Magyarokkal rajtol a XI. téli világjátékok

Február 23. és 27. között a kanadai Banffban tartják meg a Szervátültetettek XI. Téli Világjátékát. Magyarországot hét versenyző képviseli, sífutásban, biatlonban, műlesiklásban és snowboardban indulnak.

Péntek este kísérőivel együtt elfoglalja szálláshelyét a szervátültetettek héttagú magyar csapata a világjátékok helyszínén, a banffi síparadicsomban. A nemzetközi verseny résztvevői alpesi síben, snowboardban, biatlonban, sífutásban, curlingben és snowshoe-ban mérik össze erejüket.

Dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének stratégiai és orvosigazgatója, a delegáció tagja azt hangsúlyozta, hogy az aktív mozgás, a sport minden ember számára kifejezetten ajánlott, hiszen az egészséges életmód egyik fontos eleme. Nincs ez másképp a szervátültetettek esetében sem, sőt, rehabilitációjuk elengedhetetlen része. Orvosilag bizonyított tény, hogy a beültetett szerv élettartama, a szervátültetettek életkilátása évekkel növelhető a rendszeres testmozgás által.

VERSENYZŐK ÉS VERSENYSZÁMAIK
Kőműves Luca, májátültetett (2015 óta) – szlalom, szuper óriás-műlesiklás, óriás-műlesiklás, parallel szlalom
Mátyás László, szívátültetett (2010 óta) – szlalom, szuper óriás-műlesiklás, óriás-műlesiklás, parallel szlalom
Berente Judit, veseátültetett (1995 óta) – 5km-es sífutás, biatlon, 1 órás sífutás
Végh Ágota, veseátültetett (2006 óta) – szlalom, szuper óriás-műlesiklás, óriás-műlesiklás, parallel szlalom
Szervánszky Zsolt, veseátültetett (2018 óta) – hódeszka óriás-műlesiklás és parellel szlalom
Gelencsér Róbert, veseátültetett (2007 óta) – snowshoes, szlalom, szuper óriás-műlesiklás, parallel szlalom
Szendi János, kétszeres veseátültetett (1992, illetve 2008 óta) – szlalom, szuper óriás-műlesiklás, óriás-műlesiklás, parallel szlalom

A fentiek demonstrálására, a kétkedők meggyőzésére és a példa felmutatására 1978-ban megrendezték az első, akkor még „transzplantáltak olimpiájának” nevezett eseményt az angliai Porthmouthban. Mivel nem engedélyezték az olimpia névhasználatot, 1986-ban angliai székhellyel megalakult a Szervátültetettek Világjátékok Szövetsége (World Transplant Games Federation, WTGF), amely immár negyedszázada szervezi a transzplantáltak téli és nyári világjátékok tornáját. A kétévenkénti versenyeken átlagosan 55-60 ország vesz részt.

A magyar csapat először 1987-ben, a hatodik világjátékokon vett részt Innsbruckban. 1999 óta az élvonal állandó tagja, a nemzetek összesített pontversenyében minden alkalommal az első 10 ország között szerepel. A csapat a Magyar Síszövetség támogatásával készült fel az idei versenyre. Az edzőtáborozást az ausztriai Hinterstroderben tartották, Fábián Attila szakágvezető irányításával. Noha a hazai adottságok nemigen kedvezőek a téli sportok számára, azért a versenyzők a tisztes helytálláson és a példaadáson túl 1-2 éremben is reménykednek.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.