Heti aktuális: nomád túra a Pilisben

Haláli helynevek nyomában, avagy megismerkedhetünk Ilacsek, Döme és Simon halálával is, mindemellett éjszakázás sátorban Klastrompusztán. További fontosabb események a 15. hétről!

Horgászat

Április 12–14., péntek-vasárnap – Abádszalók

Pontyfogó napok csapatverseny a Nagykunsági-főcsatorna–Tisza-tó beengedő zsilipénél. A szervezők 2-3 tagú csapatok jelentkezését várják, de a versenyt minimum 20 csapat részvételével rendezik meg. Horgászni csapatonként legfeljebb négy bottal lehet. Az esemény nevéből adódóan csak a ponty kifogása számít, de a verseny végén a lemért pontyokat visszaengedik a tóba. A nevezési díj csapatonként 60 ezer forint.

 

Túrázás, futás

Április 13., szombat – Sopron

A hagyományoknak megfelelően április második szombatján, 10. alkalommal rendezik meg a PanoráMaraton Túra és Terepfutást. Futótávok: 14, 28 és 42 kilométer (meglehet, lesz 36 km-es futam is), amelyen a 28 és 42 kilométert a 14 km-es alappálya ismétlésével lehet megtenni. Túratávok: 8, 14, 28 és 36 kilométer. A futótávok rajtja egységesen 10 óra, túrázóknál 8 és 10 óra között. A tavalyi Alpokalja Terepkirály Futósorozat az idén folytatódik, ennek első állomása a soproni verseny, azon belül is a 14 kilométeres táv. A sorozatban résztvevőknek az éves hat futórendezvény közül legalább négyet teljesíteniük kell.

 

SUP-ozás

Április 13., szombat – Tőserdő

Vízitúra a Holt-Tiszán, előtte azonban találkozó Budapesten, Kispesten, az Ady Endre út és Tálas utca sarkán lévő benzinkútnál 8 és 8.30 között vagy a helyszínen 9.30 és 10 óra között. A program nagyjából 5-6 óra, a részvételi díj 9000 forint. Ez tartalmazza a felszerelést, mellényt, túravezetést. Saját deszkával csak 1500 forint.

 

Kerékpározás, futás

Április 13., szombat – Tarcal

Győzd le a Zempléni-hegység délkeleti lábánál található Kopasz-hegy emelkedőit! A Téglagyári pincesor közelében mountain bike és terepfutóversenyt is rendeznek, egységesen 4500 forint helyszíni nevezés ellenében. A bringások négy táv (2.5, 20, 40 és 60 kilométer) közül választhatnak, míg a terepfutók 2.5, 8 vagy 16 kilométerre nevezhetnek.

 

Túrázás

Április 13., szombat – Sirok

A Mátrabérc Teljesítménytúrát 1987 óta szervezi a Hanák Kolos Turistaegyesület. Rajt 6 és 7 óra között a Sirok-Kőkútpusztán lévő közösségi háznál, célba érkezés a szurdokpüspöki általános iskolához 20 óra körül, úgy 55 kilométer megtételét követően. Szintemelkedés 2734 méter, nevezési díj 2400 forint.

 

Akadályfutás

Április 13., szombat – Domonyvölgy

Az idén már a 3. D-Beach akadályfutást rendezik meg a helyi strand területén. Mindenki, aki sportol és mozog, aki egy felejthetetlen élményre vágyik az ország legprofibb akadályparkjában, nevezhet. Egy terepfutás áráért a legmagasabb minőségű akadálypályán, kompromisszumok nélkül próbálhatja ki mindenki az ügyességét.

 

 

Túrázás

Április 13., szombat – Zalaegerszeg

Teljesítmény- és gyalogtúra, amelynek keretében három távon (8, 13.9, 23.1 km) lehet ismerkedni a Zalai-dombság horhosokkal szabdalt, a Göcsej peremén lévő vidékével. Rajt 8 és 9 óra között, a legrövidebb távra vezetett útra is lehet nevezni.

 

Futás

Április 13., szombat – Budapest

Libegő Trail 25 kilométeren: Zugligetből fel az Erzsébet-kilátóig, aztán le, és megint föl, aztán megint le, aztán…

 

Túrázás

Április 13., szombat – Sásony

Vezetett körtúra a Fertő-táj egy magyar turisták által kevésbé ismert szegletébe. Sziklák, barlangok, panorámás hegytetők és magyar történelmi emlékek mentén vezet az út, találkozó a sásonyi templomnál. Rajt 9 órakor 14 vagy 21 kilométeres távon, nevezés egységesen 1000 forint.

 

Horgászat

Április 13., szombat – Kiskunlacháza

Az idei Feeder Adventures Szuperkupa 2. fordulója a Préri-horgásztónál. Nevezés 10 000 forint, amely az ebédet, illetve a kiemelt díjazást is tartalmazza. A lebonyolítás nem változott, a versenyt 9 és 14 óra között rendezik meg, értékelhető halak a ponty, az amur, a kárász és a keszeg.

 

Túrázás

Április 13., szombat – Csákberény

Erdőismereti túra a déli Vértesben a Strázsa-hegy, Ugró-völgy, Szappanos-völgy, Maurer-kunyhó, Alsó-cservágás, Kopasz-hegy, Orondi-szőlők útvonalon. Közben meg lehet ismerkedni árvalányhajas rétek sokszínű világával, a dolomitsziklagyepek növényeivel és állataival. Csak olyanok jelentkezzenek, akik szeretnek és tudnak is gyalogolni úgy 14 kilométert. Részvételi díj 1500 forint, indulás 9.30-kor a csákberényi régi futballpályától.

 

Kerékpározás

Április 13., szombat – Hegykő

Madármegfigyeléssel és meleg gulyással egybekötött 35 kilométeres tekerés. Az útvonal a Fertő-tó, Esterházy-kastély, Fertő-Hanság Nemzeti Park, Fertőzug irányába halad, részvételi díj 4000, 14 év alatt 2000 forint. Indulás a hegykői tornacsarnoktól 11 órakor.

 

Túrázás

Április 13., szombat – Héreg

A szervezők szeretettel várnak mindenkit, aki szereti a gyógynövényeket, de leginkább a medvehagymát. Kényelmes családi túra keretében (nagyjából 7 kilométeres a táv) ismerkedhetnek meg a Héreg fölötti erdők lankáival és medvehagymában gazdag aljnövényzetével. Bejáratott titkos lelőhelyen, tiszta erdei levegőn nőtt gyógynövényt lehet gyűjteni. Találkozó a piros és zöld jelzések találkozásánál, a temetőnél 10 órakor. Gyermekeknek 12 éves kor felett ajánlott, felnőtteknek 2000, gyermekeknek 1500 forint a részvételi díj.

 

Túrázás

Április 13., szombat – Salgótarján

Geológiai és ipartörténeti érdekességek, középkori végvárak megtekintésére nyílik lehetőség a Karancs-Medves vidékén, úgy 15 kilométeres, közepesen nehéz túrán. Találkozó 9.45-kor a Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpont előtt. Részvételi díj felnőtteknek 2500, gyerekeknek 1500 forint.

 

Túrázás

Április 13., szombat – Budapest

Valójában könnyed séta a 125 éves Budai Arborétumban, ahol egyebek mellett mediterrán és szubtrópusi növények gyűjteménye, fenyőfélék és illatozó orgonák, datolyaszilvák és selyemakác is megcsodálható. A séta ára 2900 forint, amely ajándék belépőjegyet tartalmaz a Tavaszkert Dísznövény 2019 szakkiállítás és vásárra. A séta 14 órakor indul.

 

Kerékpározás

Április 13–14., szombat-vasárnap – Bajánsenye

Kétnapos tavaszköszöntő bringatúra az Őrségben. Lehetőség lesz közös utazásra Budapestről, ahonnan cél Magyarország legnyugatibb csücske, a meseszép, dimbes-dombos, népi hagyományokban gazdag Őrség. Tekerés közben a résztvevők megismerhetik az Őrségi Nemzeti Park kiemelkedő építészeti értékeit, megcsodálhatják a változatos táj szépségeit, ízelítőt kaphatnak a helyi gasztronómiából, és megkóstolhatják a híres ispánki kézműves csokoládét is. Találkozó szombaton 8.30-kor Bajánsenyén a Határcsárda panzió parkolójában.

 

Túrázás

Április 13-14., szombat-vasárnap – Pilisszentkereszt

Kétnapos nomád túra a Pilisben, haláli helynevek nyomában, amelyek többnyire valamilyen régmúlt tragédiának állítanak emléket. Találkozó a pilisszentkereszti Emma vendéglő parkolójában. Az első napon egyebek mellett a Zsivány-sziklák és Ilacsek halála, Döme halála, illetve a Vaskapu-völgyön át Simon halála, továbbá a Kémény-szikla szerepel a programban, este pedig Klastrompusztánál táborverés, éjszakázás sátrakban. Másnap a Pilis- és Kétbükkfa-nyergen keresztül irány Dobogókő, illetve az Öreg-vágás és a Fagyos katona.

 

Futás

Április 13–14., szombat-vasárnap – Budapest

Már a 34. Telekom Vivicittá Fesztivált rendezik meg. Az egész hétvégés rendezvényen szombaton a rövidebb távok bemelegítésnek is megfelelnek, vasárnap pedig jöhet akár a félmaratoni is.

 

Az idén már a 34. Vivicittá Fesztivált rendezik meg a fővárosban.

 

Túrázás

Április 14., vasárnap – Galgaguta

Gyalogtúra két távon (14.84 és 29.78 km) 1100 és 1600 forint részvételi díj ellenében. A rövidebb útvonal Becskéről, a Mader cukrászdától indul 10.30 és 11.30 között, s ott is fejeződik be, míg a hosszabb táv Galgagutától indul 7.30 és 9 óra között.

 

Kerékpározás

Április 14., vasárnap – Gödöllő

A Margita TSE az idén is megrendezi tavaszi országúti kerékpáros teljesítménytúráját, amelyen ismét négy távon (5, 20, 35 vagy 50 km) indulhatnak a bringázás kedvelői. Nem verseny, mindenki önmagával, a dombokkal és a szintidővel küzd, s mindenki saját tempójában haladhat.

 

Túrázás

Április 14., vasárnap – Pákozd

Földtani és természetismereti séta, némi barlanggal, kúszás-mászással összekötve. Gyermekes családoknak kifejezetten ajánlott. Találkozó 9.30-kor a pákozdi Kő utcai parkolóban, a táv mintegy 6 kilométer, mindössze három órában. Nevezési díj 1000 forint.

 

Horgászat

Április 14., vasárnap – Kiskunlacháza

Bojlis-kupa, amelyre kizárólag előre utalással (8000 forint) lehet nevezni. A halat.hu weboldalon ellenőrzik a nevezőket, és utalás hiányában két héttel a verseny előtt törlik a nevezést.

 

Futás

Április 14., vasárnap – Veszprém

A terepfutó-fesztivál különböző távjainak útvonalát a Betekints-völgyben, a Gulyadombon, a Tekeres-völgyben, a Csatár-hegyen és a Séd völgyében szalagozással és irányító táblákkal jelölik ki. A félmaratoni és a maratoni távot többkörös versenyként bonyolítják le. Rajt 10 órakor a Betekints-völgyben a régi csónakázótó és a veszprémvölgyi apácakolostor romjai mellett.

 

Túrázás

Április 14., vasárnap – Dömös

Gyalogtúra a Visegrádi-hegységben a Vadálló-kövekhez. Jelentkezni a crosstraining@balogh-zsolt.hu e-mail címen lehet, ami azért fontos, mert a pontos találkozási helyszínről levélben értesítik a résztvevőket. A lényeg: 10 órakor indulás egy 14.5 kilométer hosszú közepesen nehéz túrára, amely érinti a Kaincz György-forrást, a Vadálló-köveket, a Prédikálószéket vagy a Malom-patak völgyét is. Részvételi díj 1500 forint.

 

Horgászat

Április 14., vasárnap – Dunavarsány

A Feeder Adventures Women’s Only Feeder Challenge 1. fordulója a Moby Dick-horgásztónál. A nevezési díj 7000 forint, ebéddel. A versenyt 9 és 14 óra között rendezik meg, értékelhető halak a ponty, az amur, a kárász és a keszeg.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.