Keresi az ideális szakágat bringázásban

Jordán Dorka csak két és fél éve kerékpározik, az utánpótlásban már elért néhány remek eredményt, de 19 esztendősen minden számot ki kell próbálnia, mert csak így derül ki, melyikben a legjobb.

Jordán Dorka, a Lotus Cycling Team 19 esztendős versenyzője alig két és fél éve kerékpározik, ám már ez idő alatt is sok szép eredményt ért el. A sportoló mesélt az eddigi sikereiről és a céljairól.

„Kétezertizenkilenc januárjában kezdtem a kerékpározást – kezdte Jordán Dorka. – Előtte sokáig versenyszerűen aerobikoztam, az ottani edzőm egyben biciklistréner is volt. Próbált a kerékpár felé terelgetni, ám először húztam a szám, és nemet mondtam. Később az egyik biciklisismerősöm versenyzőt keresett a csapatába, és amint meghallottam, felcsillant a szemem. Megjött a kedvem, bár egy kicsit féltem, hogy öt fiú közé csöppenek. Az első edzésem hidegben, télen volt, anyukám mondta is, ha ezt végigcsinálom, biztosan kitartok a sportág mellett. Végigcsináltam.”

 

Fotó: Bak Ferenc

 

A sportoló úgy érzi, minden verseny jó lehetőség a fejlődésre.

„Ahhoz képest, hogy nem régóta űzöm a sportot, elég jó utánpótlás-eredményeim vannak. Kétezertizenkilencben megnyertem az U19-es időfutam országos bajnokságot, a mezőnyben pedig harmadik lettem. Előbbire nagyon büszke vagyok, nagy löketet adott a pályafutásom elején, mérföldkő a karrieremben. Az eredményeimnek köszönhetően kijutottam a hollandiai U19-es Eb-re és az angliai U19-es vébére. Nem értem el jó eredményt, ám ekkor még nem volt sok tapasztalatom. Úgy voltam vele, hogy akkor fejlődhetek, ha minél több versenyen veszek részt, és keményen dolgozom. Valahol el kellett kezdeni, a versenylehetőségeket meg kellett ragadnom.”

Az elmúlt év eleje nagy lökést adott a karrierjének, ám jött a koronavírus-járvány.

„Remekül kezdtem tavaly, az először megrendezett, sík szakaszú Dubai Körversenyen harmincnegyedik lettem a fiatalok között. Nagy élmény volt ez az esemény. Ezután Törökországban jól mentem a fiatalok viadalán, tizenötödik lettem összetettben. Itthon még következett két verseny, aztán a Covid keresztülhúzta az évet.”

A koronavírus-járvány után az idén viszont újra a versenyzésé a főszerep.

„Februárban és márciusban is voltunk Törökországban, és az egyik márciusi verseny ismét mérföldkő lett a karrieremben: összetettben hatodik lettem, az U23-asok között az élen végeztem. Ezután Belgrádban vettünk részt egy többnapos eseményen, összetettben a tizenhatodik helyen végeztem. A júniusi időfutam országos bajnokság felnőttversenyén összetettben harmadik lettem, nagyon megtisztelő volt Benkó Barbara és Vas Kata Blanka mellett állni a dobogón. Nagy motiváció volt, ez is jól mutatta, hogy jó irányban haladok.”

A tokiói olimpián részt vevő Vas Kata Blanka jó példa Jordán Dorka előtt.

 

Fotó: Hörömpöli Tamás

 

„Az egyik legjobb hazai versenyző, elképesztően ügyes. Az a célom, hogy egyszer az ő szintjére jussak, ami nem lehetetlen, ám rengeteget kell még dolgoznom. Sok tapasztalatot kell gyűjtenem, de jó úton járok, mert például egyre jobban helyezkedem a versenyeken.”

A július eleji cseh megméretés jó visszajelzés volt.

„Július elején Csehországban négynapos versenyen vettünk részt, időfutammal kezdtünk, majd három hegyi szakasz volt. Felfelé is jó néhány százalékos volt a meredekség, de lefelé is megizzadtam, sok veszélyes kanyar volt a pályán. Összetettben ötvenharmadik, a fiatalok között huszonhatodik lettem, ám már az nagy szó, hogy célba értem, mert több mint százan kezdtük a versenyt, és csupán hatvanan fejeztük be.”

Jordán Dorka úgy véli, a hegyi versenyeken sokat fejlődik a technikája.

„Leginkább az országútra összpontosítok, szeretek időfutamozni. Annyira nem érzem magam mountisnak, terepen nem vagyok kiemelkedő. Az élvezet miatt versenyzem ebben a kategóriában, ráadásul a technikám is fejlődik. Eddig azt gondoltam, a hegy nehezebben megy, ám a cseh verseny megmutatta, hogy ebben is tudok kiemelkedőt nyújtani. Mindent ki kell próbálni, és majd kialakul, hogy miben vagyok a legjobb.”

A közelmúltban Szlovákiában versenyzett, ahol rosszullét hátráltatta, ám így is próbált pozitív maradni.

„Múlt héten Szlovákiában volt egy időfutam és egy mezőnyversenyem. Az időfutam rajtja előtt egy órával leszakadt az ég, és sajnos a verseny végéig esett, de a nehéz körülmények között is sikerült megszereznem a második helyet. A mezőnyverseny előtt rosszul voltam, így előbb kellett abbahagynom a futamot. Ez mindenkivel megtörténhet, hozzátartozik a sporthoz, viszont annak örülök, hogy nem nagyobb versenyen történt.”

A kerékpáros a közeli célokról is beszélt.

„Az augusztus végén megrendezendő Giro della Toscana van most a fókuszban, elég fajsúlyos verseny, nagyon készülök rá. Utána remélhetőleg az olaszországi Eb-n is részt vehetek, ez a szövetség döntésén múlik.”

A címlapon: Benkó Barbara, Vas Kata Blanka, Jordán Dorka (balról jobbra)

Fotó: Jordán Dorka

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.