Rajtra készen hegyibringás olimpikonjaink

Két magyar hegyikerékpárosért is izgulhatunk a tokiói olimpián: Parti András a tisztes helytállásért száll nyeregbe utolsó ötkarikás játékán, az ifjú Vas Kata Blanka pedig akár az első öt között is végezhet.

Július 26-án, hétfőn, valamint 27-én, kedden rendezik a hegyikerékpárosok olimpiai versenyét a cross country (terep) szakágban a Tokiótól nem messze fekvő Izuban. Hétfőn a férfiak mezőnyében az immáron négyszeres olimpikon Parti András képviseli a magyar színeket, míg kedden a nők között a mindössze 19 éves, élete első ötkarikás versenyén szereplő Vas Kata Blankáért szoríthatunk.

A 38 éves Parti leginkább sokéves rutinjára számíthat, Vas remélt pontszerző helye mellett pedig tehetsége és technikája szól.

„Parti András remek formában jött vissza a livignói magaslati edzőtáborból, amelynek köszönhetően könnyedén diadalmaskodott a múlt hétvégén rendezett országos bajnokságon – nyilatkozta Cser Gábor, az Eurosport sporttelevíziós csatorna hegyikerékpár-szakértője és szakkomentátora. – Az ő esetében leginkább abban reménykedhetünk, hogy nem körözik le, és a harmincadik hely környékén végez a rendkívül erős, harmincnyolc tagú mezőnyben. A ritka levegőjű magaslati edzőtábor jó választás volt, hiszen Tokióban meleg, párás és oxigénszegény levegő várja a versenyzőket.”

Szerinte izgalmas versenynek lehetünk majd szemtanúi a férfiak versenyében, mivel rajthoz áll a csúcsformában lévő holland Mathieu van der Poel és a svájci Mathias Flückiger, nem beszélve a szintén svájci Nino Schurterről és a brit Thomas Pidcockról. Ilyen erős mezőnyben kell helytállnia Parti Andrásnak, aki nagyon várja már a megméretést, és meg akarja mutatni a világnak, hogy ennyi idősen is helytáll az olimpián. Cser Gábor szerint András nagyon össze tudja szedni magát egy-egy versenyre, és szinte a semmiből tesz hozzá öt-hat százalékot teljesítményéhez.

Bár a 19 éves Vas Kata Blanka több szakágban, terep- és hegyikerékpárban, továbbá az országútiban is többször bizonyította tehetségét, eddigi legzajosabb nemzetközi sikerét 2020 októberében hegyikerékpárban, a Leogangban megrendezett világbajnokságon érte el az U23-asok mezőnyében: a második helyen gurult át a célvonalon.

„Ha minden jól megy – márpedig miért ne menne jól – Blanka pontszerző helyen, az első öt bringás között végezhet – vetítette előre Cser Gábor. – Remek formában van, az izui pálya karakterisztikája pedig kifejezetten fekszik neki. A pálya felettébb technikás, és szerencsére Blanka rendkívül ügyes versenyző. Sok a pályán az úgynevezett mászós rész, amelyekkel túlnyomórészt sikeresen birkózik meg. Számos helyen rézsűs a terep, amelyhez már hozzászokott a terepkerékpáros-versenyeken.”

A velonews.com nevű kerékpáros szakportál nemrég az olimpiai bajnoki cím egyik titkos várományosának nevezte. Az időjárás-előrejelzés szerint a verseny napján valószínűleg esni fog, ami Blankának szintén jó előjel, hiszen szeret esőben versenyezni.

Ami nem mellette szól, hogy ez az első olimpiája. Több erős ellenfele is akad, ennek ellenére kimondhatjuk, hogy az első öt között is végezhet, de Cser Gábor szerint a legjobb tíz közé kerülés reális elvárás vele szemben. Szerencsére nincs rajta nyomás, egyetlen célja, hogy jól érezze magát a versenyen.

A férfiak viadalát július 26-án, hétfőn, magyar idő szerint reggel 8 órakor rendezik, a nőkét július 27-én, kedden, szintén reggel 8 órakor. A nők, illetve a férfiak 38 fős mezőnyét ide kattintva olvashatják el.

Parti András eredményei a nyári olimpiai játékokon

  • Peking, 2008: 23. hely
  • London, 2012: sérülés miatt nem fejezte be a versenyt
  • Rio de Janeiro, 2016: 24. hely

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.