszonyból
Akadtak hátráltató tényezők, mégis országos csúccsal győzött
Irány a tízemeletes teteje – így formáljuk a vádlinkat!

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.