Kétszáz bringás az ob-n

Békéscsabán rendezték meg szombaton a kritérium országos bajnokságot, a férfiaknál Lovassy Krisztián, a legeredményesebb hazai pályakerékpáros, míg a nőknél Péteri Niké győzött.

Szombaton Békéscsabán rendezték meg a kerékpáros korcsoportos kritérium országos bajnokságot, amely nemcsak a sok résztvevőről marad emlékezetes, hanem a színvonalas futamokról is. Mint Kesjár Attilától, az esemény főrendezőjétől megtudtuk, az egyik legizgalmasabb kérdés volt, vajon nevez-e a férfiak elitversenyére minden idők egyik, ha nem a legeredményesebb magyar pályakerékpárosa, a 2017-es berlini Európa-bajnokság scratch futamában ezüstérmes Lovassy Krisztián. Örömmel és elégedettséggel konstatáltuk, hogy szombaton a kitűnő sportember is rajthoz állt a férfiak elitmezőnyében, és újfent bizonyította tehetségét. De ne szaladjunk ennyire előre!

 

Fotó: Vanik Zoltán/Bringasport

 

A kritériumverseny a kerékpársport egyik leglátványosabb műfaja, amelyet városok központjaiban, a közönség számára is látványosságot nyújtó, 1-3 kilométeres körpályán rendeznek meg. A kritérium szabályai szerint minden gyorsasági hajrá első négy helyezettje (5, 3, 2, 1) pontot kap. A körelőnyt elérő bringás plusz 20 ponttal gazdagodik, míg a körhátrányba kerülők 20 ponttal lesznek szegényebbek. Az a kerékpáros győz, aki a verseny során a legtöbb pontot gyűjti össze. Pontegyenlőség esetén a több hajrágyőzelem számít. Ha a pontegyenlőség ezután is fennáll, az utolsó hajrá befutási sorrendje dönt.

Tizennégy kategóriában több mint kétszázan álltak rajthoz a számos korcsoportot felvonultató megméretésen, amelynek Békéscsaba belvárosa adott otthont. A kerékpársport berkein belül sokan tudják, a város évekig volt házigazdája a kritérium országos bajnokságnak, ám 2014-ben – négy évre – búcsút intett az ob-nak, és Újkígyós vette át a házigazda szerepét. A történeti hűség kedvéért szögezzük le, 2018-ban visszatért az esemény Békéscsabára, ahol 1000 méter hosszú, zárt körpályán zajlott a verseny.

„A legrangosabb, azaz a férfi elitkategória jóformán az Epronex háziversenyét hozta – kezdte az értékelést Kesjár Attila. Bár a korábbi évekhez képest ebben és az U23-as korcsoportban is kevesebben indultak, izgalmas versenyt láthatott a közönség. A győztes Lovassy Krisztián rendkívül hatékonyan kerékpározott – a végül második helyen végző Kiss Gergellyel már a verseny legelején elléptek a többiektől, és a gyorsasági hajráknál az összes megszerezhető pontot begyűjtötték. Tudni kell, Krisztián kézsérülései még nem jöttek teljesen rendbe, ennek ellenére nagyon jó időket ment, és végül megbirkózott a feladattal.”

 

 

A férfiaknál Lovassy Krisztián (középen) győzött. Fotó: Vanik Zoltán/Bringasport

 

Ami a nők elitviadalát illeti, Kesjár Attila szerint érvényesült a papírforma, és a Fehérvár Cycling Team kerekese, Péteri Niké megérdemelten nyert. Folyamatosan gyűjtötte a gyorsasági hajrápontokat, így győzelméhez nem férhetett kétség. Essen szó azonban a fiatalabbakat felvonultató korcsoportok küzdelmeiről is!

„Nagyon szimpatikusan küzdöttek a juniorok, mindvégig keményen odatették magukat. Jó volt látni, ahogyan a csapatok tagjai egymásért küzdenek, így igazán színvonalas futamokat láthattunk, különösen az U19-eseknél, akik remek időeredményekkel rukkoltak ki” – foglalta össze röviden a főszervező.

 

A hölgyeknél Péteri Niké (középen) bizonyult a leggyorsabbnak. Fotó: Vanik Zoltán/Bringasport

 

Kesjár Attila szerint nagyon sokat kell még dolgoznia, hogy a kerékpársport Békéscsabán ugyanolyan vagy legalábbis hasonló rangot vívjon ki magának, mint a labdarúgás, a röplabda vagy éppen a kézilabda – e három csapatsportágban büszkélkedhet ugyanis a város a legtekintélyesebb múlttal.

„Kétezernégyben alapítottam egy barátommal a Csaba Bike-ot, amely öt éven keresztül működött a városban. Sikerült kialakítanunk egy jól működő koncepciót, amelynek eredményeképpen serdülő és ifjúsági kerékpárosaink sorra nyerték a bajnoki címeket. Elég csak a válogatott Molnár István nevét említenem, aki szintén a Csaba Bike utánpótlásműhelyéből került ki. Sajnos a város nem tudta hosszú ideig támogatni a klubot, ezért a tehetséges gyerekekkel szegedi színekben folytattuk a versenyzést. A békéscsabai gyerekek továbbra is érdeklődnek a sportág iránt, ám ahhoz, hogy sikeresek legyenek, sok színvonalas versenyen kellene részt venniük, mert csak ez teszi lehetővé a folyamatos fejlődésüket.”

A 2020-as kerékpáros korcsoportos kritérium országos bajnokság részletes eredményeit itt találjuk.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.