Heti aktuális: Közös Rókázás

A Kálvária dombtól indulva a kiránduló férfi szintideje a minimum időkorlát a Rókás-körnél, de természetesen a leglassabb felülírhatja a tempót. Egyéb fontosabb események a 38. hétről!

Kajakozás

Szeptember 17., kedd – Budapest

Találkozó 17.30-kor a soroksári Molnár-szigetnél, a Lilik utca-Dara utca saroknál. Könnyed, 2-3 óra evezés lesz a Duna mellékágában, illetve M0-s híd alatti kis lagúnában. Jelentkezni a kajakszafari.hu weboldalon lehet.

 

Kajakozás

Szeptember 19., csütörtök – Budapest

Evezés naplementében a Duna budapesti szakaszán. Indulás 17.30-kor a Római-parttól, érintve a Luppa-szigetet és a Szentendrei-Duna-ágat. Vízállástól függően bejárható a Tündér-sziget öble is. Jelentkezés a kajakszafari.hu weboldalon.

 

Evezés

Szeptember 20-22., péntek-vasárnap – Nagykinizs

Háromnapos vízitúra a Hernádon, találkozó pénteken a Hernád út 8. szám alatt, itt lesz a bázis, két éjszakán keresztül, sátorban. Figyelem! A résztvevők az őszi időjárásnak megfelelően készüljenek a nappali és az éjszakai öltözékekkel. Szombaton busszal utazás a Boldogkői várig, megtekintése után pedig Gibártnál vízreszállás, s evezés Nagykinizsig. Vasárnap Nagykinizsen lesz a vízreszállás, evezés Ócsalánosig, majd busszal a bázisra. A túra költsége 15 000 forint.

 

Futás

Szeptember 21., szombat – Balatonszemes

Balaton-parti futónap – A verseny útvonala szinte végig a Balaton partján halad, részben forgalomtól elzárt területen, részben rendőrök és polgárőrök által biztosított útvonalon. Kerékpárral indulni tilos, ellenben kutyával és babakocsival lehetséges.

 

Kerékpárral ezúttal tilos indulni a balatoni futóversenyen. Fotó: MTI/Varga György

 

Túrázás

Szeptember 21., szombat – Badacsony

Egész évben vezetett túrákat szervez a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, idén már hatodik esztendeje. Ezúttal 10 órai indulással badacsonyi tanösvény körtúra elnevezéssel lehet csatlakozni. Hatéves kor alatt ingyenes, 6 és 14 éves kor között 500 forint a nevezési díj, idősebbeknek egyaránt ezer forint. Jelentkezni a badacsonytomaj@tourinform.hu e-mail címen Árvai Gábor túravezetőnél lehet.

 

Terepfutás

Szeptember 21., szombat – Kéthely

Jótékonysági terepfutás a Kristinus Borbirtok lankáin a rászoruló kéthelyi gyermekek egészséges fejlődéséhez. A szervezők minden regisztrációból 1500 forintot ajánlanak fel erre a célra. A gyógyszertámogatáson felül a Kéthelyi Szociális Szolgáltató Központ gyermekvédelmi dolgozója által kiválasztott kiskorúak az önkormányzattól egészséges élelmiszercsomagokat kapnak, s rendszeresen részt vehetnek a lelki feltöltődésüket szolgáló szervezett kirándulásokon is. A verseny 10 órakor rajtol, 5, 10 vagy 21 kilométeren.

 

Kerékpározás

Szeptember 21., szombat – Kecskemét

Kétkarikás – Az Európai mobilitási hét alkalmából ismét megrendezik a Kecskeméti Kétkarikás sprint és páros üldözőversenyt.

 

Túrázás

Szeptember 21., szombat – Pilisszentlászló

A Pilis-Visegrádi-hegység legkalandosabb ösvényét lehet felfedezni 14 kilométer hosszú tárval. Találkozó Pilisszentlászlón a községháza megállónál 10 órakor, érkezés ugyanide 17 óra körül. Az útvonal érinti egyebek mellett Szarvas-bércet és a Spartacus-ösvényt. Részvételi díj felnőtteknek 2500, gyerekeknek 1500 forint, de a túra nyolc éves kor felett ajánlott. Jelentkezni az erdoajandeka@gmail.com email címen lehet.

 

Futás

Szeptember 21., szombat – Barcs

Határfutás 28. alkalommal. Rajt a horvátországi Verőcén (Virovitica), s a hosszabb távnál a magyarországi Barcs a befutó – azaz útlevél vagy plasztik típusú személyi igazolvány szükséges. Távok: 5.8 és 21.3 kilométer.

 

Túrázás

Szeptember 21., szombat – Budakalász

Közös Rókázás 8 órától a budakalászi Kálvária dombtól indulva. A kiránduló férfi szintidő a minimum, de a leglassabb felülírhatja a tempót. A Rókás-körhöz bárki, bármikor, bárhonnan elindulhat közben, de a közös rajton résztvevőknek később nem kell az ellenőrző pontokat érinteniük, a teljesítést a szervezők igazolják. Minden regisztráló ingyenes vehet részt a túrán.

 

Futás

Szeptember 21., szombat – Edelény

Ez már a 29. Dreher 24 Bódva-völgyi maratoni – A maratoni táv rajtja Jósvafő és Aggtelek között, a félmaratonié pedig Perkupa belterületén lesz, a Bódva folyó hídjánál. A cél mindkét esetben az Edelényi Kastélysziget. A maratoni és a félmaratoni versenyt a Magyar Atlétikai Szövetség által hitelesített távokon rendezik meg.

 

Túrázás

Szeptember 21., szombat – Pákozd

Földtani és természetismereti séta, némi barlangolással és kúszás-mászással összekötve. Találkozó 10.30kor a Bella-tónál, ahonnan a Gömb-kő, a Sár-hegy és a Heim-tanya érintésével hét kilométer a távolság. A túra időtartama előreláthatólag három óra.

 

Kajakozás

Szeptember 21., szombat – Érsekcsanád

A Duna-Dráva Nemzeti Park részét képező gemenci ártérben lehet vizitúrázni. Találkozó 9 órakor a Rév csárda parkolójában, vízreszállás után a Gemenci-Holt-Duna-ágban vezet az út, majd délután átevezés a Rezéti-Holt-Duna-ágra. A túra díja 8900 forint, de legalább nyolc fő részvételével rendezik meg.

 

Futás

Szeptember 21., szombat – Mezőkövesd

A városban rendezett 16. Tour de Mezőkövesd kerékpárverseny keretében félmaratoni futóverseny is lesz a helyi Kavicsos-tónál. Az egyénileg teljesíthető viadalon a 7 kilométeres táv 10 órakor, míg a 21 kilométeres (3×7 km) tíz perccel később rajtol.

 

Kerékpározás

Szeptember 21., szombat – Érd

Az Érd Körbe kerékpáros felvonulás 15 órakor rajtol a helyi Béke térről. A résztvevők három táv közül választhatnak, a családnak, gyerekeknek, s úgy egyébként mindenkinek ajánlott tíz kilométer mellett a klasszikus városkerülő túra 30 kilométer, míg a Sólyom Lajos-emlékkör országúti bringásoknak ajánlott 60 kilométeren

 

Futás

Szeptember 21., szombat – Tápiószőlős

A község eldugott részén, mezők, szántók és erdők között vezet az útvonal kanyargós homokúton, autóforgalom nélkül. Rajt 10 órakor a Sport utca 2. számnál, kezdőknek 5, haladóknak 10 kilométer a penzum.

 

Terepfutás

Szeptember 21., szombat – Tihany

Idén is megrendezik a Tihany Cross terepfutó és félmaratoni versenyt, meredek emelkedőktől kezdve, a hosszú és gyors lejtőkön át mindenféle cross kihívásokkal. A távok: 4.2, 10.5 vagy 21 kilométer, de gyermekfutamok és nordic walking is szerepel a programban.

 

Akadályfutás

Szeptember 21., szombat – Nyíregyháza

Gyermekek is indulhatnak a helyi Sóstógyógyfürdő területén rendezett versenyen, amelyen épített és természetes akadályokat kell leküzdeni és teljesíteni. Kötelező minden akadály teljesítését elkezdeni, de csak egyszer lehet próbálkozni. Hibás vagy nem teljesítés esetén büntetésként az akadály mellett elhelyezett autógumival mellkas előtt vagy fej fölött tartva 20 guggolást kell végrehajtani. A felnőttek 7 és 15 kilométeres táv között választhatnak, míg a gyermekek életkortól függően 700 vagy 2000 méteren indulhatnak.

 

Túrázás

Szeptember 22., vasárnap – Lillafüred

A Piros Bükki Fővonalvándorlás sorozat idei utolsó túrája, Lillafüredről Szentlélekre. A túra 22 kilométer hosszú, érinti egyebek mellett a Szepesi-rétet, Jávorkutat s a Csikorgót is. Találkozó a miskolci 1-es villamos végállomásánál, a Bagolyvár bejáratánál 8.55-kor, a tervezett menetidő 7.5 óra.

 

Túrázás

Szeptember 22., vasárnap – Nemesgulács

Gyalogtúra a kevésbé ismert tanúhegyre, amelyre szűk, egyszemélyes ösvény vezet fel. Jelentkezni a bfturaoldal@gmail.com email címen lehet, indulás 10 órakor, a táv hat kilométer. A jelentkezők emailben kapják meg a gyülekezés helyszínét és a további tudnivalókat. Felajánlható támogatás 700 forint. A túra után lehetőség nyílik a Tóti-hegyre is elmenni, ez további három kilométer és másfél óra.

 

A vasárnapi bringás program nem verseny, inkább felvonulás, s bárki, bármilyen kerékpárral indulhat.

 

Kerékpározás

Szeptember 22., vasárnap – Budapest

Tekerj a szíved egészségéért szlogennel rendeznek kerékpáros programot. Gyülekező 13.30-kor a Millenáris Parkon belül a B-csarnok melletti területen, indulás 14 órakor, a túra nagyjából másfél óra. A biciklis felvonulás a Millenáris Parkban is fejeződik be, közben érinti egyebek mellett a Margit hidat, a Podmaniczky utcát, a Keleti pályaudvart, a Blaha Lujza teret, a Corvin-negyedet, az Astoriát, a Széchenyi teret, a Lánchidat, az Alagutat és a Széll Kálmán teret.

 

Túrázás

Szeptember 22., vasárnap – Dömös

Koraőszi túra a Rám-szakadékhoz, Szabó Miklós erdőmérnök szakvezetésével. Találkozó a dömösi parkolóban 9.45-től, indulás 10 órakor, érkezés 17 óra körül. A hozzávetőlegesen 12 kilométer hosszú túra sziklafalak és vízcsobogás között, néhol létrákon vezet, ezért a vízhatlan bakancs nagyon fontos felszerelés. Részvételi díj felnőtteknek 2500, gyermekeknek 1500 forint, s nyolc éves kortól ajánlott. Jelentkezés az erdoajandeka@gmail.com email címen lehetséges.

 

Futás

Szeptember 22., vasárnap – Eger

A barokk belváros is megismerhető a futónapon, amelynek versenyközpontja a Körcsarnokban lesz. Rajt 10.30-kor különböző kategóriákban: minimaratoni (7 km), kismaratoni (14 km) és úgynevezett Hírlap-futás, amely 1500 métert jelent. Rendeznek gyalogló futamot ugyancsak 1500 méteren, illetve szeniorok (1979 előtt születettek) is indulhatnak.

 

Túrázás

Szeptember 22., vasárnap – Nagymaros

Játékos tájékozódási, stratégiaalkotási és taktikai készségek szükségesek a Hamahama Természetjáró Egyesület által szervezett túrához. A lényeg, hogy minél több mozgó pontőrt kell elkapniuk, akik egy időben, de más-más, előre megadott útvonalakon mozognak. A pontőrökkel szelfit kell készíteni, bemutatni a célban. Fix táv nincs, stratégiától függően legalább öt, legfeljebb 30 kilométer teljesíthető. Rajt 10 órakor a nagymarosi Sigil Galéria és Kávézótól. Részvételi díj 2500 forint.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.