Vas Kata Blanka közelít a világelithez

A mindössze 17 esztendős lány a negyedik helyen végzett a juniorok között a brnói Európa-bajnokságon a hegyikerékpárosok cross country versenyszámában, de az U23-as és a felnőttmezőnyben is egyre jobb.

Nemcsak a jobbnál jobb helyezéseket, hanem a szakágakat is halmozza Vas Kata Blanka. A junior hegyikerékpár-világranglista 6. helyén álló versenyző cross countryban (XCO), terepkerékpárban (cyclocross, magyar nevén ciklokrossz) és az országúti kerékpárban is otthonos, amelyek közül a cross countryt kedveli legjobban. Nemhiába, az ötkarikás játékokra ezen keresztül vezethet a (kerékpár)út.

A tinédzserkorú kerékpárost már a nemzetközi porondon is magasan jegyzik, a 2017-es Európa-bajnokságon olimpiai krosszban a nyolcadik, a tavalyi Buenos Aires-i ifjúsági olimpián összetettben a harmadik helyen végzett.

Cser Gábor ciklokrossz szövetségi kapitány Blanka legnagyobb sikerének az idén a dániai Bogensében megrendezett U23-as ciklokrossz-világbajnokságon elért 12. helyet tartja, ugyanis remekül helytállt a nála idősebb versenyzők alkotta mezőnyben.

 

A brnói Európa-bajnokságon csaknem dobogóra állhatott a juniorok mezőnyében
Fotó: mtbbrno.eu

 

Az év eleji belgiumi Azencross-versenyen – amelyen az XCO-szakág történetében először írtak ki nemzetközi junior női futamot – Blanka az előkelő harmadik helyen zárt. Ekkor figyelt fel rá a belga Doltcini-Van Eyck nemzetközi csapata, a Sport Women Cycling Team UCI , amely azonnal szerződtette a fiatal tehetséget. Blanka ciklokrosszban és országútiban a flamand, míg hegyikerékpárban a magyar Merida Maraton színeiben versenyez.

Korábban azt mondta, pontban reggel kilenckor hívjam. Ennyire feszes az időbeosztása?
Azért ennyire nem, de az edzőtáborban jól be kell osztanom az időmet. Reggeli után pihenek egy órát, ezután kezdődik a három-négy órás edzés. Miután vége a tréningnek, hazamegyek, pihenek, és ezzel vége is a napnak.

A brnói Európa-bajnokságon a juniorok között húsz másodperccel maradt le a dobogóról. Sok vagy kevés?
Nagyon kevés. Végig együtt mentünk a brit versenyzővel, és csak az utolsó kör legvégén ment el tőlem. A végére teljesen elfáradtam, ő jobban bírta szuflával.

 

A tinédzser Vas Kata Blanka egyre meghatározóbb a nemzetközi versenyeken is

 

Felnőttek vagy juniorok között szeret inkább versenyezni?
A felnőttek között jobban érzem magam, mert ellenük nagyobb kihívás versenyezni, sokkal motiváltabbnak érzem magam.

Nem fárasztó külföld és Magyarország között ingázni?
Annyira nem, mert itthon jóval több időt töltök. Külföldön maximum két hónapot vagyok, akkor is edzőtáborokban és versenyeken.

A tanulás mellett hogyan lehet ilyen magas szinten sportolni?
Szerencsére sportiskolába járok, és az egyéni tanrendem lehetővé teszi, hogy sokat edzhessek és versenyezhessek.

Három szakágban – hegyikerékpárban, terepkerékpárban és országútiban – is versenyez. Hogyan lehet mindhármat egyszerre űzni?
Hát, most még össze tudom őket egyeztetni. Mindössze három országúti versenyen vettem részt az idén, nem készültem rájuk sokat. A ciklokrosszfutamokat télen rendezik, így az év többi részében marad elég időm az XCO-ra. Nyáron pedig igyekszem minél kevesebb versenyen elindulni, hogy kipihenhessem magam.

Augusztus végén Kanadában rendezik a hegyikerékpár-világbajnokságot. Milyen reményekkel vág neki a junior cross country versenyeknek?
Nagyon örülnék, ha az első öt között végeznék, de a jó Eb-szereplés után a dobogó is összejöhet, ami persze egyáltalán nem ígérkezik könnyű feladatnak – a pálya nehéz, tele meredek emelkedőkkel, amit nem szeretek, ráadásul egyáltalán nem is ismerem a terepet. Szerencsére már egy héttel a verseny kezdete előtt kiutazunk, így lesz elég időm, hogy jobban megismerjem a versenykörülményeket.

Szabad már olimpiai álmokat szövögetni?
Már jövőre is sikerülhet kivívnom az olimpiai indulás jogát, attól függ, hány kvóta áll még rendelkezésre. Ha kettő, lesz rá esélyem, de az sem baj, ha jövőre nem jön össze, lesz még időm újra megpróbálni.

Hegyikerékpár Európa-bajnokság, Brno, Csehország, 2019. július 25–28., XCO-szakág, juniorok, nők
1. Jacqueline Schneebeli (Svájc), 1:02:57
2. Mona Mitterwallner (Ausztria), 1:04:49
3. Harriet Harnden (Nagy-Britannia), 1:05:14
4. Vas Kata Blanka (Magyarország), 1:05:34

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.