Veszprémben is menő volt a BMX cross

Csaknem egy hónap szünet után újra a Magyar Kupa-fordulót rendeztek a BMX cross szakágban, mindjárt kettőt is. Sopron után ezúttal Veszprém volt a házigazda.

Amint arról korábban beszámoltunk, július 25-én és 26-án – a koronavírus-járvány miatti hosszas kihagyást követően – ismét országos bajnokságot és Magyar Kupát rendeztek Sopronban a BMX cross szakágban. A szakág krémje és fiatal tehetségei ezúttal Veszprémbe, a honi BMX másik fellegvárába költöztek ideiglenesen, hogy összemérjék tudásukat a 2. és a 3. fordulóban.

„Racionális okok miatt hosszú idő óta két fordulót rendezünk meg egy hétvégén – nyilatkozta Borbély Ferenc korábbi válogatottért felelős szakágvezető, a Veszprémi Spartacus SE ügyvezetője. – Így a versenyzőknek és kísérőiknek nem kell elutazniuk kétszer ugyanoda, hanem itt maradhatnak a hétvégére. Régen a bringások hamisítatlan tábori hangulatban, a pálya körül felállított sátrakban és lakókocsikban töltötték a szombat éjszakát, ám ez a szokás sajnos már a múlté, hiszen az elmúlt évek során a BMX-pálya magánkézbe került, ezért nem lehet a környékén kempingezni.”

A szervező – a Veszprémi Spartacus SE – semmit sem bízott a véletlenre, tökéletesen előkészített pályával várta a versenyzőket. BMX-es berkekben közismert, hogy a Haszkovói lakótelepen található pálya volt a legelső Magyarországon, továbbá itt található az országban a legmagasabban fekvő rajtpont is.

Más tekintetben is „kilóg” a sorból: míg az itthoni BMX-pályák a rajtot követően lejtenek vagy sík nyomvonalon vezetnek, addig a veszprémi emelkedik, és jelentős szintkülönbségek is vannak benne.

Szombaton és vasárnap összesen nyolc korcsoportban álltak rajthoz a BMX-esek: a legfiatalabb a 3–6 éves, a legidősebb pedig a 30 év felettieké (szenior) volt. Az egy hónappal korábban tartott Magyar Kupa 1. fordulójához képest jobban szerepeltek a Spartacus versenyzői, ugyanakkor nem állíthatjuk, hogy melléjük állt a szerencse.

„A futam előtti edzésen sajnos két, a végső győzelemre is esélyes versenyzőnk is könnyebb sérülést szenvedett, így nekik idő előtt abba kellett hagyniuk a versenyt. Ennek ellenére a többi tizenhárom veszprémi bringás szép eredményt ért el, közülük majdnem mindenki bejutott a legjobb nyolc BMX-est felvonultató A-döntőbe. Kár, hogy a korábban említett sérülések miatt pont hazai pályán nem tudtuk érvényesíteni a papírformát” – értékelt Borbély Ferenc.

A Veszprémi Spartacus SE ügyvezetője örömmel árulta el, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a szakág hazai viadalai iránt, ami részben – furcsa módon – a koronavírus-járványnak is köszönhető.

„Nagyon sok gyerek jóformán az egész tavaszt a lakásban töltötte, így nem csoda, hogy ekkora volt az érdeklődés a verseny iránt. Pár nappal a Magyar Kupa-fordulók előtt több helyről, így Szegedről és Székesfehérvárról is sokan érdeklődtek, mikor lesz a sportesemény. Tudni kell, ők nézőként és nem bringásként utaztak Veszprémbe.

A BMX-et elsősorban a fiatalabbak kedvelik, akik mindent beleadnak – ha kell, száztíz százalékos teljesítményt nyújtanak.

Nem csoda tehát, hogy körükben egyre népszerűbb a sportág” – újságolta örömmel a szakember.

A rendezők dolgát nehezítette, hogy a versenyszervezés mellett a járványügyi előírásokra is oda kellett figyelniük.

„Jóllehet előre fertőtlenített mobilvécéket helyeztünk el a pálya környékén, a kukákat külön raktuk, és minden asztalra kézfertőtlenítőt helyeztünk, nem tudtuk garantálni, hogy a bringások között meglegyen az előírt másfél méter. A rajtvonalon ugyanis egymástól legfeljebb egy méterre tudnak felállni, mert egyszerűen nincs több helyük. Kültéri versenyek esetén jóval nehezebb megfelelni az előírásoknak, mint a zárt térieken. Ugyanakkor amennyiben a jövőben BMX-futamokat szeretnénk rendezni, hozzá kell szoknunk a megváltozott körülményekhez.”

Folytatás szeptember második hétvégéjén Gencsapátiban, ahol szintén dupla fordulót tartanak.

BMX cross Magyar Kupa, szenior korcsoport
2. forduló (augusztus 22., szombat)
1. Balogh Péter (Gencsapáti BMX)
2. Becsei Sándor (FRO Racing)
3. Enyedi Ferenc (Veszprémi Spartacus SE)
3. forduló (augusztus 23., vasárnap)
1. Balogh Péter (Gencsapáti BMX)
2. Becsei Sándor (FRO Racing)
3. Gombos Zsolt (Gencsapáti BMX)

(A fotó illusztráció, forrás: AFP)

Merész tervek a hazai BMX cross szakágban

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.