Fuss, tekerj, túrázz decemberben is!

Az év utolsó hónapjában egyre kevesebb a sportesemény, azért néhány Mikulás-futásra vagy télvízi evezésre így is lehet nevezni. Cikkünk folyamatosan frissül, érdemes többször visszatérni.

Futás

December 1., vasárnap – Vác

Mikulás-futás – A váci Március 15. téren is lehetőség nyílik, hogy fussunk a Mikulással, emellett választani lehet a futamok között. A tömegsportverseny ovis futással kezdődik, bulifutással folytatódik, ugyanakkor lehetőség van digitális időmérésre is nevezési díjért cserébe.

 

Túrázás

December 1., vasárnap – Sopron

Extreme Burgenland felkészítő 30 – Ez a második felkészítő túra a januári Fertő tó-kerülő megméretésre egyesületünk tagjainak, barátainknak és azoknak, akik szívesen próbára teszik az erejüket. A távot közösen teszik meg.

 

Futás

December 1., vasárnap – Biatorbágy

WadkanZ trail – A kezdő és a profi futókat is várják a megméretésre, az útvonalat szalagok jelölik. A szervezők célja, hogy népszerűsítsék a terepfutást. Ráadásul mindenre gondolnak: vega, vegán és húsos étel közül is választhatnak a résztvevők.

 

Futás

December 1., vasárnap – Szeged

Szegedi Jótékonysági Félmaraton, idén már ötödször. A szervezők rengeteg árva gyermek karácsonyát szeretnék szebbé varázsolni a nevezésekkel. A különböző távokat különböző fantázianévvel látták el, így a gyermektáv a Hópihe, a félmaratoni a Lavina megjelöléssel keresendő. Részletek a honlapon.

 

Futás

December 1., vasárnap – Barnag

Ismét megrendezik a CountryMan Trail-futóversenyt, amely falusi szpartakiád jelleget ölt, mert terepen, erdőn, mezőn, dombokon, a Balaton-felvidék tájain halad az útvonal. A falusias jelleget kiemeli, hogy a frissítő pontokon és a versenyközpontban a megszokott izotóniás italokon és gyümölcsökön kívül a faluban élő asszonyok által sütött sütemények, pogácsák is fellelhetők, csakúgy, mint a kolbász, a szalonna, a tepertő és a zsíros kenyér hagymával. A gyermekfutam (900 méter) mellett lesz 5, 10, 21, 42 és 50 kilométeres táv is. Rajt 8 és 11.30 között.

 

Elképzelhető, hogy decemberben valamelyik versenyen már a hó is nehezíti a futók haladását.
Fotó: shutterstock

 

Kerékpározás

December 1., vasárnap – Velence

A Mikulás is bringával jár, legalábbis a Velencei-tónál, az Enyedi út végén, a kerékpáros-pihenőnél. Fedett vagy fűtött öltöző nincs, gyülekezés 9 órától, rajt 10 és 12 óra között, aki azonban 10 órakor indul, a szervezők két tókerülést is engedélyeznek számára. Nevezési díj 2500 forint, s lehetőleg mindenki piros ruhában tekerjen.

 

Futás

December 1., vasárnap – Budapest

A Fussunk Lauráért! mottóval rendezik meg a 9. Jótékonysági Futást egy SportPont-eseménnyel kiegészülve. A szervezők egy éber kómában fekvő lány kezeléséhez járulnának hozzá a futókkal kiegészülve. Versenyközpont a Homoktövis Általános Iskolában, a felnőttek közös rajtja (5 és 10 kilométer) 9.30-kor, az óvodások 200 méteres versenye 10.50-kor, míg a váltó 11.20-kor lesz. A Mikulás-futással párhuzamosan 9 és 13 óra között az iskola aulájában különböző sportszervezetek tartanak ingyenes bemutatót.

 

Futás

December 1., vasárnap – Budapest

Idén már ötödik alkalommal rendezik meg a Karácsonyi Ronda Pulcsis futást. A fővárosban működik a Wesley János Óvoda (1086 Budapest, Dankó utca 11.), ahova mélyszegénységben élő gyermekek járnak, az intézmény és a gyermekek támogatása a verseny célja. Aki szeretne segíteni, kapjon elő egy giccses karácsonyi pulcsit, sapkát, sálat, készítsen ajándékcsomagot. Emellett tartós élelmiszert, tisztálkodószereket, mesekönyveket, kreatív játékokat és kisebb sporteszközöket is lehet vinni. A verseny a Margitszigeten lesz 11 órától.

 

Futás

December 6., péntek – Budapest

Mikulás Night Run a törökbálinti Tükörhegyen. Az esemény nem verseny, nincs teljesítmény- vagy időmérés, egyszerűen csak együtt futhat gyerek, szülő, nagymama vagy nagypapa. A nevezés minden gyermek számára ingyenes, míg a felnőttek önkéntes alapon legalább ezer forintot fizethetnek be, az összeget teljes egészében a Tábitha-ház lakói kapják meg. A táv 1500 méter, amelyet futva, sétálva vagy gyalogolva is lehet teljesíteni. Rajt 19 órakor a Body and Soul szépségszalon parkolójából.

 

Evezés

December 7., szombat – Budapest

Családi csónakos téli vízitúra Szob és Nagymaros között a Dunán. Találkozó 9.30 órakor a szobi kompállomásnál, érkezés kora délután Nagymarosra. Ajánlott felszerelés az enyhén vízálló nadrág és kabát, illetve sapka. Utóbbi lehet Mikulás-sapka is. A túra ára 4000 forint, amelyhez meleg tea és zsíros kenyér is jár a csónakban. Jelentkezni a sziasztok@bejarhatoutazasok.hu e-mail címen lehet.

 

Futás

December 7., szombat – Budapest

Csoportos, családias hangulatú közösségi futás a Kis-Duna-parton, a Kolonics György sétányon. A gyerekek 16 órakor, a felnőttek 16.20-kor rajtolhatnak, időmérés és frissítés nincs, gyerekeknek 500 méter, kocogóknak 2000 méter, futóknak 5 vagy 10 kilométer a táv. Nevezési díj minden távra 3800 forint, helyszíni nevezésre nincs lehetőség, regisztrálni itt lehet.

 

SUP-ozás

December 7., szombat – Dunaharaszti

Évzáró supozás, találkozó délben a dunaharaszti Csónak utca és Kikötő sétány sarkon. A túra hozzávetőlegesen 2.5 óra, részvételi díj ezer forint, amely forró teát és mikulás sapkát is tartalmaz. Kezdők most nem indulhatnak, csak saját deszkával érkezők. Jelentkezni a suprafel@gmail.com e-mail címen lehet.

 

Kerékpározás

December 7., szombat – Budapest

Közös bringázás a Mikulással, találkozó 18 órakor a kőbányai Szent László téren. A résztvevők feldíszíthetik kerékpárjukat, tekerhetnek Mikulás- vagy krampuszjelmezben. Tervezett útvonal: Szent László tér–Liget tér–Kőbányai út–Pongrác telep–Kőbányai út–Újhegyi sétány, ahol forró teával és harapnivalóval zárul az esemény.

 

Futás

December 7-8., szombat-vasárnap – Ballószög

Kutyás futás, amelyen az agresszív állatokon kívül bármilyen fajtával lehet indulni. A kétnapos eseményen összesen húsz kategóriában várják a férfiakat, nőket, fiatalokat, gyerekeket egyaránt. A nevezési díj egy szombati ebédet is tartalmaz, egyébiránt a célban mindkét napon zsíros kenyér várja a versenyzőket.

 

Túrázás

December 8., vasárnap – Kehidakustány

Mikulás-túra 5, 10 és 15 kilométeren. Mindhárom távnál a helyi kultúrháztól lehet startolni 8 és 11 óra között. A rajtnál zsíros vagy lekváros kenyér, meleg tea, forralt bor és kávé várja a túrázókat. Kallósdon meleg tea, forralt bor és édesség, míg Deák-kúton virsli, meleg tea, forralt bor, zsíros vagy lekváros kenyér is segít a jókedv fenntartásában. A túra futva is teljesíthető, ráadásul gyerekbarát, bababarát, nagyszülőbarát, kutyabarát, antisportoló barát.

 

Az ellenőrző pontokon a forralt bor és a meleg tea jelenthet felüdülést.

 

Futás

December 8., vasárnap – Ócsa

Szintén egy Mikulás-futás, a táv az elmúlt években már megszokott Ócsa-kör, vagyis 10.5 kilométer. Mivel idén december 7. munkanap, a szervezők a számtalan beérkező kérés miatt tették át a programot vasárnap 10 órára. Rajt az ócsai református műemléktemplomnál.

 

SUP-ozás

December 8., vasárnap – Hévíz

Téli szezonkezdetre egy kis supozás a Hévíz-patakon, hozzávetőlegesen 10 kilométeres távon. Találkozó 9.30 és 10 óra között a Hévíz-patak zsilipénél. Természetesen lesz evezéselmélet, de egy kis evezési tapasztalat azért ajánlott, kezdők ezúttal ne jelentkezzenek! A túrát 10 és 20 közötti résztvevővel tartják meg, téli időjárásnak megfelelő öltözék, váltóruha és vízálló táska az értékeknek mindenképpen ajánlott. Regisztráció a suptura@citromail.hu e-mail címen, részvételi díj 12 ezer forint, amely tartalmazza a túravezetést, a deszka- és evezőbérlést, a mentőmellényt, illetve a túraengedélyt. Saját deszkával érkezőknek ez a díj csak hétezer forint.

 

Futás

December 8., vasárnap – Budapest

Idén már a 6. Blikk Mikulás-futást rendezik meg a fővárosban. A nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők már két futamot indítanak, 13 és 15 órakor, a családi futam 14.15-kor rajtol. Versenyközpont a IX. kerületi Sóház utcában. Rászoruló gyerekeknek ajándékot lehet vinni.

 

Futás

December 8., vasárnap – Budapest

A Margitszigeti Atlétikai Centrumban 11 órakor rajtol a 7. Jótékonysági MikuLÁSS futás! A bevétel a Látássérültek Szabadidős Sportegyesületének működését, fennmaradását segíti. Hozzájárulási díj 3600 forint, s a program szerint egy vagy két szigetkört kell megtenni Mikulás-sapkában, csengővel, de lehetőség lesz a 400 méteres atlétikai pályán bekötött szemmel, segítővel futni.

 

Futás

December 15., vasárnap – Budapest

Folytatódik a Krokodil-futás versenysorozat, amely minden hónap harmadik vasárnapján esedékes. Az újpesti Farkaserdőben az összesített ranglistaidők alapján a leggyengébb időeredménnyel rendelkező versenyző rajtol legkorábban, s értelemszerűen a legjobb legkésőbb. Természetesen új versenyzők is csatlakozhatnak a mezőnyhöz – hendikeppel.

 

Kajakozás

December 15., vasárnap – Hévíz

Találkozó 9 óra előtt a Hévízi-tónál, majd három-négy órás evezés következik a Hévíz-patakon tavirózsák, hattyúk és vadkacsák között, a táv hozzávetőlegesen 10 kilométer, a kiszállónál forralt bor és forró tea várja a kajakosokat. A túrára korlátozott létszámban fogadják el a jelentkezéseket, a túravezetés és felszerelés bérleti díja 8900 forint, amely a Nemzeti Park engedélyének díját tartalmazza.

 

Kajaktúra-sorozat télen a Hévíz-patakon

 

Futás

December 15., vasárnap – Telki

Téli futóverseny a Budai-hegység ösvényein, érintve az Anna-házat, a Kutya-hegyet, a Nagy-Szénást, a Vörös-pocsolyás-hátat, a Nagy-Kopaszt és a Tarnai-pihenőt. Rajt a telki Pipacsvirág Általános Iskolától, a 13.5 és a 17.3 kilométeres távot választóknak 10.30-kor, míg 26.7 kilométeren indulóknak már 10 órakor.

 

Futás

December 15., vasárnap – Budapest

Ismét Forralt bor futás, idén már hatodik alkalommal. Helyszín pesterzsébeti kiserdő a Vasút sor bejáratánál, a táv 6.4 kilométer, rajt 10.30-kor, alsó korhatár 18 év! Egy kör megtétele az erdőben 1.6 kilométer, vagyis négy kört kell teljesíteni, s az számít érvényes célba érkezőnek, aki minden megkezdett körnél elfogyaszt egy deciliter forralt bort. A nevezési díj egy részét a hernádi állatmenhelynek adományozzák a szervezők.

 

Kajakozás

December 21., szombat – Hévíz

Találkozó 9 óra előtt a Hévízi-tónál, majd három-négy órás evezés következik a Hévíz-patakon tavirózsák, hattyúk és vadkacsák között, a táv hozzávetőlegesen 10 kilométer, a kiszállónál forralt bor és forró tea várja a kajakosokat. A túrára korlátozott létszámban fogadják el a jelentkezéseket, a túravezetés és felszerelés bérleti díja 8900 forint, amely a Nemzeti Park engedélyének díját tartalmazza.

 

Futás

December 21., szombat – Tata

Karácsony előtt ünnepi, de mégis egy sportos nap a Tatai tónál, futva vagy gyalogolva lehet megtenni 1, 2, 3 vagy 4 kört. Egy kör a tó körül 7 kilométer. Nem verseny, hanem túrarendezvény. Rajt és cél az Új Kajakház és Ökoturisztikai Központnál. A létszám felmérése érdekében a szervezők mindenkitől egy emailt várnak december 18-ig, de létszámkorlát 500 fő. Nevezési díj 2500 forint. Minden induló vigyen magával egy karácsonyfa díszt, amelyet a szervezők érkezéskor egy dobozban gyűjtenek, a rajtnál egyet mindenki magával visz (a sajátját nem vihet), majd a célban felakaszthatja a fára. Gyalogos indulás 8 és 10 óra között. Részvételi szándékot a tiszato.bringa@gmail.com e-mail címre lehet küldeni.

 

Futás

December 21., szombat – Dunavarsány

Adventi futás több távon, a helyi futballpályánál. A versenyt kijelölt körpályán rendezik meg, a gyermekek 500 és 1000 méteres távon indulhatnak 9.45-kor, míg a felnőttek 10 órától 3.5, 7, 10.5 vagy 14 kilométeren állhatnak rajthoz. Bővebb információ itt olvasható.

 

Kajakozás

December 28., szombat – Hévíz

Találkozó 9 óra előtt a Hévízi-tónál, majd három-négy órás evezés következik a Hévíz-patakon tavirózsák, hattyúk és vadkacsák között, a táv hozzávetőlegesen 10 kilométer, a kiszállónál forralt bor és forró tea várja a kajakosokat. A túrára korlátozott létszámban fogadják el a jelentkezéseket, a túravezetés és felszerelés bérleti díja 8900 forint, amely a Nemzeti Park engedélyének díját tartalmazza.

 

Futás

December 28., szombat – Balatonlelle

Fuss Neki – 2. Szilveszteri futógála a helyi Móló sétányon 11 órától. Az útvonal időjárástól függően közvetlen a Balaton-parton, illetve a környező utcákban, 2020 méteren, esetleg 5 vagy 10 kilométeren. Az óév búcsúztatón a kiválasztott táv megtehető futva, sétálva, babakocsival vagy akár kutyával.

 

SUP-ozás

December 28., szombat – Kiskunlacháza

A tavalyi nagysikerű bejgliégető túra ismétlése a Balabán-szigetnél. Ez a túra kizárólag saját deszkával teljesíthető, s lehetőleg ne kezdők jelentkezzenek. Indulás 11 órakor.

 

Kerékpározás

December 28., szombat – Törökbálint

A Cyclocross-gála keretében az ötödik rajtot követően 13.50 és 14.15 között jótékonysági futamot rendeznek a diabétesszel küzdő gyermekek javára. A futamon bárki indulhat, kerékpár megkötés nélkül, s nem verseny! A jótékonysági futam támogatói díja egységesen 5000 forint, amelyet a helyszínen is lehet fizetni.

 

Kajakozás

December 29., vasárnap – Hévíz

Találkozó 9 óra előtt a Hévízi-tónál, majd három-négy órás evezés következik a Hévíz-patakon tavirózsák, hattyúk és vadkacsák között, a táv hozzávetőlegesen 10 kilométer, a kiszállónál forralt bor és forró tea várja a kajakosokat. A túrára korlátozott létszámban fogadják el a jelentkezéseket, a túravezetés és felszerelés bérleti díja 8900 forint, amely a Nemzeti Park engedélyének díját tartalmazza.

 

SUP-ozás

December 29., vasárnap – Hévíz

Téli szezonkezdetre egy kis supozás a Hévíz-patakon, hozzávetőlegesen 10 kilométeres távon. Találkozó 9.30 és 10 óra között a Hévíz-patak zsilipénél. Természetesen lesz evezéselmélet, de egy kis evezési tapasztalat azért ajánlott, kezdők ezúttal ne jelentkezzenek! A túrát 10 és 20 közötti résztvevővel tartják meg, téli időjárásnak megfelelő öltözék, váltóruha és vízálló táska az értékeknek mindenképpen ajánlott. Regisztráció a suptura@citromail.hu e-mail címen, részvételi díj 12 ezer forint, amely tartalmazza a túravezetést, a deszka- és evezőbérlést, a mentőmellényt, illetve a túraengedélyt. Saját deszkával érkezőknek ez a díj csak hétezer forint.

 

Kajakozás

December 30., hétfő – Hévíz

Találkozó 9 óra előtt a Hévízi-tónál, majd három-négy órás evezés következik a Hévíz-patakon tavirózsák, hattyúk és vadkacsák között, a táv hozzávetőlegesen 10 kilométer, a kiszállónál forralt bor és forró tea várja a kajakosokat. A túrára korlátozott létszámban fogadják el a jelentkezéseket, a túravezetés és felszerelés bérleti díja 8900 forint, amely a Nemzeti Park engedélyének díját tartalmazza.

 

Futás

December 31., kedd – Pomáz

Hagyományos közös évzáró futás, az Illyés Gyula utca 14. számú családi ház elől. Találkozó a ház előtt 10 órakor, a közös fotó után indulás Budakalászra, a Kálvária-dombra, majd vissza Pomázra, végül egy koccintás bent a házunkban. Az esemény ingyenes, de pezsgőt, sütit, üdítőt bárki vihet.

 

Túrázás

December 31., kedd – Solymár

Óév búcsúztatás Szénás-körrel. Javasolt rajt időpontok a solymári Templom tér 25. szám elől futóknak 20 óra, túrázóknak 17 óra, hogy éjfélre mindeki a Nagy-Szénás tetejére érjen. Ott tűzijáték és pezsgőbontás a program, majd indulás vissza a célba, ahol meleg tea, főtt virsli és egyéb finomságok várják a résztvevőket.

 

Kajakozás

December 31., kedd – Hévíz

Találkozó 9 óra előtt a Hévízi-tónál, majd három-négy órás evezés következik a Hévíz-patakon tavirózsák, hattyúk és vadkacsák között, a táv hozzávetőlegesen 10 kilométer, a kiszállónál forralt bor és forró tea várja a kajakosokat. A túrára korlátozott létszámban fogadják el a jelentkezéseket, a túravezetés és felszerelés bérleti díja 8900 forint, amely a Nemzeti Park engedélyének díját tartalmazza.

 

Futás

December 31., kedd – Gárdony

Immár 35. alkalommal rendezik meg a Szilveszteri Pezsgőfutás és Velencei-tó kört. Versenyközpont, ruhatár, eredményhirdetés, öltözők, wc a helyi sportcsarnokban lesz, a résztvevők pedig 4.5, 12 vagy 30 kilométeres távok közül választhatnak, két utóbbit váltóban is lehet teljesíteni. Aki azonban szeretne a teljes körön egyéniben és csapatban is indulni, mind a két számba kell neveznie.
Helyszíni nevezés korlátozott számban, legfeljebb 50 főig lehetséges, kétezer forintos felárért.

 

Túrázás

December 31., kedd – Mátraháza

Család- és kutyabarát gyalogtúra a Mátrában négy (3, 8, 15, 28 km) távon. A nevezési díjon kívül úgynevezett támogatói nevezési díjjal (2000 forint) lehet támogtni a Füzesabonyi Állatmenhelyet. Rajt, távoktól függően 7.30 és 12 óra között a mátraházai parkolóból, a korai sötétedés miatt fejlámpa szükséges. Részvételi szándék jelzése és nevezés a tiszato.bringa@gmail.com címen lehetséges. A célban meleg tea, forralt bor és virsli várja a résztvevőket.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.