Mészkő, sör, vadászgépek, bringások

Szombaton újra jön az immár hagyományosnak nevezhető Mofém Underworld-kupa, amely során a kőbányai pincerendszerben tekerhetnek a bringások.

Kilenc éve, 2010-ben került sor az első Underworld-kupára, ami egyben azt is jelenti, hogy immár tizedik alkalommal rendezik meg a különleges viadalt. Fülöp Miklós főszervező segítségével összegyűjtöttünk hét érdekességet az augusztus 10-i verseny kapcsán.

PINCE. A verseny helyszíne a kőbányai pincerendszer, amely a látogatók elől le van zárva, és csak a kupa keretei között lehet ide lejutni. A pincerendszer nagyjából másfél évszázada alakult ki, innen termelték ki a mészköveket, amikor az 1834-es árvíz után újjáépítették Budapest épületeit, de a Lánchíd, az Operaház és a Parlament építéséhez is szállítottak innen köveket.

A pince változó belmagasságú, átlagban két, két és fél méter, a járatok pedig három–nyolc méter szélesek.

HÁBORÚ. Az alagútrendszerben állandóan 13-15 fok a hőmérséklet, ezért a Kőbányai Sörgyár telepét 1862-ben megvásárló Dreher Antal pinceként használta a bányát, itt tárolta a folyékony kenyeret, sőt a második világháború során a németek vadászgépeket szereltek össze a pincében, elrejtve a szövetségesek elől.

CYCLOCROSS. Noha az Underworld-kupa egy hegyikerékpáros-rendezvény, idén cyclocrossversenyt is rendeznek, szinkronban azzal a kezdeményezéssel, hogy világszerte egyre több mountainbike-versenyen jelenik meg a cyclocross, mint betétfutam. Egy téli szakágról van szó, amelynél a pálya gyakorlatilag „kikényszeríti”, hogy le kelljen szállni a bringáról futni meg ugrálni. S mivel a pálya vonalvezetése hajaz a cyclocrossra, így idén erre a fajta megméretésre is sor kerül.

FUTAMOK. Ahogy említettük, immár tizedik alkalommal kerül sor az Underworld-kupára, amely jól mutatja a verseny népszerűségét – összesen öt, egyenként egyórás futamot rendeznek a bringások számára. A pálya 2 kilométer hosszú, a Merkapt Sportközpont területén vezet végig, érintve természetesen a már említett pincerendszert.

MENŐ ÚJONC. Az idei versenyre nevezett az Európa-bajnok tereptriatlonos Poór Brigitta, aki először vesz részt ezen a viadalon. Brigitta júliusban megnyerte Ausztria legnagyobb hegyikerékpáros maratonját, a Salzkammergut Trophyt.

NAGY VISSZATÉRŐ. 2013 után tér vissza az Underworld-kupára Búr Zsolt, aki 2012-ben és 2013-ban is megnyerte a viadalt, most pedig fél évtizedes szünetet követően ismét rajthoz áll.

REKORDOK. Noha nem mindig a sebesség számít csak, hiszen a megfelelő taktika és technika is szükséges a győzelemhez, de érdemes megnézni az elmúlt tíz év legjobb köridőit. A nőknél Tache Marike az egyetlen, aki öt percen belül tudott körbeérni, ő 2016-ban 4:59 perc alatt teljesített egy kört. A férfiaknál tavalyról datálódik a rekord, akkor Palumby Zsombor 4:11 perc alatt repesztett körbe a pályán.

fotók: facebook

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.