Nyeregbe! Rajtol a Tour de Hongrie

Kedden rajtol a 40. Tour de Hongrie. A Magyar körverseny Siófokról indul, és 890 kilométerrel „később”, Székesfehérváron fejeződik be, mi pedig összegyűjtöttünk öt érdekességet a verseny kapcsán.

Tizennyolc magyar siker

Az eddigi harminckilenc kiírásból 18 alkalommal született magyar siker, Vida László, Liszkay István és Török Győző duplázni is tudott. Az ezredforduló óta kétszer örülhettünk hazai diadalnak, 2002-ben Vanik Zoltán, 2005-ben pedig Lengyel Tamás nyert, a kettő között pedig a később magyar színekben is versenyző, akkor még szlovákiai Remák Zoltán lett az első.

890 kilométer

Tizenkétszer fordult elő eddig, hogy 1000 kilométernél is többet tekertek a bringások, a csúcs az 1962-es 1393 kilométer, míg a legrövidebb Tour de Hongrie az 1943-as 471 kilométer volt.

Idén hét etap vár a mezőnyre, a siófoki prológ után öt nap alatt hat szakasz szerepel a programban, a mezőny június 14-én duplázik, délelőtt lesz a Kazincbarcika–Tiszafüred, délután pedig a Tiszafüred–Hajdúszoboszló szakasz.

A 2019-ES MAGYAR KÖRVERSENY ÚTVONALA
Kedd, prológ: Siófok–Siófok, 4 km
Szerda, 1. szakasz: Velence–Esztergom, 194 km
Csütörtök, 2. szakasz: Balassagyarmat–Miskolc, 201 km
Péntek, 3. szakasz: Kazincbarcika–Tiszafüred, 115 km; Tiszafüred–Hajdúszoboszló 69 km
Szombat, 4. szakasz: Karcag–Gyöngyös, Kékestető 138 km
Vasárnap, 5. szakasz: Kecskemét–Székesfehérvár, 169 km

Jelentős díjazás

A verseny a nemzetközi szövetség (UCI) naptárában 2.1-es minősítéssel szerepel, így a viadalon csak kontinentális vagy annál magasabb besorolású istállók vehetnek részt. A tizenkilenc csapat hét-hét bringást indíthat, így összesen 133-an vehetnek részt a megméretésen, amelyen jelentős díjazásért hajtanak a versenyzők. Az összdíjazás ugyanis megközelíti a kilencmillió forintot.

Színes trikók

Ahogy az a legnagyobb versenyeken is hagyomány, a különböző összevetések legjobbjai megkülönböztető trikóban tekernek. Az összetett éllovasát sárgában látjuk majd, a legjobb magyar bringásé a fehér mez, a legjobb sprinter zöld, a legjobb hegyimenő pedig piros trikóban pattan nyeregbe.

Benne leszünk a tv-ben

A Tour de Hongrie szakaszait élőben közvetíti az M4 Sport, de minden nap összefoglalót láthatunk az adott szakaszról az Eurosport2 csatornán, ahol két etapot is élőben sugároznak majd, ennek, no meg a szervezők partnereként dolgozó A.S.O. cégnek (ők rendezik a Tour de France-t is) köszönhetően több mint százötven országban lesznek láthatók a Magyar körverseny küzdelmei.

(Felső fotó: Meder István, Nemzeti Sport, 2018)

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.