Súlyos térdsérülés után olimpiai álmok

Szombaton Nyíregyházán rendezték meg a 2019-es BMX freestyle országos bajnokságot, amely olimpiai pontszerző verseny is volt egyben. A szakág képviselői szeptember 7-én Pécsen gyűlnek újra össze,

Az olimpiai kvalifikáció miatt nem véletlen, hogy nagy volt az érdeklődés az augusztus 24-én, szombaton megrendezett futamok iránt, bár – más hazai versenyekhez képest – az amatőrök ezúttal kisebb létszámmal képviseltették magukat.

„Az előzetes várakozásokkal ellentétben kevesebb amatőr kerékpáros nevezett az országos bajnokságra, a verseny középpontjában most az olimpiai pontszerzés állt” – árulta el idősebb Újváry Zoltán, a verseny főszervezője.

A kitűnően előkészített pályán – amely az ország egyik legkedveltebb BMX-es terepe – semmi sem múlt, a versenyre kilátogató nézők – mindamellett, hogy izgalmas versenyt láthattak – látványos elemeknek is tapsolhattak, így újfent bebizonyosodott, jó döntés volt bevenni a sportágat a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok programjába.

A futamokat megelőző napon ifjabb Újváry Zoltán, a Nyíregyházi Extrém BMX Egyesület elnöke és kerékpárosa így foglalt állást az esélyekkel kapcsolatban:

„A férfiak profi mezőnyében nagy lesz a küzdelem a bajnoki címért. Elsősorban Szepesi Tibor, Vukman Márk, Kempf Zoltán és jómagam számítunk a titulus első számú várományosának.” Mint kiderült, a nyíregyházi BMX-es kitűnő jósnak bizonyult, hiszen az országos bajnokságot Szepesi Tibor nyerte meg Kempf Zoltánt és őt megelőzve.

„Országos bajnok lettem 2019-ben! Gratulálok minden résztvevőnek, és köszönöm mindenkinek a támogatást, és hogy mögöttem álltatok jóban-rosszban!” – osztotta meg örömét követőivel hivatalos Facebook-oldalán a profi kategória győztese, Szepesi Tibor.

fotó: sportivo.hu

Az olimpiai álmokat szövögető Szepesi, aki júliusban a FISE (Extrémsportok Nemzetközi Fesztiválja) chateauroux-i állomásán élete legjobb Európa-kupa-szereplését produkálta, a versenyt követően így értékelt a csupasport.hu-nak.

„Ez volt életem első ob-győzelme, ezért különösen nagyra értékelem a diadalt. Néhány évvel ezelőtt volt egy súlyosabb térdsérülésem, és csak egy-két éve kezdtem el újra komolyabban a versenyzést. Bár leginkább külföldi viadalokon indulok, az ob-re hazajöttem, és nagyon sokat készültem rá. A döntő előtt rendkívül izgultam, s bár bíztam a dobogóban, aranyérem lett belőle. Nagyon boldog vagyok, hogy az elmúlt másfél év kemény munkája beérett.”

A harmadik helyezett ifjabb Újváry Zoltán elégedetten nyilatkozott saját teljesítményéről, bár úgy véli, az idén nem volt elég versenyzési lehetősége, főként a külföldi viadalokra nem jutott el, ami nagy mértékben befolyásolhatja az olimpiai kvalifikáció esélyét.

„A tokiói olimpiára nagyon nehéz lesz közülünk bárkinek is kijutnia, mert más országok – az Egyesült Államok, Ausztrália, Nagy-Britannia – versenyzői rendszeresen indulnak a külföldön tartott pontszerző viadalokon, így ők már jóval több olimpiai pontot gyűjtöttek, mint mi. Ezért a reális cél a kétezer-huszonnégyes ötkarikás játékok lehetnek, de csak akkor, ha a jövőben minél több külföldi pontszerző versenyen indulunk el, amire – jelen állás szerint – van esély.”

Nemcsak a profik, hanem a juniorok mezőnyében is az előzetes várakozásoknak meglelően alakultak az eredmények.

„Bár a juniorversenyen mindössze heten indultak el, magas színvonalú viadalt láthattunk. Nagyon sok a tehetséges gyerek, ezért jó lenne, ha minél előbb külföldi versenyeken is elindulhatnának, hogy időben elegendő versenyzési tapasztalatot szerezzenek. Példaértékű lenne számukra, ha a jelenlegi felnőttmezőnyből valaki kvalifikálná magát az öt év múlva sorra kerülő párizsi olimpiára” – hangsúlyozta ifjabb Újváry Zoltán.

nyitó képünkön Szepesi Tibor – fotó: Gál Tamás

BMX freestyle országos bajnokság, Nyíregyháza, BMX Park, 2019. augusztus 24.
Junior: 1. Varró Áron, 2. Vadász Marcell, 3. Polacsek Kende
Amatőr: 1. Bábel János, 2. Nékám Arnold, 3. Homolya Ádám
Profi: 1. Szepesi Tibor, 2. Kempf Zoltán, 3. Újváry Zoltán

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.