Merész tervek a hazai BMX cross szakágban

Hosszú kihagyást követően ismét országos bajnokságot és Magyar-kupát rendeztek Sopronban a BMX cross (terep) szakágban, amely itthon megújulás előtt áll.

A koronavírus-járvány miatt még márciusban törölték a Magyar Kupa április elejére tervezett első fordulóját, és sokáig úgy tűnt, idén nem is lesznek versenyek a BMX cross szakágban.

Mint ismert, a BMX-esek terepviadala szerepel a nyári olimpiai játékok programján, és nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Sokak örömére felébredt téli-tavaszi álmából a szakág, és a harmincéves soproni BMX-katlanban újra összegyűlt a honi szakág krémje. Örömmel nyugtáztuk, hogy a szombati országos bajnokságra több mint nyolcvanan neveztek be, a licenccel rendelkező indulók létszáma pedig két és félszerese volt a tavalyinak.

„Harminc év után január elején változások történtek a hazai szakágvezetésben – magyarázta a létszámemelkedést az újonnan megválasztott szakágvezető, Vincze Gergely, aki nemcsak sportvezetőként, hanem kerekesként is megmérette magát az eseményen. – Három helyi klubban, Gencsapátiban, Ajkarendeken és Sopronban tartok edzéseket, amit igyekeztem kihasználni, és minél több gyereket, valamint szülőt megszólítani. Szerencsére a gyerekekben volt késztetés, hogy elinduljanak a versenyen.

Ráadásul most több edzést tartunk, és nőtt a hozzáértő szakemberek száma is, így könnyebb volt rávenni a BMX-eseket az indulásra. Nagyrészt ennek köszönhető, hogy ilyen sokan jöttek el az idei viadalra.”

Szintén örömre adott okot, hogy a licenccel rendelkező versenyzők mellett szép számmal álltak rajthoz amatőrök is. A profik közül a legnagyobb „ágyú” a 27 éves Bujáki Bence volt, aki Franciaországban él és készül, ám az ob kedvéért hazalátogatott.

„Azt akartam, hogy ő is eljöjjön, legfőképpen azért, hogy a kezdő BMX-esek is megismerhessék. A hazai szakág fejlődése és népszerűsítése szempontjából fontos, hogy legyenek példaképeink, akikre az utánpótlás- és felnőttkorú versenyzők felnézhetnek. A nemzetközi viadalokon az elitkategóriában ő viseli a címeres mezt, amit a gyerekek nem tudnak. Jelenleg neki van a legnagyobb esélye arra, hogy ott legyen a következő nyári olimpiai játékokon. Nagyon jól érezte magát a gyerekek között, még akkor is, ha Franciaországban sokkal többen vannak egy-egy versenyen” – számolt be Vincze Gergely.

Új szereplőként mutatkozott be az ob-n az idén alakult Rendeki BMX-Cross SE.

„Az egyesület színeiben induló gyerekek, illetve szüleik nagyon készültek a versenyre. A kicsiken egyenmez, a szülőkön egyenpulóver volt, sőt még a sátruk is a klub színeiben pompázott. Tudni kell róluk, hogy nagy részük nemrégen kezdte el a BMX-ezést, így most még szerényebb eredményeket értek el.

Éppen ezért volt üde színfolt a mezőnyben Reicher Flóra, aki az U9/7-8-as korcsoportban harmadik helyen végzett” – tájékoztatott a szakember.

Elismerően szóltak a tudósítások a soproni pályáról és a rendezésről is. A házigazda dolgát ezúttal az is nehezítette, hogy be kellett tartania a sportesemények megrendezésére vonatkozó előírásokat, ám ennek ellenére új elemeket csempészett a rendezésbe.

„Szép látvány volt, ahogy a különböző klubok versenyzői elfoglalták a helyüket a nekik felállított sátrakban – idézte fel a látványt a szakágvezető. – A helyszínre kiköltözött egy BMX-bolt is, amely bicikliket és kiegészítőket árult. Jó volt a büfé kínálata, és rendkívüli látványt nyújtott, ahogyan a nézők a pálya köré épített lelátón ültek. Először használtunk időmérőrendszert. Ez azért fontos, mert így mindenki időeredményét dokumentálni tudtuk, ami a jövőben sokat segíthet az edzéstervezésben. Hosszú idő óta nem volt doppingellenőrzés, most viszont igen.”

A szakágvezetés bízik abban, hogy a jövőben kedvezően alakul a járványügyi helyzet. Ennek ellenére mindenre fel vannak készülve.

„Ha egy kormányrendelet következtében nem tarthatnánk versenyeket, valószínűleg arra törekednénk, hogy a hétköznapi tréningek mellett hétvégéken közös edzéseket tartsunk. Az elmúlt néhány hónapot nagyjából kihúztuk, de hosszú távon ezt nem tudjuk fenntartani.

Célunk, hogy a jövőben erősítsük a szakág tömegsport jellegét, és a versenyeken százötven–kétszáz induló legyen.

Így könnyebb lenne kiválasztanunk a legjobb harminc kerekest, akikkel folyamatosan dolgozni tudnánk azzal a céllal, hogy egyszer olimpián szerepelhessenek. Persze tisztában vagyok a lehetőségeinkkel, nem vagyunk nagy BMX-es nemzet. Remélhetőleg a 2032-es játékokon már biztosan lesz magyar induló, addig is Bujáki Bencében bízunk, aki nagy örömet szerezne mindenkinek, ha ott lenne Tokióban.”

Az ob részletes végeredménye itt található.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.