Magyarok a cross country világbajnokságon

A tavalyinál jobb szereplésben bízik Juhász Zsolt, a hegyikerékpáros-válogatott szakágfelelőse, aki kilenc versenyzővel utazott Kanadába, ahol a tokiói olimpiára lehet kvalifikációt szerezni.

Csaknem egy hete utazott el a magyar hegyikerékpáros-válogatott az augusztus 28-án, szerdán kezdődő cross country (XCO) világbajnokságra, amelyet a kanadai Mont-Sainte-Anne-ban rendeznek meg. A sípályáiról (is) híres kisvárosban a szakág csúcseseményén hat kategóriában – elit férfi és női, U23-as férfi és női, junior férfi és női – hirdetnek győzteseket. A tavalyi vb-n egyéniben és csapatban is a svájci bringások taroltak, kérdés, az idén ki szorongatja meg őket.

„Egy héttel a vébékezdet előtt kiutaztunk Kanadába, hogy legyen időnk az akklimatizálódásra – kezdte Juhász Zsolt szakági felelős. – Először New York-ba repültünk, onnan kilencórás autóút várt ránk. Nem mertük vállalni az átszállással járó repülőutat, nehogy közben elvesszenek a kerékpárok.”

A tavalyi vb-n a juniorok között Fetter Erik és Fülöp István sem fejezte be a versenyt, a nőknél Buzsáki Virág a 14., az akkor mindössze 16 esztendős Vas Kata Blanka pedig a 40. helyet szerezte meg. A Buzsáki, Vas összetételű junior női csapat a 10. helyen végzett, s olyan nagy kerékpárosnemzeteket előzött meg, mint Dánia vagy Olaszország.

A július végi hegyikerékpáros Európa-bajnokságon a juniorok között negyedikként célba érő Vas Kata Blankának az idén minden esélye megvan, hogy javítson a tavalyi világbajnokságon elért 40. helyezésén.

„A juniorok között induló Vas Kata Blanka akár dobogóra is kerülhet. Esélyeit nagyban növeli, hogy a technikás, egyben nehéz pálya nagyon fekszik neki, ráadásul sohasem izgul a versenyek előtt. Kanadában bizonyíthatja, hogy ő az egyik legnagyobb magyar kerékpáros-tehetség.”

A tavalyi vb-n a férfiak U23-as egyéni versenyszámában Dina Márton a 12., Valter Attila a 30., míg Palumby Zsombor a 66. helyen fejezte be a versenyzést a csaknem száztagú mezőnyben, míg az U23-as váltó nyolcadik lett. Az idei vb-n a felnőttváltó szereplését előzi meg nagy várakozás.

 

Vas Kata Blanka szereti a technikás, nehéz pályákat

 

„A világbajnokság az olimpiai kvalifikáció miatt is kiemelten fontos. Ezért az a célunk, hogy a felnőttcsapatváltóban minél jobb helyezést érjünk el, ezáltal sok pontot gyűjtsünk. A tavalyi U23-as trióból Dina Márton és Palumby Zsombor az idén már a felnőttek között indul, a háromszoros olimpikon Parti Andrással kiegészülve akár az első tíz között is végezhetnek, amire – a korábbi évek tapasztalataiból kiindulva – látok esély. Hab lenne a tortán, ha megcsípnék az első öt hely valamelyikét.”

A country cross főszámát, a felnőttek elitfutamát szombaton rendezik meg. A tavalyi világbajnokságon Parti András a 38. helyen ért célba a 91 kerékpárost felvonultató mezőnyben, míg a nőknél Benkó Barbara az előkelő 16. helyen gurult célba a 67 indulót számláló futamon.

„Pályafutásom során még sohasem töltöttem annyi időt magaslati edzőtáborban, mint a mostani a vébét megelőzően – vette át a szót Parti András. – A felkészülés jól sikerült, megvan rá az esély, hogy az első harminc között végezzek. Jó formában vagyok, de fejben össze kell rakni a pályát, és a jó eredményhez egy kis szerencse is kell.”

Hozzátette, jól ismeri a mont-sainte-anne-i pályát, amelyen pályafutása során több alkalommal is versenyzett. Úgy véli, nemcsak a technikás és nehéz pályával, hanem a magas páratartalommal is meg kell birkózni.

 

Parti András felkészülése jól sikerült, de bravúr lenne, ha az első harmincban végezne

 

„Ami az egyéni versenyzőket illeti, Parti András az egyik legkiegyensúlyozottabb kerettag, nagy eredmény lenne, ha az első harminc között végezne, ami élete legjobb vébéhelyezését jelentené. Benkó Barbara idei teljesítménye kicsit hullámzó volt, ennek ellenére ott lehet a legjobb húsz között. Az U23-asokra szintén nagy szerep hárul, mivel ők is az olimpiai pontszerzést segítik, az első húszba kerülés nekik is reális célkitűzésnek tűnik” – fejezte be az esélylatolgatást Juhász Zsolt.

A vb-t követően a felnőtt válogatott tagjai részt vesznek az egyesült államokbeli snowshoe-i világkupán, amely a 2019-es év utolsó állomása, s szeptember 12-én térnek vissza Magyarországra.

Címlapfotó: MTI/Illyés Tibor

Hegyikerékpáros-világbajnokság, XCO szakág, Mont-Sainte-Anne, augusztus 27–31.

A program:
Augusztus 28.: csapatváltó
Augusztus 29.: női és férfi juniorverseny
Augusztus 30.: férfi U23-as verseny
Augusztus 31.: női U23-as verseny, női és férfi elitverseny

A magyar válogatott kerete:
Elit férfi felnőtt: Parti András, Dina Márton, Palumby Zsombor
Elit női felnőtt: Benkó Barbara
U23 férfi: Fetter Erik
U23 női: Schmidel Regina, Buzsáki Virág
Junior férfi: Baranyi Dávid Áron
Junior női:
Vas Kata Blanka

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.