Őszi tippek kerékpárosoknak

Az ősz érkeztével hidegebbre és csapadékosabbra fordul az időjárás, ami a kerékpárosoknak is kihívást jelent. Nézzük, mire érdemes figyelni, ha továbbra is a szabadban akarunk tekerni.

Bár ősszel több a hűvös, esős nap, mégis sokan szeretnek ilyenkor is kerékpárra ülni. Benkó Barbara hegyikerékpáros olimpikon és Vincze Gergely BMX cross edző szerint azonban ilyenkor is érdemes odafigyelni egy-két dologra. Íme, néhány hasznos tanács!

Ruházat

Ahogy kicsit hidegebbre fordul az időjárás, Vincze Gergely szerint érdemes a sportnadrág és a póló alá olyan ruhát venni, amely jobban tartja a hőt, és könnyebben elnyeli az izzadtságot. A télhez közeledve már a sál is elkél, így könnyebb megelőzni a megfázást.

A réteges öltözködés fontosságára hívta fel a figyelmet Benkó Barbara is, aki szerint a melegebb mellény mellé nem árt, ha egy szél- vagy esőkabátot is felveszünk, így ha a hegynek fel megizzadunk, lefelé biztosan nem fázunk meg. Ha pedig valaki fázós típus, hegyikerékpározás közben is viseljen nyaksálat, a bukósisak alá pedig húzzon meleg sapkát.

Felszerelés

A BMX-eseknek – évszaktól függetlenül – mindig kesztyűt kell viselniük, amely véd a sérülésektől. Ősszel hasznos lehet a vékony kesztyűt vastagabbra cserélni, s bár rontja a komfortérzetet, a hidegben sokkal jobban védi az ízületeket. Késő ősszel pedig már jöhet a könyékig érő téli változat is.

Kényes téma a cipőválasztás, hiszen ősszel csapadékosabbra fordul az időjárás. Ha esős időben is BMX-ezni akarunk, húzzunk vízálló cipőt, vagy a zoknihoz hasonló, kerékpárboltban is kapható cipővédőt.

„A mountain bike-ban nem kell feltétlenül melegebb sportcipőre váltani ősszel, de aki nehezebben viseli a hideget, húzzon a lábára kamásnit, mert az jól bent tartja a meleg levegőt. Esős időben pedig használjuk annak vízálló változatát” – tanácsolta Benkó Barbara.

Kerékpártartozék

A BMX technikai sportág, ezért fontos szerep jut a pedáloknak. Nyáron, amikor a tempó fokozása van fókuszban, a lábra erősíthető SPD-pedálra van szükség, az őszi szezonban, amikor az erősítés a fő cél, normál pedált is használhatunk.

Amikor BMX-kerékpárral terepre merészkedünk, érdemes megfontolni, hogy a földre lehullott levelek és a sár miatt a nyári gumit barázdásabb terepgumira cseréljük le. „Akinek nincs tapasztalata az erdei kerékpározásban, és terepgumi nélkül merészkedik ismeretlen terepre, kellemetlen meglepetés érheti” – figyelmeztet Vincze Gergely.

Más praktikát javasol Benkó Barbara, aki gumicsere helyett az univerzális gumikat javasolja hobbisportolóknak. A legtöbb gyártó rendelkezik olyan termékekkel, amelyek a különböző időjárási viszonyok között is biztonságosan használhatóak.

Táplálkozás, folyadékpótlás

Kora ősszel, amíg a hőmérséklet még eléri a 20 Celsius-fokot, esős, párás időben több kalóriát égetünk el, ezért érdemes ilyenkor több szénhidrátot fogyasztani. Késő ősszel szobahőmérsékletű vagy melegebb italt fogyasszunk kerékpározás közben, hogy óvjuk a torkunkat. Tíz Celsius-fok alatt pedig már kifejezetten ajánlott a meleg tea is!

A folyadékpótlás mellett a megfelelő öltözködés is rendkívül fontos (Fotók: AFP)

„Sokszor – főleg a hidegebb őszi napokon – forró vizet töltök egy félliteres thermo kulacsba, így a folyadék sokáig nem hűl ki. Magammal viszek egy energiaszeletet is, de hosszas kerékpározás után ajánlott a meleg étel fogyasztása, amely gyorsan felmelegíti a testet” – magyarázta Benkó Barbara.

S bár az ősz beköszöntével eltűnik a kánikula is, kerékpározás közben a megfelelő folyadékpótlásról továbbra is ugyanúgy gondoskodni kell.

Karbantartás

Nyáron a portól, ősszel a sártól kell gondosan megtisztítani a kerékpárt. A sár különösen a fékben, a kerékpárláncban és a csapágyakban okozhat problémát, ezért normál sebességgel folyó vízzel és ronggyal tisztítsuk le. A lánc pedig hálás lesz, ha drótkefével szabadítjuk meg a kosztól.

„Nemcsak a sár, hanem a nyirkos levegő is »gyilkolja« a láncot. Sima, gyógyszertárban kapható Brigéciollal azonban gyorsan és hatékonyan meg tudjuk szabadítani a kosztól” – javasolta zárásképpen Benkó Barbara.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.