Fuss, tekerj, túrázz októberben is!

Az ősz első hónapja ideális a természetet járóknak is, egyebek mellett a Mátrában, a Bükkben, de még Ausztriában is felkereshetnek szép helyeket. Naptárunk nem teljes, folyamatosan frissül!

Túrázás

Október 1., kedd – Csókakő

Rövid, könnyű túra Csókakőtől északra a vár árnyékában, felkeresve a Csókakői-barlangot is. Indulás 18 órakor a vár parkolójától, a túra hossza öt kilométer, időtartama hozzávetőlegesen két és fél óra. A lámpa kötelező felszerelés! Részvételi díj 800 forint.

 

Futás

Október 2., szerda – Budapest

Krokodilfutás by night! Közösségi élmény 20 órai indulással, úgy tíz kilométer megtételével. A mezőny együtt fut. Rajt az újpesti Óceánárok utcában lévő síiskolától.

 

Futás

Október 3-6., csütörtök-vasárnap – Tiszafüred

Tisza-parti futótábor négy nap futás, négy nap tudás szlogennel. A szervezők várnak mindenkit, aki fejlődésre vágyik elméleti és gyakorlati szinten, lehet az futótechnika, pulzusmérés, frissítés vagy mentális felkészültség. A táborra olyanok jelentkezzenek, akik heti rendszerességgel futnak, s bármikor, nagyobb megerőltetés nélkül képesek tíz kilométer megtételére. Részvételi díj 69900 forint, jelentkezni az event@balneum.hu e-mail címen lehet.

 

Túrázás

Október 4-6., péntek-vasárnap – Márianosztra

Pálos 70 – Mindenkit várnak, aki zarándokolni, túrázni vagy egyszerűen csak kirándulni szeretne. A Budapest–Márianosztra útvonal több szakasza közül kedvnek, valamint erőnlétnek megfelelően lehet az 1–80 kilométeres távok közül választani.

 

Futás

Október 5., szombat – Cserszegtomaj

Terepfutó verseny, amelyen az egyéni indulók 50 vagy 108 kilométer közül választhatnak, míg a két vagy legfeljebb öt főből álló csapatban futók csak a 108 kilométeren mehetnek. Rajt reggel 6 órakor a Szabó István Általános Iskolától.

 

Túrázás

Október 5., szombat – Borsodnádasd

Őszi túrázás újra az Óbükkben 20 vagy 30 kilométeres távokon. Indulás a hosszabb távra 7.30 és 9 óra között, a rövidebbre 8 és 10 óra között, mindkét esetben a helyi közösségi ház és könyvtártól (Köztársaság út 12.). Nevezni az obukkokotura@gmail.com e-mail címen lehet 1100 és 900 forint ellenében, de 600 forintért meleg étel is igényelhető.

 

Futás

Október 5., szombat – Debrecen

Idén már a 3. Wizz Air Debrecen Airport Runt rendezik meg, különleges helyszínen, a kifutó pályán. Egyéniben indulók 2.5 és 5 kilométer közül választhatnak, utóbbi családi vállalkozásban is teljesíthető, míg váltóban nevezők 4×2.5 kilométert tehetnek meg. A délelőtti program keretében 8.30-tól Béres Alexandra fitneszedzővel lehet bemelegíteni, majd a 9 órakor és 9.30-kor rajtoló futamok teljesítése után 12.25-től egy repülőgép landolása is megtekinthető.

 

Ősszel a Mátra is várja a túrázókat.

 

Túrázás

Október 5., szombat – Mátraszentimre

Teljesítménytúra a Mátrában, 10, 15, 20, 30, 35 és 45 kilométeren, rajt távtól függően 7.30 és 11 óra között. Utóbbi útvonalat választóknál ajánlott felszerelés a zseblámpa. Frissítőpontok: Szalajkaház, mátrakeresztesi Békás-tó, Szorospatak és Ágasvár.

 

Futás

Október 5., szombat – Jánossomorja

Hanságfutás – A 13 kilométeres táv egyharmad része aszfalton, a többi a Hanság mezőgazdasági útjain vezet, a három kilométeres távot a városban kell teljesíteni. Minden célba érkező befutóérmet kap, a közlekedési szabályok betartása mindenkinek kötelező.

 

Túrázás

Október 5., szombat – Lillafüred

Piros Bükki Fővonal Teljesítménytúra 13, 20 vagy 33 kilométer megtételével. Rajt/cél a lillafüredi Hermann Ottó Emlékháznál. A Bükk egyik leghosszabb egybefüggő túrafőútvonala, az Eger és Miskolc közötti piros sávos jelzés egy szakaszára 1500 forint a nevezés.

 

Futás

Október 5., szombat – Maglód

Mezei futóverseny Maglódi határában. Gyermekek 500 méteres távon indulhatnak, de rendeznek 5 és 14 kilométeres futamot is, előbbit külön kutyás futók is megtehetik. Nevezési díj 500 forint gyermekeknek, míg a másik két távra három-, illetve négyezer forint.

 

Túrázás

Október 5., szombat – Csobánka

Gyalogtúra negyven kilométeren a helyi Cserkészparktól, egyéni bejárással, elsősorban gyakorlott kirándulóknak vagy zarándokoknak, akik a Pilis és a Dunakanyar vidékén Márianosztráig szeretnének egyénileg vagy a szervezők által kisebb csoportban eljutni. Indulás 9 órakor.

 

Futás

Október 5., szombat – Balatonfenyves

Először rendezik meg a Bereki terepfutó fesztivált, amelyen a hosszabb táv 16 kilométer, és érinti a szigorúan védett Fehérvízi-láp területét, majd Imremajor mellett haladva kanyarodik vissza a Balatonfenyvesre. A rövidebb táv mindössze hat kilométer. A célban zenével és egy tál étellel várják a résztvevőket, tervezett rajt 11 órakor.

 

Túrázás

Október 5., szombat – Pilisborosjenő

Túrázás a szabadban az Állatok Világnapján, egyebek mellett a Teve-sziklánál. A táv kilenc kilométe, Pilisborosjenőtől (218-as busz, Kövesbérci út megálló), visszaérkezés ugyanide. Részvételi díj felnőtteknek kétezer, gyermekeknek ezerötszáz forint. Jelentkezni az erdoajandeka@gmail.com e-mail címen lehet.

 

Futás

Október 5., szombat – Zebegény

Terepfutó verseny 3.8 vagy 10.1 kilométeren. Óvodásoknak 200 méteres futamot is rendeznek 12.30-tól, egyébként a hosszabb távra 11 órakor, a rövidebbre öt perccel később lehet indulni.

 

A terepfutás kevésbé teszi tönkre a lábat, mint az aszfaltos
Fotó: shutterstock

 

Futás

Október 5-6., szombat-vasárnap – Gyulakeszi

Kétnaposra bővült a hatodik alkalommal esedékes 3Vulkán kalandfutás, a második nap duatlonra várják a jelentkezőket. Az első nap teljesíthető a „bammeg” elnevezésű pálya, amely 30 kilométer hosszú, és szép panorámával kecsegtet.

 

Kerékpározás

Október 6., vasárnap – Szentendre

Ebben a hónapban minden hétvégén más-más biciklis túrákra lehet jelentkezni a Skanzenben. A múzeum területén muzeológusok vezetésével olyan helyre lehet tekerni, amely a mindennapi látogatók előtt rejtve maradnak. Vasárnap 11 órától a Mákszem és Gubó túra következik. A Skanzen mesekönyvére épített túrán a családok végigjárhatják, milyen kalandos és varázslatos utat tett meg az eltévedt ikerpár. Megismerkedhetnek a mesekönyv emblematikus szereplőivel, Palikával, a vízimalom macskabaglyával, illetve a két pásztorkutyával, Mákossal és Gubával. A kerékpáros túra nagyjából másfél óra, maximális létszám 25 fő. Részvételi díj 500 forint, gyerekeknek 6 és 18 éves kor között 250 forint, továbbá a Skanzen-belépőt is fizetni kell. Biciklibérlés korlátozott számban lehetőséges 600 forintért.

 

Túrázás

Október 6., vasárnap – Aszófő

Barangolás a Tihanyi-félszigeten, az aszófői vasútállomástól indulva csaknem 25 kilométeren keresztül. Az útvonal érinti egyebek mellett a Csúcs-hegyet, a hajóállomást, a Szélmarta-sziklákat vagy az apáti templomromot. Indulás reggel 7 és 9 óra között, részvételi díj ezer forint.

 

Kerékpározás, futás

Október 6., vasárnap – Velence

Kerékpáros teljesítménytúra a tó megkerülésével egyszer, kétszer vagy háromszor, míg gyalog vagy futva egy kör teljesítendő. Egy kör 34 kilométer, de nem verseny! Kerékpárosoknak a szintidő körönként 2.5 óra, a cél 17 órakor bezár.

 

Futás

Október 6., vasárnap – Fenyőfő

Ősfenyves futás – A terepfutó versenyt a fenyőfői ősfenyves természetvédelmi területen rendezik egy 10 kilométeres körön. Nagyrészt homokos, tűlevéllel fedett széles erdei utak, néhol keskenyebb ösvények várják a futókat. A kicsiknek gyermekfutammal kedveskednek.

 

Kerékpározás

Október 6., vasárnap – Diósd

Vialand Eleminátor gála – Az immár második esztendeje nagy sikerrel rendezett utánpótlás-sorozat idei záró versenye lesz Diósdon. Az ügyességi megméretésen a résztvevőknek összesen hat különböző akadályt kell teljesíteniük lábletétel nélkül.

 

Futás

Október 6., vasárnap – Kecskemét

Idén már a 13. Hírös Félmaratont rendezik meg a kecskeméti Benkó Zoltán Szabadidőközpontban. Ovisok 300, kisiskolások ezer métert tehetnek meg, míg a felnőttek 7, 14 vagy 21 kilométer közül választhatnak, utóbbi távot váltóban is lehet teljesíteni. Rajt a távoktól függően 10.45 és 11.10 között.

 

Kerékpározás

Október 10., csütörtök – Budapest

Újbuda kritérium liga – A verseny célja a kerékpársport népszerűsítése, továbbá fiatal tehetségek felkutatása és a tehetséggondozás. A megméretést forgalom elől elzárt körpályán rendezik meghatározott körönként teljesítendő részhajrákkal és véghajrával.

 

Nordic walking

Október 11-13., péntek-vasárnap – Velem

Kétnapos tábor a sportág megismerésével, péntek délután elméleti és gyakorlati oktatás, kora este közösségépítő szalonna és kolbász sütés, szombat délelőtt ismétlés a tanultakból, délben pedig következhet a túra a Kőszegi-hegységben 8.5 kilométeren. Vasárnap délig oktatás és rövidebb túra (4.5 km) a Szent Vid kápolnához. Jelentkezés és további információk a nordicwalkingalapok@gmail.com vagy a dugonics.katalin@gmail.com e-mail címen.

 

A nordic walking népszerűsége vitathatatlan

 

Túrázás

Október 12., szombat – Ajka

Ajkai lihegő – Már 6. alkalommal rendezik meg a családias hangulatú túrát, amely során a parkerdei házaknál virslivel, zsíros és házi lekváros kenyérrel várják a túrázókat, a Sárcsi-kútnál pedig üdítővel, csokoládéval, valamint pálinkával kedveskednek a résztvevőknek.

 

Kerékpározás, futás

Október 12., szombat – Velence

Tókerülő sportnap a Drótszamár kempingtől indulva, lányok, hölgyek, asszonyok közül, aki teheti, tüllszoknyában vagy katicajelmezben tegye meg a távot. Nevezési díj 4400 forint, csoportos rajt 13 órakor, indulni a bringa mellett futva, rollerrel vagy görkorcsolyával is lehet, de kocogás, túrázás vagy nordic walking is megengedett.

 

Túrázás

Október 12.,szombat – Sopron

Soproni barlangolás 12 vagy 28 kilométeren. Mindkét távhoz a soproni Inkubátorháztól lehet indulni 7 és 10 óra között, a rövidebb túrára ezer forint a nevezési díj, s menet közben megtekinthető a Zsivány-barlang és a Kecske-hegy is. A hosszabb távra 1200 forint a nevezés.

 

SUP-ozás, kajakozás

Október 12., szombat – Szigetszentmiklós

Indián nyár a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágban, hozzávetőlegesen négy órában. Találkozó Szigetszentmiklóson a Május 1. utca és Bíró Lajos utca sarkán található parkolónál 10.30 és 11 óra között. Kezdőknek rövid oktatás. Váltóruha, vízálló táska a személyes értékeknek ajánlott felszerelés, úszás tudás részvételi feltétel. Deszkabérlés 8000 forintért lehetséges, saját deszkával érkezőknek a részvétel csupán 3000 forint. A túra végén egy helyi étteremben közös falatozás. A túrára a suptura@citromail.hu e-mail címen lehet jelentkezni.

 

Futás

Október 12., szombat – Zagyvaszántó

A tavalyi sikeres rendezésen felbuzdulva idén a 2. Zagyva Running futófesztivált rendezik meg. A gyermekek egy kilométeres futama mellett 10.8 és 21.6 kilométeren lehet indulni. Sportközpont a helyi sportpálya, rajt 10 órakor.

 

Túrázás

Október 12., szombat – Menyhárt, Ausztria

A túra a Mannersdorf (Menyhárt) melletti Arbach-malomtól indul, s a 17. században Alsó-Ausztriához kerülő sárfenéki uradalmat lehet bejárni, közben meglátogatni az egykori Szent Anna-kolostort, a Máglya-hegyet vagy a Ferenc József-kilátót. Gyülekező az Arbachmühle vendéglőnél, indulás 9 órakor 16 vagy 23 kilométeres távokra. Telekocsis rendszerben Sopronból is el lehet jutni a helyszínre. Nevezési díj ezer forint. A túrára űrlap kitöltésével lehet regisztrálni.

 

Túrázás, futás

Október 12., szombat – Budapest

Óbudai Terepfutó és Túrafesztivál az Óbudai Szabadidőparktól indulva. Két táv közül lehet választani, mindkettőt lehet teljesíteni futva és túrázva. Reggel 8.30-kor a futók rajtolnak 9 vagy 15 kilométeren, illetve a következő két órában a túrázók is elindulhatnak. Óbudai lakosoknak a részvétel ingyenes.

 

Kerékpározás

Október 12., szombat – Szentendre

Ebben a hónapban minden hétvégén más-más biciklis túrákra lehet jelentkezni a Skanzenben. A múzeum területén muzeológusok vezetésével olyan helyre lehet tekerni, amely a mindennapi látogatók előtt rejtve maradnak. Szombaton 11 órától a tűz nyomába eredhetnek, mivel e nap Szent Flórián, a tűzoltók és tűzzel dolgozók védőszentjének ünnepnapja. A túrán megismerhetik, házon belül hol volt a tűz helye a paraszti világban, s hogyan óvták otthonukat a régiek a tűzvész ellen. A tüzes mesterségekhez kapcsolódó helyszíneket is be lehet járni, illetve a titokzatos „Flórián-vizére” is fény derül. A kerékpáros túra nagyjából másfél óra, maximális létszám 25 fő. Részvételi díj 500 forint, gyermekeknek 6 és 18 éves kor között 250 forint, továbbá a Skanzen-belépőt is fizetni kell. Biciklibérlés korlátozott számban lehetőséges 600 forintért.

 

A Skanzenben az októberi hétvégéken ismét számtalan program közül lehet választani. Fotó: Shutterstock

 

Túrázás

Október 12., szombat – Alsóörs

Éjszakai teljesítménytúra 13 és 9 kilométeren. Rajt 16 és 18 óra között az alsóörsi Tourinform-irodától, az útvonal az Alsóörs és Balatonalmádi között fekvő hegyoldalba és az éjjel is izgalmas Malomvölgy-patak partján vezet. A túra során az úgynevezett Nagy Nyitott Balaton borkereső játékban lehet részt venni, egy hatpalackos balatoni borválogatásért. Részletek az esemény hasonló nevű facebook oldalán. Nevezési díj 1500 forint, s a célban még egy tál babgulyást is el lehet fogyasztani.

 

Akadályfutás

Október 12., szombat – Sopron

Sopron Pajzs terep- és akadályfutó verseny 9.30 órától a Harkai utca 34. szám alatt. Gyermekfutamban két korcsoportban lehet indulni egy kilométeres pályán, tíz akadállyal. Felnőtteknél már öt korcsoportban lehet versenyezni egy 12 kilométeres pályán, 21 akadállyal nehezítve. Nevezési díj gyermekeknek 4500, felnőtteknek 13 ezer forint. Regisztráció szükséges.

 

Futás

Október 12., szombat – Csopak

Ultrabalaton trail – Első alkalommal rajtol el egy népszerű gyorsétterem-hálózat támogatásával hazánk legújabb közösségi sporteseménye. A Balaton-felvidéken rendezendő terepverseny egyéniben és váltóban, futva vagy akár túratempóban is teljesíthető.

 

Túrázás

Október 12., szombat – Badacsony

Egész évben vezetett túrákat szervez a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, idén már hatodik esztendeje. Ezúttal 17.30 órai indulással holdfénytúra a Badacsonyban elnevezéssel lehet csatlakozni. Hat éves kor alatt ingyenes, 6 és 14 éves kor között 500 forint a nevezési díj, idősebbeknek egyaránt ezer forint.

 

Kerékpározás

Október 13., vasárnap – Bükkszentkereszt

Idén már a 16. Üveghuta-kupát rendezik meg, a hegyi időfutam húsz egyéni és két páros kategóriából áll. A versenyen minden leigazolt, valamint amatőr versenyző részt vehet, aki benevez. A szervezők célja a családok bevonása és az egészséges életmódra nevelés.

 

Futás

Október 13., vasárnap – Bagod

Szaggasd az aszfaltot! – Idén is négy különböző távon (félmaratoni, 3 és 10 kilométer, illetve ovis futam) indulhatnak a sportolni vágyók. A helyszín a Bagod–Zalalövő–Bagod útvonalon vezető kerékpárút. A 12. alkalommal esedékes verseny egyúttal Sipos Ferenc-emlékfutás is.

 

Kerékpározás

Október 13., vasárnap – Tiszafüred

Őszi Tisza-tó kerülő túra, nem verseny! Rajt a tiszafüredi Albatrosz-kikötőben 8 és 9 óra között a 100 kilométeres távra, míg a 65 kilométerre 9 és 11 óra között. Nevezési díj a helyszínen fizetendő, 2500 forint, de előregisztráció tiszato.bringa@gmail.com e-mail címen kötelező.

 

Túrázás

Október 13., vasárnap – Poroszka, Szlovákia

Reggel 7 és 8 óra között 22 és 35 kilométeres túrák indulnak a poroszkai templomtól, nevezési díj egységesen ezer forint.

 

Kerékpározás

Október 13., vasárnap – Szentendre

Ebben a hónapban minden hétvégén más-más biciklis túrákra lehet jelentkezni a Skanzenben. A múzeum területén muzeológusok vezetésével olyan helyre lehet tekerni, amely a mindennapi látogatók előtt rejtve maradnak. Vasárnap 11 órától a mesterségek nyomába eredhetnek, felkereshetik a múzeum műhelyeit, megnézhetik, hogyan dolgozott a molnár, a kékfestő vagy a kovács. A kerékpáros túra nagyjából másfél óra, maximális létszám 25 fő. Részvételi díj 500 forint, gyermekeknek 6 és 18 éves kor között 250 forint, továbbá a Skanzen-belépőt is fizetni kell. Biciklibérlés korlátozott számban lehetőséges 600 forintért.

 

Túrázás

Október 13., vasárnap – Vértestolna

Gerecse Mountain Trail 13 és 26 kilométeren, előbbinél külön kutyás futamot is rendeznek. Nevezési díj egységesen 8000 forint, de a két távon legfeljebb 125-125 fő vehet részt, míg a kutyás futamon csak ötvenen. Szintidő nincs, miként kötelező felszerelés sincs, de mindenkinek saját érdekében ajánlott magánál tartania mobiltelefont (bekapcsolt állapotban), személyigazolványt, illetve poharat, italzsákot vagy kulacsot.

 

A Gerecse Mountain Trail eseményen kutyákkal is lehet indulni. Fotó: AFP

 

Futás

Október 13., vasárnap – Miskolc

A világörökség részét képező Tokaj-Hegyalján rendezik meg a 7. Disznókő Tokaj Futókört. A verseny erdei utakon át vezet, 150 és 300 méter szintemelkedéssel, de 5.2 és 10 km-es körpályákon. Rajt 10 órakor a 20 és 10 kilométeren indulóknak, illetve 10.30 órakor az 5.2 és a 4×5.2 kilométert választóknak.

 

Túrázás

Október 13., vasárnap – Parádsasvár

Csak előzetes bejelentkezéssel lehet a túrán részt venni, gyűjthető ásványok: hegyikristály, kalcit, pirit, szfalerit, galenit és kalcit. Találkozási hely a parádsasvári temető parkolójában 10 órakor, a gyűjtőhely félórás gyaloglással érhető el, s alkalmas az aranymosás kipróbálására, ezért előre jelezve bérelhető aranymosó tál vagy aranymosó pad. A túra 14 óráig tart, s minden időjárási körülmény között megtartják.

 

Kerékpározás

Október 13., vasárnap – Ózd

A Két keréken az ÓBükkben hegyikerékpáros túrasorozat őszi állomása Ózdról, a Biben-völgyben (Vadvirág kisvendéglő) rajtol 10.30 órakor, a táv úgy 45 kilométer. Közepesen nehéz hegyvidéki terep, a tervezett menetidő 3-4 óra, részvételi díj ezer forint, amely a túravezetés mellett egy tál meleg ételt és frissítőt is tartalmaz.

 

Túrázás

Október 19., szombat – Királyszállás

Találkozó 9 órakor a királyszállási elágazónál, amely Várpalota felett, Tés irányában öt kilométerre található. A túra hossza 20 kilométer, visszaérkezés 17 óra körül. Az útvonal Királyszállástól Felsőpuszta és Kis-Burok-völgyön keresztül Burok-völgy peremét is érinti. Elemlámpa ajánlott felszerelés, kutya csak abban az esetben vehet részt, ha bírja a távot, s nem szalad el rendszeresen.

 

Kerékpározás

Október 19., szombat – Szentendre

Ebben a hónapban minden hétvégén más-más biciklis túrákra lehet jelentkezni a Skanzenben. A múzeum területén muzeológusok vezetésével olyan helyre lehet tekerni, amely a mindennapi látogatók előtt rejtve maradnak. Szombat 11 órától a mesterségek nyomába eredhetnek, felkereshetik a múzeum műhelyeit, megnézhetik, hogyan dolgozott a molnár, a kékfestő vagy a kovács. A kerékpáros túra nagyjából másfél óra, maximális létszám 25 fő. Részvételi díj 500 forint, gyermekeknek 6 és 18 éves kor között 250 forint, továbbá a Skanzen-belépőt is fizetni kell. Biciklibérlés korlátozott számban lehetőséges 600 forintért.

 

Evezés, kerékpározás, túrázás

Október 19., szombat – Ásványráró

Közös szemétszedési, mindenki számára ingyenes esemény az ásványrárói ágrendszerben. Gyülekező 9 órakor Ásványrárón a Kikötő utca 51. szám alatt, s kerékpárral, motorcsónakkal vagy túrázva az erdei utakon, illetve kenukkal a szűkebb csatornákban a lehető legnagyobb területet lehetne megtisztítani. Korlátlan meleg tea, szemeteszsák, kesztyű és egy tányér pörkölt biztosítva van. Bővebb információ a 70/625-4881-es telefonszámon.

 

Túrázás

Október 19., szombat – Budapest

Könnyed családi túra egy mészkőhegy belsejébe, védett természeti területen. Találkozó 10 órakor a csillaghegyi HÉV-állomásnál, érkezés ugyanide 13 órára, a táv 4.5 kilométer, részvételi díj felnőtteknek 2000, gyermekeknek 1500 forint. Jelentkezni az erdoajandeka@gmail.com e-mail címen lehet.

 

Ősszel is érdemes kimozdulni a természetbe.

 

Futás

Október 19., szombat – Tököl

Negyedik alkalommal rendezik meg ezt a speciális futóversenyt, amelynek célja az emlékezés és tiszteletadás az 1956-os forradalom neves és névtelen hőseire, valamint a települések, futóközösségek és baráti társaságok összehozása és megismerése. Már családi futás is lehetséges 1.3 kilométeren, de egyéniben 6.3 vagy 30.5 kilométeren lehet indulni. Rajt a helyi általános iskolánál.

 

Túrázás

Október 19., szombat – Dömös

Őszi túra a Rám-szakadékhoz, Szabó Miklós erdőmérnök szakvezetésével. Találkozó a dömösi parkolóban 9.45-től, indulás 10 órakor, érkezés 17 óra körül. A hozzávetőlegesen 12 kilométer hosszú túra sziklafalak és vízcsobogás között, néhol létrákon vezet, ezért a vízhatlan bakancs nagyon fontos felszerelés. Részvételi díj felnőtteknek 2500, gyermekeknek 1500 forint, s nyolc éves kortól ajánlott. Jelentkezés az erdoajandeka@gmail.com email címen lehetséges.

 

Kajakozás

Október 19-20., szombat-vasárnap – Tiszafüred

Költöző madaraink utolsó nagy gyülekezőjét lehet meglesni tengeri kajakokban a Tisza-tónál. Vízreszállás Tiszafüreden 10 órakor, este vacsora után beszélgetés, élménybeszámoló. Vasárnapra is kajakozás szűk vízi folyosókon, hazaindulás előtt fakultatív programként megtekinthető a poroszlói ökocentrum. A túra díja 32.900 forint, amely tartalmazza a kajakokat és a hozzájuk tartozó felszerelést, kétnapos túravezetést, szállást és vacsorát. A túrát legalább nyolc fő részvételével rendezik meg.

 

Kerékpározás

Október 20., vasárnap – Szentendre

Ebben a hónapban minden hétvégén más-más biciklis túrákra lehet jelentkezni a Skanzenben. A múzeum területén muzeológusok vezetésével olyan helyre lehet tekerni, amely a mindennapi látogatók előtt rejtve maradnak. Vasárnap 11 órától a múzeum különböző típusú malmait (kézi-, vízi-, szél- és szárazmalom) járhatják végig a bringások. Többségüket működés közben is megnézhetik, s kiderül, hogyan lesz a búzából kenyér, illetve mitől ördöngös a molnár. A kerékpáros túra nagyjából másfél óra, maximális létszám 25 fő. Részvételi díj 500 forint, gyermekeknek 6 és 18 éves kor között 250 forint, továbbá a Skanzen-belépőt is fizetni kell. Biciklibérlés korlátozott számban lehetőséges 600 forintért.

 

Futás

Október 20., vasárnap – Bánkút

Terepfutó verseny a Bükk-fennsíkon, ahol 6.19, 10.87 vagy 19.23 kilométert lehet teljesíteni. A szalagokkal jelölt útvonalon túrázni is lehet középtávon és rövidtávon. Indulási idejüket a túrázók maguk választják meg 9.15 és 10.30 között, de 12.45-ig célba kell érkezniük.

 

Futás

Október 20., vasárnap – Fenyőfő

Bakony Teteje Félmaraton a Kőris-hegyre, illetve Kakas-hegy Trail terepfutóverseny. Rajt mindkét esetben 11 órakor a fenyőfői Faluháztól. A félmaratoni verseny a piros jelzésen halad a Kőris-hegyre, majd lefelé a Bécsi-árok melletti gerincen, illetve a zöld sávú jelzésen vissza Fenyőfőre. A Kakas-hegy Trail a tavalyi évhez hasonlóan az előző verseny 6.2 kilométeres betétversenye, amelyet a kevésbé felkészült, esetleg sérülésből felépülő futók kedvéért hirdettek meg.

 

Futás

Október 20., vasárnap – Nagyvárad, Debrecen

Szupermaraton 86 kilométeren a romániai Nagyváradtól indulva Debrecenig. Rajt romániai időzóna szerint 10 órakor a nagyváradi Szent László térről egyéniben, illetve két, öt vagy tízfős váltókban. Útvonal: Nagyvárad–Ártánd–Biharkeresztes–Mezőpeterd–Berettyóújfalu–Szentpéterszeg–Tépe–Derecske–Sáránd–Mikepércs–Debrecen, Kossuth tér.

 

Futás

Október 20., vasárnap – Veresegyház

Első alkalommal, de hagyományteremtő céllal rendezik meg Veresegyházon a Veresi Futónapot. Rajt és cél a Búcsú téren, a futamok között szerepel 400 méteres gyermek táv, illetve 3.2 kilométer a picit nagyobbaknak. A kialakított körpálya hét kilométer hosszú, s egy, kettő vagy három kör is teljesíthető. Utóbbi, 21 kilométeres távon 2-3 fős váltók is indulhatnak.

 

A szervezők reményei szerint Veresegyházon hagyományt teremtenek a futónappal.

 

Kerékpározás

Október 23., szerda – Veszprém, Balatonfüred

Új útvonal, amely nem a balatoni bringakörön halad, sőt a túra történetében először két rajt- és célterület lesz, az egyik Veszprém bevásárló központjánál, a másik Balatonfüreden a Szabadidő Központban. Mindkét helyszínről egyszerre indulnak a résztvevők, és a kiinduló pontra érkeznek vissza, a táv 65 kilométer, 610 méteres szintemelkedéssel.

 

Futás

Október 26., szombat – Várpalota

Félmaratoni futóverseny 32. alkalommal. A korábban megszokott 5, 10.5 és 21 kilométeres távok mellett csapatok is indulhatnak 10 kilométeren.

 

Túrázás

Október 26., szombat – Csákvár

Ismerkedés a Déli-Vértes erdővilágával, földtani történetével, nyílt és zárt dolomit sziklagyepek növényeivel, a terület kisbarlangjaival, karsztosodott sziklaformáival. A túra több pontján is csodálatos a kilátás a Zámolyi-medencére. Találkozó 9.30 órakor Csákváron a Gánti útról közvetlenül a településről kiérve, a vízművel szembeni parkolóban. A táv négy kilométer, mindössze 220 méteres szintemelkedéssel. Részvételi díj ezer forint.

 

Akadályfutás

Október 26., szombat – Tamási

Első alkalommal rendezik meg a Dám-Akadályfutó Versenyt Tamásiban 12 órai kezdettel. A belváros különböző pontjain is helyeznek el akadályokat, kuriózumnak számít még a magasles, a vadetető vagy a dámtrófeák. Több mint húsz akadály vár a résztvevőkre, a már említetteken kívül homokzsák cipelés, majomlétra, lajhár kötél, pókháló, gumiszőnyeg, szalmabála mászás, vizes árok. Három távon lehet indulni, a gyermekek 1300 méteren, míg a felnőttek 7.5 vagy 12.5 kilométeren. A szervezők parasportolók jelentkezését is várják a gyermektávra, amelyen segítők állnak rendelkezésükre.

 

Kajakozás

Október 26., szombat – Budapest

Őszi evezés a Duna budapesti szakaszán. Indulás 13 órakor a Római-parttól, érintve a Luppa-szigetet és a Szentendrei-Duna-ágat. A túra hossza tíz kilométer, 3000 forint ellenében. Jelentkezés a kajakszafari.hu weboldalon.

 

Kerékpározás

Október 26., szombat – Szentendre

Ebben a hónapban minden hétvégén más-más biciklis túrákra lehet jelentkezni a Skanzenben. A múzeum területén muzeológusok vezetésével olyan helyre lehet tekerni, amely a mindennapi látogatók előtt rejtve maradnak. Szombaton 11 órától a pásztorok nyomába lehet eredni, hogy megtudjuk, a magyar nyelvterület különböző részein – és persze az állatfajtáktól függően – mit is jelentette Szent Mihály- (szeptember 29.), Vendel- (október 20.), Dömötör- (október 26.) és Szent Márton-napja (november 11.) az állatbehajtás időpontja. Dömötör napján az állatok és a gazdag pásztorhagyományok nyomába eredhetnek a résztvevők. A kerékpáros túra nagyjából másfél óra, maximális létszám 25 fő. Részvételi díj 500 forint, gyermekeknek 6 és 18 éves kor között 250 forint, továbbá a Skanzen-belépőt is fizetni kell. Biciklibérlés korlátozott számban lehetőséges 600 forintért.

 

Túrázás, futás

Október 26., szombat – Budapest

Teljesítménytúra és terepfutás három (9, 21.2 és 31.2 kilométer) választható távval az őszi Pilisben. A mezőny Csillaghegyről indul, majd a Nagy-Kevély és az Egri Vár makettjének érintésével tér vissza. Rajt a Csillaghegyi Általános Iskola udvaráról, a terepfutóknak 7.45-kor a rajtnál kell lenniük, későbbi indulás nem lehetséges, csak a túra résztvevőinek. A túrázók 8.15-től folyamatosan indulhatnak.

 

A terepfutók előbb rajtolnak a túrázóknál. Fotó: MTI/Mónus Márton

 

Futás

Október 26., szombat – Zebegény

Ökofutás három távon, rajt 7 órakor a 91, 9.30 órakor a 42, illetve 10 órakor a 23 kilométeres távra. Az útvonal érinti egyebek mellett Kóspallagot, az Érsek-tisztást, Hanák-rétet, a Szent Mihály-nyerget vagy Remetekereszt-bércet. A hosszabb és rövidebb távon 150, míg a 42 kilométeren 250 fő a létszámlimit.

 

Futás, kerékpározás

Október 26., szombat – Velence

Fuss vagy tekerj Halloween kört, jelmezben vagy nélküle, ijesztő pályán! A szervezők 11 órától a Drótszamár kempingnél lesznek, szóval egyéniben egész nap lehet bringázni, de a hivatalos program 17 órakor kezdődik. Az össznépi bulikör a Bence-hegyre vezet (6.5 km) egy kivilágított Halloween-pályán.

 

Túrázás

Október 26., szombat – Pilisszántó

Hat különböző távon rendeznek túrákat, de összességében ez már a 9. Szántó teljesítménytúra, 50 kilométeren. Betétprogramként másodszor rendezik meg a 10, 15, 21, 30 és 43 kilométeres távokat. Rajt és cél minden esetben 7 és 10 óra között a helyi Kék háznál.

 

Kerékpározás

Október 27., vasárnap – Szentendre

Ebben a hónapban minden hétvégén más-más biciklis túrákra lehet jelentkezni a Skanzenben. A múzeum területén muzeológusok vezetésével olyan helyre lehet tekerni, amely a mindennapi látogatók előtt rejtve maradnak. Vasárnap 11 órától az első világháború nyomába eredhetnek a résztvevők, megismerhetik, hogy az 1914 és 1918 között zajló „nagy” háború milyen gyökeres változásokat hozott a vidék mindennapi életében. A kerékpáros túra nagyjából másfél óra, maximális létszám 25 fő. Részvételi díj 500 forint, gyermekeknek 6 és 18 éves kor között 250 forint, továbbá a Skanzen-belépőt is fizetni kell. Biciklibérlés korlátozott számban lehetőséges 600 forintért.

 

Futás

Október 27., vasárnap – Visegrád

Fellegvár csúcstámadás 5 és 10 kilométeren, gyönyörű környezetben, meseszép kilátással. Rajt a versenyközpontnak helyt adó nagyparkolótól. A szervezők gyerekek részére is rendeznek futamot, az egy kilométeres távot sík terepen, időmérés nélkül, a mozgás öröméért érdemes teljesítenie a fiataloknak.

 

Túrázás

Október 27., vasárnap – Bakonykút

Magyarország egyik legkeményebb túraterepének tartják a Burok-völgyet, amely sziklafalakból, kőtornyokból, meredek völgyoldalakból, barlangokból, borsókövekből és cseppkövekből áll. A túra alatt felkereshető a Sárkány-barlang, a Meta-barlangot, a Fehér-lyuk, az Iker-barlang és a Rózsa Sándor barlangja, amelyeknél tanulmányozni lehet a réteglap menti kifagyás és a hideg szénsavas víz (oldás) barlangképző hatását. Találkozó 9.30 órakor a bakonykúti katolikus templomnál, a táv 12 kilométer. Részvételi díj 2000 forint.

 

Futás

Október 27., vasárnap – Biatorbágy

Wadkanz Trail Halloween elnevezéssel terepfutó versenyt rendeznek 17 és 21 óra között. Ha valaki szeretne megbarátkozni az éjszakai erdővel, a szervezők megadják hozzá a támogatást, ha pedig valaki már futott így, újra bizonyíthat. Elsőbálozóknak 5.5 kilométeres baráti kört ajánlanak biztatással és tömegrajttal, míg az ösvényszaggatóknak lesz ugyancsak 5.5 kilométer, de úgynevezett rémkör rettegtetéssel és szakaszos indítással, illetve telhetetleneknek 11 kilométer tömegrajttal.

 

Sötétben nemcsak borzongani, hanem futni is lehet, különösen Halloween idején.

 

Túrázás

Október 28-31., hétfő-csütörtök – Hármashatár-hegy

Erdei élménytábor napközis rendszerben, 8 és 16.30 között 6-14 éves gyerekeknek az őszi szünetben.
Helyszín a Hármashatár-hegyen lévő erdei iskola, amely kandallóval fűtött, szóval esős időben is érdekes programokkal várják az érdeklődőket. Részvételi díj 7000 forint naponta, amely tartalmazza az étteremből rendelt meleg ebédet, naponta friss gyümölcsöt, uzsonnát, meleg erdei teát, foglalkozásokhoz szükséges anyagokat, szerszámokat. Maximális létszám 30 fő, de a tábor csak 14 fő jelentkezésétől indul. Jelentkezni az erdoajandeka@gmail.com e-mail címen lehet.

 

Futás

Október 31., csütörtök – Budapest

Először rendeznek Csepelen Halloween félmaratoni futóversenyt 16 órától a Daru-dombnál. A korlátozott férőhelyek miatt legfeljebb 200 fő indulhat, a nevezés október 10-én déltől lehetséges, 6000 forint ellenében. Gyermekeknek 500 méteres futamot is rendeznek, felnőttek 2, 5, 10 és 21 kilométer közül választhatnak.

 

Kerékpározás

Október 31., csütörtök – Budapest

A tavalyi évhez hasonlóan idén is jelmezbe öltözve, vígan nevetve és cukrot osztogatva lehet kerekezni Kőbányán. Tervezett útvonal: Újhegyi sétány–Liget tér–Népliget–Szent László tér–Újhegyi sétány. Indulás 18 órakor, a legjobb jelmezt díjazzák, de a láthatóság miatt a lámpák viselése kötelező.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.