Izgalmas lesz az idei kerékpáros idény

Számos érdekesnek ígérkező kerékpáros-eseményt rendeznek kétezerhúszban Magyarországon, amelyekből csokorba gyűjtöttünk néhányat. A honi szövetség főtitkára, Vízer Barnabás segít eligazodni az események sokaságában.

Giro D’Italia, Tour de Hongrie, Balaton MTB maraton, Crosskovácsi, Alpok–Adria BMX-viadal – íme, néhány izgalmasnak ígérkező hazai rendezésű kerékpárverseny a szövetség idei versenynaptárából. Ezeken kívül akad bőven más esemény is, amelyeket jó, ha bevésünk a naptárunkba, és azt se felejtsük, tavasszal több bringásunk is olimpiai kvótáért teker!

Február 8-án rendezik a művészkerékpárosok évadnyitó viadalát Tatabányán. Örömteli, hogy a magyar versenyzők egyre eredményesebbek az alig 25 éves hazai múltra visszatekintő szakágban, s bár sokan rétegsportágnak tekintik, a közönség egyre nagyobb érdeklődést mutat a rendezvények iránt.

Egy kis ízelítő arról, mi is az a művészi kerékpár:

„A sportág különleges figyelmet és felkészülést igényel – kezdte mondandóját Vízi Barnabás, a Magyar Kerékpáros-szövetség főtitkára. – Az átlagon felüli, az artista szakmához szükséges képességeket sok-sok gyakorlás árán tudjuk csak elsajátítani. Nem ritka, hogy a gyerekek heti hat napot is gyakorlással töltenek, aminek az eredménye csak később mutatkozik meg.”

Idén sem unatkoznak majd a hegyikerékpározás hívei: mindkét szakágban, a downhillben és a cross countryban (XC) is számos eseményt rendeznek. A legelsőt mindjárt február 22-én a budaörsi repülőtéren, ahol a Vitanka eliminátor idei első futamát nézhetjük meg az XC szakágban. Ebből lesz még további kettő, majd a nyár közeledtével minden hétre jut legalább egy mountain bike-os rendezvény, amelyek közül több C1-es és C2-es kategóriájú nyílt verseny (Villapark Vértes, április 4., Csömör-kupa, július 4.).

„A versenyszerűen űzött hegyikerékpárban némi visszaesést tapasztaltunk a korábbi évekhez képest, főként a maratoni távok népszerűségét illetően. Korábban számos eseményt rendeztek itthon, az utóbbi időben azonban a környező országok egyre több és színvonalasabb viadalt látnak vendégül. Az olimpia közeledtével nekünk is több versenyt rendeznek majd, amelyek a kvalifikációs sorozat állomásai is egyben – ezeket vélhetően nagy érdeklődés övezi.

A hegyikerékpár előnye a többi szakággal szemben, hogy a természetben űzhető, és nem annyira veszélyes, mint az országúti szakág” – vélekedett a főtitkár.

A BMX freestyle és a cross szerelmesei sem unatkoznak idén, bőven került mindkettőből a versenynaptárba. Ezek közül kiemelkedik a BMX cross Magyar Kupa-sorozat és az Alpok–Adria-bajnokság. Ízelítő egy BMX crossversenyből:

„Nemzetközileg is jó színvonalú BMX crosspályák tekintetében nem állunk jól: itthon mindössze két-három olyan van, amely viszonylag magasabb színvonalú versenyek megrendezésére alkalmas, ám ezek is elmaradnak a nemzetközileg megkívánt szinttől. A szövetség elsődleges célja, hogy szélesítse a BMX cross bázisát, és megszerettesse a gyerekekkel. A diákolimpiához hasonló Magyar Kupa-sorozatot éppen emiatt hoztuk létre. A gyerekek már korán el tudják kezdeni a BMX-ezést, amely a többi szakág alapja is egyben” – mondta Vízer Barnabás.

MKSZ kids cross néven öt fordulót is rendeznek a terepkerékpáros szakágban, amely nálunk is egyre népszerűbb, bár lemaradásunk a nemzetközi elittől még mindig nagy.

„A BMX crosshoz hasonlóan ez is rendkívül látványos sportág, amely – érthető módon – gyerekek tömegét vonzza. Sokaknak tetszik, hogy a pályák izgalmasak, és hogy sokszor sárban kell tekerniük. Mivel a szakág infrastrukturális igénye nem nagy, például mezőn is űzhető, többen is látnak benne fantáziát. Reméljük, hogy a gyereknek tartandó versenysorozat eléri célját, és emelkedik azok száma, akik a terepkerékpárt választják” – zárta a beszélgetést a főtitkár.

Bőven akad tehát látnivaló 2020-ban is, amelyeket érdemes jól az eszünkbe vésnünk, két esemény között pedig pattanjunk nyeregbe!

A 2020-as hazai kerékpáros versenynaptár ide kattintva tekinthető meg.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.