Fuss, tekerj, túrázz augusztusban is!

Egyre gyakoribb a napfelkeltés program, a napokban a Dunán lehet supozni vagy a Balatonon katamaránról nézni, utána pedig futóversenyt rendeznek. Eseménygyűjteményünk folyamatosan frissül!

SUP-ozás

Augusztus 2., péntek – Dunaharaszti

Naplementés túra, hozzávetőlegesen három óra evezéssel. Találkozó 17 órakor Dunaharasztin a Csónak utca–Kikötő sétány sarkon, a parkolónál, indulás 17.30-kor. Deszkabérlés és a hozzá tartozó felszerelések 6000 forint, de saját deszkával érkezőknek csupán ezer forint a részvétel. Kedvezőtlen időjárás esetén, ha a program elmarad, a SUPrafel szervezői a pénzt visszautalják, de lehet másik alkalmat választani.

 

Túrázás

Augusztus 2., péntek – Péterfala, Szlovákia

Éjszakai túra 21 órai indulással Almáspusztáról. Az esemény hozzávetőlegesen éjfélig tart, zseblámpa és melegebb ruházat kötelező felszerelés. Regisztráció a medvesaljaesemenyek@gmail.com e-mail címen lehetséges.

 

Futás

Augusztus 3., szombat – Budapest

Generali Night Run – Versenyközpont a Várkert Bazárban, ahonnan impozáns látványt nyújt a kivilágított Lánchíd vagy a kicsit távolabb lévő Parlament, meg általában az egész pesti oldal. Igaz, hogy az előnevezés július 26-án lejárt, de 7000 fő indulhat, vagyis érdemes még érdeklődni.

 

Túrázás

Augusztus 3., szombat – Budapest

Irány a Bükkbe! Találkozó Budapesten a XIV. kerületben, a Mogyoródi út és a Hungária körút sarkán lévő murvás parkolóban 7 órakor. A részvételi díj 7000 forint, amely csak az utazási költséget tartalmazza, az esetleges belépődíjakat nem. Érkezés után Miskolc felől a Csanyik-völgy, a Király-kút és a Kecskelyuk-barlang az útvonal. Aztán Lillafüred s végül Bükkszentkereszt következik.

 

Futás

Augusztus 3., szombat – Tata

Az idén már a 36. Tatai Minimaraton és félmaratont rendezik meg. Versenyközpont a Magyary Zoltán művelődési központnál, rajt 11 órakor. A távok közül 13.5 kilométeren egyéniben és háromtagú férfi- vagy női váltóban, míg 21.1 kilométeren csak egyéniben lehet indulni. A szintidő 2 óra 20 perc, illetve 3 óra, a mezőnyt a szintidő tempójában záró kerékpáros követi, s akit beér, a rajtszámát áthúzza.

 

Úszás, triatlonozás

Augusztus 3., szombat – Gárdony

Lubickolás a Velencei-tóban, a felkészültségnek megfelelő 500, 1500, 3000 vagy 6000 méteren. Aki nem éri be az úszással, triatlonozhat is. Három táv közül lehet választani, az egyik 500 méter úszásból, 13.3 kilométer kerékpározásból, 7.5 kilométer túrázásból és még 16.1 kilométer kerékpározásból áll. A másik két távon kizárólag az úszás hossza változik, rendeznek egy 1500 és egy 3000 méteres versenyt is, a többi versenyszám hossza megegyezik az előzőével.

 

Evezés

Augusztus 3., szombat – Ásványráró

Egynapos evezős túra a Szigetközben. Gyülekező 9.30-kor az ásványrárói kempingben, részvételi díj 4500 forint, amely tartalmazza a felszerelést, túravezetőt és egy adag gulyáslevest sajtos tejfölös lángossal a túra végén. Érdeklődni és jelentkezni a 70/625-48-81-es telefonszámon lehet.

 

Futás

Augusztus 3., szombat – Szólád

A Koppány vezér félmaratoni versenyen négy futam közül lehet választani, a 3.5, a 11.9 és a 21.3 kilométeres táv 11 órakor, míg az óvodásoknak rendezett 200 méteres táv 13 órakor rajtol.

 

Túrázás

Augusztus 3., szombat – Badacsony

Egész évben vezetett túrákat szervez a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, az idén már hatodik esztendeje. Ezúttal 10 órai indulással a Csörgey Titusz-emléktúrához lehet csatlakozni Ábrahámhegyen, madármegfigyelő programmal megspékelve. Hatéves kor alatt ingyenes, 6 és 14 éves kor között 500 forint a nevezési díj, idősebbeknek egyaránt ezer forint. Jelentkezni a badacsonytomaj@tourinform.hu e-mail címen Árvai Gábor túravezetőnél lehet.

 

Ábrahámhegyen madármegfigyelő program is várja a családokat. Fotó: shutterstock.

 

Futás

Augusztus 3., szombat – Nyergesújfalu

Ismét Nyergesi Szomszédoló futóverseny. A szervezők a távok meghatározásánál figyelembe vették, hogy a kezdő és a már rutinos hosszútávfutók is megtalálják a számukra kihívást jelentő versenyszámot. Idén újdonság, hogy a terepfutás kedvelőinek is érdemes ellátogatniuk Nyergesújfalura, mert a Gerecse egyik legszebb részén jelölték ki a nyomvonalat. S miért Szomszédoló? Mert a táv elvezet Mogyorósbánya és Bajót határáig.

 

Futás

Augusztus 3., szombat – Kecskemét

A Jazzfőváros rendezvény keretében 11.30-tól 2300 méter távolságú verseny rajtol. Szintkülönbség nincs, s nem betonon, hanem földes talajon lehet futni. Nevezési díj 2000 forint, öltözés a helyszínen biztosítva van, sőt a 11.15-ig átadott csomagokat átszállítják a célterületre.

 

Úszás, futás

Augusztus 3., szombat – Dunabogdány

Duna-átúszás, terep aquatlon és katonai jellegű brutálfutás, ez mind a Dunabogdányi Sportfesztiválon. Az úszásnál Dunabogdánytól a túlpartra meg vissza nagyjából 800 métert kell megtenni, majd ezer méter gyaloglás még a célig. Az aquatlonnál az úszó szám után egy 7.3 kilométeres futás nehezíti a versenyt, míg a brutálfutásnál az úszás kikerül a programból, ellenben 7.3 kilométeres akadálypályán kell minél gyorsabban végigrohanni.

 

Kerékpározás

Augusztus 3-11., szombat-vasárnap – Rajka

Nyolcnapos kerékpártúra az egykori vasfüggöny nyomvonalát követve. Indulás Rajkáról, naponta átlagosan 80-90 kilométer a távolság, s persze a menet átmegy Ausztriába, Szlovéniába, Horvátországba és Szerbiába is.

 

Túrázás

Augusztus 4., vasárnap – Mátraszentimre

Ismét ásványgyűjtő túra, amelyen ametiszt, citrin, füstkvarc, szivárvány kvarc, galenit, szfalerit, pirit, achát és szalagos telér kvarc az összeszedhető ásvány. Találkozási hely a Bagolyirtás főút melletti kilátónál 10 órakor. A túra 14 óráig tart, és minden időjárási körülmény között megrendezik, jelentkezni az eseményhez tartozó facebook bejegyzésnél írt hozzászólással lehet.

 

Futás

Augusztus 4., vasárnap – Tés

Szélmalmok között rendezett futóverseny a 2. Don Quijote Run, amelyen a maratoni táv mellett lehetőség nyílik, fél-, negyed- vagy nyolcadmaratonit is teljesíteni.

 

Kerékpározás

Augusztus 4., vasárnap – Felsőtárkány

Bükk hegyikerékpár maratoni, idén már 19. alkalommal. A versenyt bármilyen időjárás esetén megrendezik, de a teljes távot nem teljesítő, a kijelölt útvonaltól eltérő vagy egyéb, a versenyzőtársakkal szemben nem sportszerű magatartást tanúsító versenyzőt kizárják. Az úgynevezett Pedelec-szabály szerint minden versenyző egy akkumulátort használhat a mountainbike kerékpárján, cserélni tilos, a szervezők plombálják, s a célban ellenőrzik sértetlenségét. Távok: 16, 38, 54, 58 és 91 kilométer.

 

Evezés

Augusztus 4., vasárnap – Ásványráró

Egynapos evezőtúra a Szigetközben. Gyülekező 9.30-kor az ásványrárói kempingben, részvételi díj 4500 forint, amely tartalmazza a felszerelést, túravezetőt és egy adag gulyáslevest sajtos tejfölös lángossal a túra végén. Érdeklődni és jelentkezni a 70/625-48-81-es telefonszámon lehet.

 

Túrázás

Augusztus 5-10., hétfő-szombat – Diósjenő

Börzsönyi mesék és legendák 9–12 éves korosztály számára, napközis túratáborban. Boszorkányok és sárkányok nyomába eredhetnek, erdei kunyhót építhetnek, varázsitalokat készíthetnek, illetve lepényt süthetnek és gombát szedhetnek. Mindezt a Diósjenői Erdei Szabadidőparkban, ahol a szállás telepített sátrakban lehetséges, napi háromszori étkezéssel 40 ezer forint ellenében. Jelentkezni az elmenyerdo@gmail.com email címen lehet.

 

Kerékpározás

Augusztus 9-11., péntek-vasárnap – Eplény

Országos bajnokság – a korábbi évek nyomvonalán a szervezők kisebb változtatásokat és felújításokat hajtottak végre. A döntött kanyarokkal, ugratókkal, technikás részekkel és további pályaelemekkel nehezített pálya még változatosabb, de természetesen minden pályaelemnél marad a kerülő nyom is. A pálya mellett pályabírók ügyelnek a biztonságos versenyzésre és a szabályok betartására. Az első két napon edzéslehetőség a pályán.

 

Kerékpározás

Augusztus 10., szombat – Budapest

Részben a föld alatt zajló mountainbike verseny a 10. Mofém Underworld-kupa, amelyet a Kőbánya alatti pincerendszerben rendeznek meg. A pálya talaja vegyes összetételű: füves, kavicsos, aszfaltos, salakos, macskaköves és földutak, a föld alatt helyenként csúszós beton és nedves föld. A pince belmagassága 2–2.5 méter, de egy ponton 1.6 méterre csökken. A járatok szélessége 3 és 8 méter között változik, egy szakaszon viszont csak másfél méter, s ennek a résznek a végén egy lefektetett vasajtón is át kell haladni.

 

Idén már a tizedik föld alatti versenyt rendezik meg.

 

Evezés

Augusztus 10., szombat – Ásványráró

Egynapos evezőtúra a Szigetközben. Gyülekező 9.30-kor az ásványrárói kempingben, részvételi díj 4500 forint, amely tartalmazza a felszerelést, túravezetőt és egy adag gulyáslevest sajtos tejfölös lángossal a túra végén. Érdeklődni és jelentkezni a 70/625-48-81-es telefonszámon lehet.

 

Kerékpározás

Augusztus 10., szombat – Tiszafüred

Éjszakai Tisza-tó kerülő kerékpáros túra, 18-19 óra közötti rajtolással, 65 kilométeres táv legyűrésével. Létszámkorlát száz fő, szóval regisztráció e-mailben (tiszato.bringa@gmail.com) szükséges. Rajt és cél a tiszafüredi Albatrosz csónak kikötőnél, bukósisak ajánlott, első és hátsó világítás viszont kötelező felszerelés. Túra és nem verseny, vagyis biztonsági ember és útlezárás nincs! Maximális szintidő hat óra, a cél éjfélkor bezár.

 

Futás

Augusztus 11., vasárnap – Pákozd

Szavanna Trail a nyári forróságban, rajt 10 és 11 órakor, helyszínen már nincs mód nevezni, s állatokkal sem lehet együtt futni. A távok: 10.4 és 22.8 kilométer. Előnevezés augusztus 8-ig lehetséges.

 

Evezés

Augusztus 11., vasárnap – Ásványráró

Egynapos evezőtúra a Szigetközben. Gyülekező 9.30-kor az ásványrárói kempingben, részvételi díj 4500 forint, amely tartalmazza a felszerelést, túravezetőt és egy adag gulyáslevest sajtos tejfölös lángossal a túra végén. Érdeklődni és jelentkezni a 70/625-48-81-es telefonszámon lehet.

 

Túrázás

Augusztus 11., vasárnap – Nyergesújfalu

Kőről kőre a Gerecsében elnevezéssel indul túra a helyi vasútállomásról, hozzávetőlegesen 28 kilométeren keresztül a dorogi vasútállomásig. Az útvonal érinti egyebek mellett a Szent Donát-szobrot, Öreg-kőt, Nagy-Getét és Hegyes-kőt. Részvételi díj ezer forint.

 

Úszás, futás

Augusztus 11., vasárnap – Budapest

Sportnap a Lupa-tónál, ahol 9.15-kor rajtol az 5.5 kilométeres futóverseny, egy órával később pdig gyerekeknek az egy kilométeres. Futás mellett úszószámok is színesítik a programot, a tóátúszás rajtja 11 órára tehető, de kicsiknek és kezdőknek a 200 méteres öbölátúszás ajánlatos. Aki szereti a kihívásokat, megpróbálkozhat a Lupa-tó hosszanti (1200 méter) átúszásával is 12.45-től, illetve a körbeúszás (2400 méter) is szerepel az események között. Délután aztán 13.15-től indul az úgynevezett szuper sprint, amely egy kilométeres futásból, 200 méteres úszásból, ismét egy kilométeres futásból, majd 300 méteres úszásból, végül 500 méter futásból áll. Mindemellett kiegészítő programok (aerobik, víziaerobik) várja az érdeklődőket.

 

Túrázás

Augusztus 11., vasárnap – Badacsony

Az idén már hatodik esztendeje, hogy egész évben vezetett túrákat szervez a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület. Ezúttal 10 órai indulással meghódítható a Gulács, a Tapolcai-medence 393 méter magas vulkanikus tanúhegye. Hatéves kor alatt ingyenes, 6 és 14 éves kor között 500 forint a nevezési díj, idősebbeknek egyaránt 1000 forint. Jelentkezni a badacsonytomaj@tourinform.hu e-mail címen Árvai Gábor túravezetőnél lehet.

 

Kerékpározás

Augusztus 11., vasárnap – Tiszafüred

Egész napos Tisza-tó kerülő kerékpáros túra, több távon, 8 és 13 óra közötti indulásokkal. Lehet nevezni az egyszeri tókerülésre, ez 65 kilométert jelent, míg a hosszabbított kör 100 kilométer. Ugyanakkor lehetőség lesz két (130 km) vagy három (195 km) kör megtételére is. Létszámkorlát száz fő, szóval regisztráció e-mailben (tiszato.bringa@gmail.com) szükséges. Rajt és cél a tiszafüredi Albatrosz csónak kikötőnél, bukósisak ajánlott, első és hátsó világítás viszont kötelező felszerelés. Túra és nem verseny, vagyis biztonsági ember és útlezárás nincs! Maximális szintidő hat óra, a cél éjfélkor bezár.

 

SUP-ozás

Augusztus 11., vasárnap – Dunaharaszti

Találkozó 13 órakor Dunaharasztin a Csónak utca és a Kikötő sétány sarkán található parkolóban, vízre szállás után irány Szigetszentmiklós. A túra nagyjából 5-6 óra, a táv úgy 12 kilométer, szóval erőnlétet igényel, s az úszástudás feltétel. A deszkabérlés és a hozzá tartozó felszerelések, 8000 forintba kerülnek, saját deszkával érkezőknek csak ezer forint.

 

A supozás egyre népszerűbb itthon is.

 

Futás

Augusztus 16-17., péntek-szombat – Szekszárd, Baja

Korinthosz, amelynél az első napon a 100 mérföldes (161 km) távon indulók rajtolnak, éjféltől pedig a 40 és 80 kilométert választók is útnak indulhatnak, a versenyen kizárólag előnevezéssel lehet részt venni. Idén kerékpárral már nem lehet követni a versenyzőket.

 

Evezés

Augusztus 17., szombat – Ásványráró

Egynapos evezőtúra a Szigetközben. Gyülekező 9.30-kor az ásványrárói kempingben, részvételi díj 4500 forint, amely tartalmazza a felszerelést, túravezetőt és egy adag gulyáslevest sajtos tejfölös lángossal a túra végén. Érdeklődni és jelentkezni a 70/625-48-81-es telefonszámon lehet.

 

SUP-ozás

Augusztus 17., szombat – Budapest

Napfelkelte a Dunán, találkozás 5 órakor (!) a Római-parton a Kossuth Lajos üdülőpart 21. szám előtt. Indulás 5.30-kor, sodródás a vízen, közben megcsodálható a főváros a felkelő nap fényében. A Szabadság híd után, a Műegyetem rakpartnál ér véget a túra, amely legfeljebb háromórás. Részvételi díj 6000 forint, amely tartalmazza az oktatást, a felszerelést és a mentőmellényt. Saját deszkát használóknak csak 2000 forint, de akkor a mentőmellényt is magának kell biztosítania. Úszástudás kötelező!

 

A korán kelők már 5.30-kor vízre szállhatnak.
Fotó: MTI/Bugány János

 

Túrázás

Augusztus 17., szombat – Badacsony

Egész évben vezetett túrákat szervez a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, idén már hatodik esztendeje. Ezúttal 19.30 órai indulással holdfénytúra a Badacsonyban elnevezéssel lehet csatlakozni. Hat éves kor alatt ingyenes, 6 és 14 éves kor között 500 forint a nevezési díj, idősebbeknek egyaránt ezer forint.

 

Futás

Augusztus 17., szombat – Makó

Először rendezik meg a Makó Félmaraton és Futófesztivált, hagyományteremtő jelleggel, 5, 10 és 21 kilométeres távokkal. Az esemény csatlakozott az úgynevezett zöld versenyekhez, vagyis kizárólag online lesznek elérhetők az eredmények, lehetőleg minden résztvevő saját pohárral készüljön, de a frissítő pontokon lesz komposztálható pohár.

 

Túrázás

Augusztus 17., szombat – Sülysáp

Városnapi teljesítménytúra 13/23/33 – A városnapi rendezvénysorozat része, célja Sülysáp környékének túrák során kevésbé érintett részeinek a bejárása. A túra után a résztvevőket szívesen látják a késő estig tartó programokon, valamint koncerteken.

 

Akadályfutás

Augusztus 17., szombat – Debrecen

Idén már a 8. Őrültfutást rendezik meg Debrecen-Halápon a Koppány Kalandparkban. Megközelíthető a 48-as számú főúton Haláp és Vámospércs között, a 16-os kilométernél balra. A táv hozzávetőlegesen 8.5 kilométer, 33 akadállyal nehezítve. Az egyéni indulók mellett lehetőség lesz négy fős csapatversenyben, illetve rendészeti kategóriában is indulni.

 

Futás

Augusztus 18., vasárnap – Budapest

Az úgynevezett „Krokodil hendi” újabb állomása következik. A Káposztásmegyeren kialakított krokodil alakú pályán a hagyományos futóversenyekkel ellentétben nem a rajtidőpont, hanem a tervezett célba érkezési idő a közös. Az egyéni rajtidőpontokat a korábbi legjobb idők alapján állapítják meg, mégpedig úgy, hogy a célidőből kivonják a mindenkori legjobb időt perces vagy 15 másodperces alapon. Tehát ha valaki három perccel gyorsabb bárkinél, akkor három perccel később indulhat.

 

Kerékpározás

Augusztus 18., vasárnap – Cigánd

KLG – Ki a legény a gáton? Egy perces időközönkénti indítású verseny 20.7 kilométeren, aszfaltozott, forgalomtól elzárt töltésén Cigánd, Pácin és Nagyrozvágy települések között.

 

Kerékpározás

Augusztus 18., vasárnap – Balmazújváros

Balmaz nagydíj – Amatőröknek minden korosztályban 40 kilométer megtétele az előírt, az elitkategóriában indulóknak viszont 60 kilométer.

 

Futás

Augusztus 18., vasárnap – Bakonysárkány

Sárkány futás – A 200 méteres távot gyermekeknek ajánlják, a négy kilométereset gyalog is lehet teljesíteni, a 21.2 kilométeres útvonala pedig Súr–Ácsteszér–Aka és Bakonysárkány. A versenyzőket busz szállítja át Bakonysárkányról Súrra.

 

Evezés

Augusztus 18., vasárnap – Ásványráró

Egynapos evezőtúra a Szigetközben. Gyülekező 9.30-kor az ásványrárói kempingben, részvételi díj 4500 forint, amely tartalmazza a felszerelést, túravezetőt és egy adag gulyáslevest sajtos tejfölös lángossal a túra végén. Érdeklődni és jelentkezni a 70/625-48-81-es telefonszámon lehet.

 

Túrázás

Augusztus 18., vasárnap – Tihany

Tihanyi koponya 11/22 – A túra egy rövid szakasz kivételével jelzett turistaútvonalon halad, a rajtnál szöveges itinert és fekete-fehér térképet adnak minden indulónak. A tájékozódást jelölőfesték is segíti, szintidő nincs, de legkésőbb 16 óráig be kell érni a célba.

 

Futás

Augusztus 18., vasárnap – Cserépfalu

A Cserépi Trapp futóversenyt ötödik alkalommal rendezik meg a megszokott 9, 21 és 30 kilométeres távokon. Rajt és cél ismét Cserépfalun, viszont idén gyermek futamokat nem indítanak a szervezők.

 

Futás

Augusztus 19., hétfő – Mindszentkálla

Félmararoni futóverseny közvetlenül napfelkelte után. A mindszentkállai gyülekezőt követően a versenyzőket buszokkal szállítják révfülöpi kikötőbe, ahonnan hajnali 5.30-kor katamarán szállítja őket Badacsonyig. A hajóról megnézhető a balatoni napfelkelte, közben pedig bemelegíthetnek a versenyre, a partot érést követően ugyanis elrajtol a mezőny. A félmaratoni eseményre legfeljebb 667 fő nevezhet.

 

Túrázás

Augusztus 19., hétfő – Hűvösvölgy

A gyermekvasút nyomában – Az éjszakai túra részvételi díja magában foglalja a Hűvösvölgybe való visszautazás menetdíját is. A rajtot a Városmajorból lehet megközelíteni a fogaskerekűvel, majd a felső végállomástól a Z jelzést kell 200 méteren követni.

 

Akadályfutás

Augusztus 19., hétfő – Gergelyiugornya

Beregi betyárcsörte – Második alkalommal szervezik meg a Tisza-parton az akadályfutást, amelynek része a vizesárkok leküzdése, a vízben futás, a célba lövés, a gumifal megmászása és az almás láda cipelése is. Az akadályok mellett az idő a legnagyobb ellenség.

 

Futás

Augusztus 20., kedd – Velence

Hódítsd meg a Bence-hegyet futva! Rajt 8.30-kor a Bence-hegyi kilátó parkolójában, választható távok 5, 10, 15 és 21 kilométer, illetve 500 méter kezdőknek, gyerekeknek. Egy kör (hegyre fel, majd le) nagyjából öt kilométernek felel meg. Szintemelkedés körönként 95 méter.

 

Futás

Augusztus 20., kedd – Tiszadada

6. Tiszadada gátfutás – A versenyzők egy forgalomtól elzárt, részben természetvédelmi területhez tartozó töltésen futnak Tiszadada és Tiszadob között. A rajt és a cél helyszíne minden táv esetében azonos. Kerekes székkel is teljesíthető az aszfalt minősége miatt.

 

Kajakozás

Augusztus 21-25., szerda-vasárnap – Tiszabecs

Találkozó reggel Tiszabecsen a Vidám delfin kempingben, első nap mindössze 24 folyókilométer szerepel a programban, aztán másnaptól Szatmárcseke, Gergelyiugornya, Tiszamogyorós és Tuzsér érintésével lehet evezni a Felső-Tiszán. A túra ára 39 900 forint, amely tartalmazza a felszerelés bérlését, a hajók szállítási költségét és a túravezetés díját, illetve a transzfert, de étkezést és szállást nem. A szállás díja 1500 forint/fő sátorban. A túra minimum nyolc fővel indul, jelentkezni Kancsulik Ákosnál a 0620/455-4304-es telefonszámon lehet.

 

Futás

Augusztus 24., szombat – Szeged

Run for night – A tizenkét órán át tartó élményfutó éjszakán mindenki a felkészültségének megfelelő távot teljesítheti az újszegedi Erzsébet-ligetben. Mindenki annyit fut, amennyi jólesik, aki szeretné, a félmaratoni vagy maratoni távot is teljesítheti éjjel.

 

Túrázás

Augusztus 24., szombat – Felsőtárkány

Az Eger csillaga a Bükkben elnevezésű teljesítménytúrán a kötelező ellenőrzőpontok egymás után történő érintésével, megadott szintidőn belül kell teljesíteni az adott távokat (15, 25 vagy 60 kilométer). Helyszíni nevezés nincs, ezért érdemes idejében tájékozódni. Rajt a felsőtárkányi horgásztónál, reggel 6 órától.

 

Futás

Augusztus 24., szombat – Kékestető

Kékestető terepfutó verseny – A családias kis versenyen több távon lehet bizonyítani a rátermettséget, a kitartást kalandos erdei futással ötvözve. Emellett Kékestető bajnoki címét is el lehet nyerni. A 14 kilométeres „magányos farkas” távot főleg tapasztaltaknak ajánlják.

 

Túrázás

Augusztus 24., szombat – Diósjenő

Sisa Pista 25/50 – A túra névadója „az utolsó nógrádi betyár”, aki rettegésben tartotta a Börzsöny, a Cserhát és a Mátra környékének gazdag utazóit, lakóit. Emlékét mégis Verőce, Nagyoroszi és Bernecebaráti őrzi leginkább – valamint a természetjárók.

 

Futás

Augusztus 24., szombat – Pécs-Pogány

A repülőtéri éjszakai félmaratonin összesen öt kör teljesíthető, de kevesebb is választható. Egy kör 4.4 kilométer. A szeptemberi Wizz Air Budapest Félmaraton eseményen félmaratoni távra felkészítő futás ezen az eseményen.

 

Evezés

Augusztus 24., szombat – Ásványráró

Egynapos evezőtúra a Szigetközben. Gyülekező 9.30-kor az ásványrárói kempingben, részvételi díj 4500 forint, amely tartalmazza a felszerelést, túravezetőt és egy adag gulyáslevest sajtos tejfölös lángossal a túra végén. Érdeklődni és jelentkezni a 70/625-48-81-es telefonszámon lehet.

 

Túrázás

Augusztus 24., szombat – Badacsony

Az idén már hatodik esztendeje, hogy egész évben vezetett túrákat szervez a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület. Ezúttal sárkányölő Szent György nyomában, indulás 10 órakor a Szent György-hegyre. Hatéves kor alatt ingyenes, 6 és 14 éves kor között 500 forint a nevezési díj, idősebbeknek egyaránt 1000 forint. Jelentkezni a badacsonytomaj@tourinform.hu e-mail címen Árvai Gábor túravezetőnél lehet.

 

Futás

Augusztus 24–25., szombat-vasárnap – Balatonlelle

Balaton Beach Run Fest – Ez az idei nyár utolsó nagy dobása: azoknak a jelentkezését várják, akik szeretik a kihívásokat és a formabontó ötleteket. A felnőttek 1500 és 3000 méteren tehetik próbára magukat a homokban és a térdig érő vízben kialakított pályán.

 

Kerékpározás

Augusztus 25., vasárnap – Esztergom

Pilis-kupa – A verseny 12 kilométer sík terepen, majd a Parkerdő területén 12 kilométer emelkedőn halad. Kezdetben 4-6, az utolsó 300 méteren viszont 12%-os kaptatóval.

 

Evezés

Augusztus 25., vasárnap – Ásványráró

Egynapos evezőtúra a Szigetközben. Gyülekező 9.30-kor az ásványrárói kempingben, részvételi díj 4500 forint, amely tartalmazza a felszerelést, túravezetőt és egy adag gulyáslevest sajtos tejfölös lángossal a túra végén. Érdeklődni és jelentkezni a 70/625-48-81-es telefonszámon lehet.

 

Kerékpározás

Augusztus 25., vasárnap – Ballószög

Lényegében terepfutó verseny, amelynek a leghosszabb távját mountainbike kerékpárral is meg lehet tenni a 7. Nyakvágó félmaratonin – külön kategóriának számítva persze. A bringásoknál a szintidő három óra, s a részvétel alsó korhatára a betöltött 16. életév vagy aláírt szülői engedély. A táv: 22.5 kilométer.

 

 

Kajakozás

Augusztus 28., szerda – Budapest

A megszokott kedd esti kajakozást kivételesen szerda este rendezik meg. Találkozó 17.30-kor a soroksári Molnár-szigetnél, a Lilik utca-Dara utca saroknál. Könnyed, 2-3 óra evezés lesz a Duna mellékágában, illetve M0-s híd alatti kis lagúnában. Jelentkezni a kajakszafari.hu weboldalon lehet.

 

Futás

Augusztus 31., szombat – Madarasi Hargita, Románia

A hetedik Hargita Trail Running mind az öt távja (ultra, maratoni, félmaratoni, cross és családi) lenyűgözően szép útvonalakon halad keresztül, amelyek a változatos terepviszonyoknak köszönhetően a tapasztalt futóknak is tartogatnak kihívásokat. Regisztráció már péntek este lehetséges, eredményhirdetés pedig szeptember 1-jén vasárnap.

 

Túrázás

Augusztus 31., szombat – Bakonybél

Teljesítménytúra a Magas-Bakonyban 10, 20, 30 és 50 kilométeren. Rajt és cél minden esetben a Pikoló vendéglőtől. A szervezők az ellenőrzőpontokon frissítővel, a célban pedig meleg étellel várják a túrázókat. Jelentkezni a bakonyikalandorok@gmail.com e-mail címen lehet.

 

Szabadidősport

Augusztus 31., szombat – Budapest

A Budapest 2019 Európa Sportfővárosa projekttel közösen rendezik meg idén a 4. Budapest Urban Games elnevezésű eseményt 8 és 18 óra között szerte a fővárosban. Lesz Citadella-futás, Klauzál téri futball és streetballbajnokság, Duna-átúszás és még számtalan program. Részletes információ az esemény honlapján található.

 

Futás

Augusztus 31., szombat – Aggtelek

Az év egyetlen napja, amikor barlangban lehet futni, ez a Nomád Baradla Undergorund Trail. A kijelölt szakaszon 7, 16 vagy 34 kilométeren lehet indulni, de utóbbi kettőn csak 16 éves kor felett. A verseny természetesen nem végig a barlangban vezet, valamennyi távnál hozzávetőlegesen csak két kilométer, de a Baradla-barlangban elhalad a mezőny a Vetődéses-terem, a Színpad, az Óriások-terme, a Mozdony és a Sárkányfej mellett.

 

Túrázás

Augusztus 31., szombat – Pilisszentkereszt

A Pilisi Trapp teljesítménytúrát 27. alkalommal rendezik meg, s amelyen két hosszabb (25 és 42 km) és két családi (5 és 14 km) távon várják a túrázókat. Indítás helye Pilisszentkereszten a Cserfa utca sarkánál lévő italbolt, reggel 7.30 és 11.30 között. Nevezési díj távolságoktól függően 500 és 1600 forint. Túrázás közben megtekinthető egyebek mellett a csobánkai Szentkút, a Hosszú-hegy, László-kúpja, a Pilistető vagy éppen a Boldog Özséb-kilátó is.

 

Futás

Augusztus 31., szombat – Budapest

Hagyományossá vált a Patakparti Futónap, amely változatlan útvonallal várja a résztvevőket, kiépített, aszfaltozott kerékpárúton, autóutat nem keresztezve. Rajt 9 órakor a XVI. kerület, Szilas-patak menti kerékpárút Hermina út felőli végénél. Esőnap nincs, tehát csak meteorológiai riasztás esetén marad el a verseny. A gyermekek egy kilométeres futama mellett a nagyobbak 8 és 16 kilométeres táv közül választhatnak, de legfeljebb csak 300-an indulhatnak.

 

Túrázás

Augusztus 31., szombat – Sukoró

Könnyed teljesítménytúra kilenc kilométeren, indulás 9.30-kor a sukorói református templomtól. A hozzávetőlegesen négy órás túra a Velencei-hegység központi részén vezet, érinti a bronzkori Pákozdvárat, illetve a Pákozdvári-, és Cserepes-barlangokat. Visszaúton a Diétás-barlang is megtekinthető, amely szűk nyílásáról kapta nevét. Részvételi díj mindössze ezer forint.

 

Futás

Augusztus 31., szombat – Tököl

Először rendeznek éjszakai futóversenyt Tökölön, a helyi Parkerdőben. A két táv (7 és 14 km) közül a rövidebben rendeznek kutyás futamot is, amely 21.30-kor rajtol, az előbbi kettő pedig 20.30-kor és 20.45-kor. Szintidő nincs, de technikás a terep, és a sötétben csak 5-10 méterenként helyezik ki a pályát jelölő nyilakat, szalagokat. Érdemes igyekezni a nevezéssel, mert csak 500 főt fogadnak el.

 

Kerékpározás

Augusztus 31., szombat – Budakalász

Omszki ultra 100.2 kilométeren, a versenyt az Omszki tó körül megépült térburkolatos pályán rendezik meg, a pálya hossza 1.67 kilométer, vagyis 60 kört kell teljesíteni.

 

Címlapfotó: MTI/Bugány János

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Továbbra is terepultrafutó, de az aszfaltos maratonik sokat segítenek céljai elérésében
Motiválta a hazai pálya, 2 másodperces előnnyel lett 2.
Vállalta egyéniben, és magát is meglepve győzött első ötven kilométeres versenyén
Erős Tibor nyerte meg az Ultrabalatont, a nőknél Nagy Katalin ért először célba
Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.