Európa legjobb síterepei

Ausztria, Olaszország, Svájc és Franciaország a legjobb és leghosszabb pályarendszerekkel rendelkezik, s bár némelyik nem olcsó, összeállításunkból kiderül, miért annyira vonzók.

Nemrég összeállítást készítettünk, amelyben adtunk néhány tippet, hova érdemes elugrani akár egy napra síelni. Most szintet lépünk, s – a teljesség igénye nélkül – kiemeltünk öt helyszínt, ahol bármikor megéri síelni, már amennyiben időnk és pénztárcánk engedi.

Kitzbühel (Ausztria)
A mértékadó skiresort.de stábjának tesztje és értékelése alapján 2017-ben ötödször kapta meg a fődíjat, azaz választották a világ legjobb síterepének. A legendás pályarendszer Budapesttől nagyjából hatórányi autóútra fekszik, a látogatókat 185 kilométernyi sípálya várja, összesen 57 felvonó és sílift működik, s évente átlagosan 200 naposra nyúlik a síszezon. Ennek megfelelően az idény már október 13-án elindult, napijegyet akár 50 euró alatt is lehet kapni, gyerekeknek pedig ennek a feléért. A tökéletes kiszolgáláson kívül vonzóvá teszi természeti szépsége és egyedülálló hangulata. Részletek itt.

Pontes de Soleil (Franciaország és Svájc)
A világ legnagyobb síterepeinek egyike Pontes de Soleil (szó szerint: a Nap kapuja), ahol 286, összességében nagyjából 650 kilométernyi pályarendszer várja a síelőket, s 196 sílift szolgálja ki az igényeket. A síterület a francia Haute-Savoie megyében és a svájci Wallis kantonban, a Genfi-tó felett, pazar környezetben fekszik, a határ mindkét oldalán összesen 12 üdülőhelység kínálja a kikapcsolódási lehetőségek széles tárházát. Óriási méretei ellenére egyetlen bérlettel használható, de míg Kitzbühelbe már el lehet indulni, a francia-svájci terepre még ne rohanjunk, a szezon ugyanis december 22-től április 22-ig tart. Információk itt és itt.

 

A Nap kapuja nagyjából 650 kilométernyi pályarendszerrel várja a síelőket Franciaországban és Svájcban.

 

Val Gardena (Olaszország)
Kedvelt európai sícélpont a Bolzanótól nem messze fekvő, összesen 175 kilométernyi sípályát működtető Val Gardena. A pályák nagy része közepes nehézségű, de kezdők és profik is élvezhetik az olasz terep adottságait, a legmagasabban fekvő pálya 2518 méterről indul. Egy ilyen szintű síterepen természetesen évről évre jelentős fejlesztések zajlanak, most is bővítették, illetve modernizálták a síliftek kapacitását. A Sellaronda nevű pálya amolyan körpálya, amely a világ egyik legszebb terepe, de csak tapasztalt síelőknek ajánlott. A Dolomit Superski bérlettel egyébként a környék sípályáit (így már összesen 1200 kilométernyit!) lehet használni. Információk itt.

St. Moritz (Svájc)
A svájci város 1928-ban és 1948-ban téli olimpiát is rendezett, ma a világ egyik legelőkelőbb síközpontja. St. Moritzhoz hozzá kell számítani Corvigliát és Margunst, s így együtt adja ki a neves svájci síparadicsomot, amelynek legmagasabb pontja 3057 méter. Maga a város is lenyűgöző, a már most is nyitva lévő síterepre pedig ugyanez elmondható. Akármilyen hideg is van, rengeteget süt a nap, amelytől melegebb nem lesz ugyan, de remek időjárást garantál. Összesen 155 kilométeren lehet síelni, ugyanakkor a svájci életszínvonalnak és árképzésnek megfelelően nem pénztárcabarát. Információk itt és itt.

 

Trois Vallées április 22-ig várja a sízőket.

 

Trois Vallées (Franciaország)
Trois Vallées (magyarul Három völgy) a világ legnagyobb összefüggő pályarendszere a maga 600 kilométerével. Ember legyen a talpán, aki képes kiismerni magát a hatalmas terület szövevényes pályarendszerében. A leghosszabb a Col de l’Audzin nevű pálya, amelyen 12 kilométeren keresztül, 1400 méteres szintkülönbséggel lehet síelni. Csábító a Val Thorens nevű rész, amelyen többször is 3000 méter fölé juthatunk. A terep december 8-án nyit, és a tervek szerint április 22-ig várja a síelőket. Információk itt.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.