Fontosabb események a 32. héten

A változatos szabadidős tevékenységek között az Aggtelek-kupa, illetve a háromnapos vándortábor a Velencei-hegységben mindenképpen kiemelkedő, s természetesen futás, futás és futás.

Kerékpározás

Augusztus 6–10., hétfő–péntek – Kemence

Családi kerékpárostábor a Börzsönyben! Szakképzett edzők órái mellett a gyerekeknek lehetőségük nyílik kézműves foglalkozásra, strandolásra, számháborúra, éjszakai kirándulásra vagy éppen kerékpár-karbantartási és közlekedési ismeretek elsajátítására. Részvételi díj az ötnapos táborra 43 000 forint, amely tartalmazza a szállást (3–6 ágyas faházakban), az edzéseket, napi háromszori étkezést, túravezetést, gyermekfoglalkozásokat. Részletes információ a trekcsapat@gmail.com email címen.

 

Sziklamászás

Augusztus 9–12., csütörtök–vasárnap – Aggtelek

Az idén is megrendezik a Aggtelek-kupát a Baradla-barlangban, a háromnapos versenyen a különböző nehézségű pályákon lehet a pontokat gyűjteni, csütörtök reggeltől szombaton 20 óráig. Versenyen kívül vasárnap délig még lehet sziklákat mászni.

 

Túrázás

Augusztus 10., péntek – Budapest

A Magyar Hősök-túrasorozat újabb állomásán Görgei Artúrnak állítanak emléket a szervezők. Budán, a Szépjuhásznétől 17 és 20 óra között folyamatosan indulhatnak a résztvevők az 5, 12 vagy 20 kilométerre vállalkozva. Az öt kilométerre 2000, a másik két túrára 2200 forint a nevezési díj, amely az ellenőrző pontoknál nyújtott ellátmányt (hideg étel, gyümölcs, müzliszelet, frissítő) is tartalmazza. Az elemlámpát senki se hagyja otthon.

 

Futás

Augusztus 10–11., péntek–szombat – Szekszárd

Tisztelgés a legnagyobb görög klasszikus ultratávú futóverseny, a Spartathlon teljesítői előtt. A szekszárdi verseny 81 km-es távja megegyezik az Athén–Korinthosz szakasszal, mért és hitelesített pályán rendezik meg, s egyben kvalifikációs eredmény is lehet a Spartathlonra. Szekszárd–Baja–Szekszárd között három időpontban három helyszínről indulva teljesítik az egyes versenytávokat (40, 80 vagy 160 km) a versenyzők. A leghosszabb táv szintideje 24, a 80 kilométeré 11, míg 40 kilométeré 5 óra.

 

Túrázás

Augusztus 10–12., péntek–vasárnap – Pákozd

Háromnapos vándortábor a Velencei-hegységben sziklatornyok között, titokzatos erdőkben és barlangokban. Indulás pénteken 17 órakor a pákozdi katolikus templom elől, tervezett érkezés vasárnap 14 órakor a pázmándi Hegyalja étteremhez. Közben egy 25 kilométeres távot tehetnek meg a jelentkezők, beiktatva a Velencei-hegység számos barlangját is. Sátorról és három napra elegendő élelemről mindenki magának gondoskodjon, vízvételi lehetőség azonban Pákozdon és Sukorón is lehetséges.

 

Kenuzás

Augusztus 10–12., péntek–vasárnap – Baja-Dunafürdő

A jelentkezők már péntek este vízre szállnak, és csillagok között evezhetnek, majd egy fenséges vacsora zárja a napot. Szombaton az egész nap a vízen telik, vagyis bejárhatók a Duna helyi ágai, titkos helyei. A túra útvonala vízállástól és időjárástól függően: a Szeremlei-Duna, Sugovica, esetleg a Grébec-holtág, netán a Móric-Duna és a Simon-Duna. Sok a lehetőség, ezért reggeltől estig a vízen lehet, aki vállalkozik a háromnapos túrára. Este közös bográcsozás, vasárnap pedig hajnalban folytatódik a túra, s kora délutánra ér véget Dunafürdőre visszajutva.

Terepfutás

Augusztus 11., szombat – Felsőtárkány

Erdei utakon és ösvényeken keresztül halad a verseny, amelyen a gyerekeknek is rendeznek egy 400 méteres számot, egyébiránt a felnőttek 6, 10 és 21 kilométer közül választhatnak. Versenyközpont a felsőtárkányi Szikla-forrástó, ahonnan 10 órakor a leghosszabb versenyszám indulói rajtolnak, majd húsz perccel később a 10, míg 35 perccel később a 6 kilométeren próbálkozók. A gyerekek 12.20-kor vágnak neki a sprintnek.

 

Túrázás

Augusztus 11., szombat – Dabas

Éjszakai túra (15 kilométer) a Perseidák meteorraj érkezése idején. Útvonal a dabasi Rákóczi erdeje térségében lesz, de rendhagyó módon a 21.30-as rajt előtt a szervezők szalonnasütést rendeznek, s aki ezen szeretne részt venni, három nappal korábban a molnar@bp-erdo.hu e-mail címen jelezze, nem mellékesen 20 órára érkezzen. A túra legmagasabb pontján lévő ellenőrző pontnál a résztvevők csillagászati távcső segítségével is gyönyörködhetnek a csillaghullásban.

 

Dabas közelében csillaghullásban is lehet részük a túrázóknak
Forrás: shuttestock

 

Kerékpározás

Augusztus 11., szombat – Marcali

BRM (Brevets de Randonneurs Mondiaux) országúti kerékpáros teljesítménytúra-sorozat, amelynek célja, hogy a Párizs–Brest–Párizs (PBP) teljesítménytúrához kínáljon kvalifikációs lehetőséget. A PBP a világ legrégebbi versenye, először 1891-ben rendezték meg; egykor profi kerékpárverseny volt, ma azonban kizárólag teljesítménytúrázóként lehet rajta részt venni. A magyarországi BRM-sorozat öt távból (200, 300, 400, 600, 1000 km) és tizenkét teljesítménytúrából áll. A túra, amely nem verseny, országhatárokon halad keresztül, a határátlépéshez útlevél vagy személyigazolvány szükséges. Az erőpróba önellátó jellegű, vagyis szervizautó-szolgáltatás útközben nincs. Nevezési díj 2500 forint, s mivel a kerékpártúra csak a meghirdetett időpontban lehetséges, minden időjárási körülmények között megrendezzük, kivéve, ha már veszélybe kerül a túrázók biztonsága, a balesetmentes közlekedés. A túrán Magyarország autóstérképe a mérvadó.

 

Túrázás, kerékpározás, terepfutás

Augusztus 11., szombat – Erdőkövesd

Az úgynevezett Erdőkövesd Challenge-et nyolcadszor rendezik meg, s ezúttal is számos versenyszámban lehet nevezni. A felnőttek (nevezési díj 1500 forint) a 25 és az 50 kilométeres táv között választhatnak, ami lehet gyalogos teljesítménytúra, lehet mountainbike-verseny, illetve terepfutás. A gyermekek (12 éves kor alatt) 10 kilométeres túrán vehetnek részt. Az útvonal 95 százalékban erdei úton halad, a fennmaradó részt közúton kell megtenni, a KRESZ szabályainak betartásával. A megfelelő ruházat mellett pohár vagy kulacs, kerékpárosoknál fejvédő és megfelelően felkészített kerékpár a kötelező felszerelés. A célban paprikás krumpli és túrós tészta a menü.

 

Túrázás

Augusztus 11., szombat – Poprád, Zakopane

Kizárólag gyakorlott túrázóknak ajánlott a szlovákiai-lengyel teljesítménytúra, amelyen a váratlan szélsőséges időjárás miatt meleg ruha és esőkabát kötelező. A távok (16.1, 16.4, 25.5 és 41.6 kilométer) kiválasztásakor fontos figyelembe venni a szintidőket, mert az Öt-tavi menedékháztól 13 óra után a pontőrök a parkolóba irányítják a későket, míg a Halas-tótól 14 óra után nem folytatható a túra. A Tengerszem-átkelésre lehetőleg olyanok vállalkozzanak, akik már jártak magas hegyen, láncos úton. Fejlámpa kötelező. A túrára Budapestről buszt szervez a Magyarországi Kárpát Egyesület.

 

Túrázás

Augusztus 11., szombat – Tar

A rajt megközelíthető Pásztó vasútállomásról a 6.51-kor vagy 8.51-kor induló vonatokkal. Előző este szállás a pásztói Tittel Pál középiskola kollégiumában, 2900 forint ellenében. A program egyébiránt a Szent László túrák sorozat része, amely 2016-tól kezdődően az évszakok sorrendjének megfelelően rendezik meg. Akik mind a négy évszakban teljesítik bármelyik távot, a negyedik teljesítést követően elismerő jelvényt is kapnak.

 

Túrázás

Augusztus 11., szombat – Siklós

A Siklós Máriagyűd fordulónál lévő rajt megközelítése Volán-járattal Pécsről és Siklósról, illetve gépjárművel lehetséges. A Tenkes éjjeli túrát öt, 10 vagy 20 kilométeren lehet teljesíteni, indulás 19 és 22 óra között, értelemszerűen a fejlámpa kötelező felszerelés. Szállás a siklósi (máriagyűdi) Szabó vendégházban foglalható.

 

Túrázás

Augusztus 11., szombat – Ajka

Fontos, az előzetes tervhez képest változott a rajthely, a résztvevők az Ajka-Csinger Közösségi Háznál (egykor Völgy büfé) gyülekezhetnek, így azonban valamennyi táv (10, 20 és 30 kilométer) hozzávetőlegesen 1.5 kilométerrel hosszabb. A korai, 7.30-as indulás miatt előző este a Park vendéglő által üzemeltetett faházakban, a Hubertus erdei iskolában, illetve az ajkai városi kempingben lehet megszállni, de minden esetben egyénileg intézendő.

 

Horgászat

Augusztus 11–12., szombat–vasárnap – Ebes

Huszonnégy órás páros horgászverseny a Sáska-horgásztavon. A szervezők 25 csapatban határozták meg a maximális létszámot, amely már július végére elérte a határt, ugyanakkor lehetőség van pótnevezőként regisztrálni, mert visszalépés esetén megnyílik az esély az indulásra. A nevezés 20 000 forint csapatonként, a verseny szombaton 9 órakor kezdődik.

 

Túrázás

Augusztus 11–12., szombat–vasárnap – Patca

A helyi Katica tanyától 19 és 21 óra között négy távon indulhatnak a túrázók. Az úgynevezett hosszított Betyár maraton 46 kilométert jelent, a rövidített 36.8 kilométert. A Betyár félmaraton 24.8, míg a harmadmaraton 13.3 kilométer. Előnevezés augusztus 9-ig lehetséges 400 forint kedvezménnyel az 1200 forintos összköltségből. Az idei Zöldtusa-eseménysorozat negyedik állomása.

 

Terepfutás

Augusztus 12., vasárnap – Sukoró

Az eredeti tervvel ellentétben a teljesítménytúra elmarad, s csak a terepfutóversenyt rendezik meg a 4. Szavanna Trailen, 11 és 22 kilométeres távon. Előnevezés augusztus 8-ig a donrazzino.hu oldalon kötelező.

 

Kenuzás

Augusztus 12., vasárnap – Tiszafüred

Óhalászi kenutúra, amelyre azért is érdemes benevezni négyes kenukkal a 30 kilométeres távra, mert közben közelről megcsodálható a Tisza páratlan szépségű vízi világa. Nevezési határidő augusztus 6-án éjfélig név megadásával a tiszato.bringa@gmail.com e-mail címen.

 

Túrázás

Augusztus 12., vasárnap – Tihany

A túra (11 vagy 22 kilométer) egy rövid szakasz kivételével jelzett turistaútvonalon halad, a tájékozódást jelölőfesték is segíti. A rajt megközelítése autóval Budapest felől a 43–44-es km kő között a 71-es főúton, a tihanyi elágazásánál (a Tihany, előtte a Tihanyi Belső-tó jelzésű táblánál) balra kell fordulni, aztán rögtön jobbra az autóparkolóba, amely ingyenes. Gyalogosan a kerékpárútról a sárga sáv jelzésen, míg Tihany felől a piros kereszt jelzésen. A szervezők kérik, hogy íróeszközt és poharat mindenki vigyen magával.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.