Tájékozódási terepultra családi körben

Szeptember 5-én, szombaton nagy melegben rendezték meg a Pilis Ultra Trailt. Mindössze tizenöten álltak rajthoz, mert ez a szakág rendkívüli kihívás elé állítja a versenyzőket.

Több hónapos szünet után újra terepfutóversenyt rendeztek a Pilisben: szeptember 5-én, szombaton tizenöt vállalkozó kedvű versenyző vágott neki a nem mindennapi nehézségeket tartogató tájékozódási terepultrának, a Pilis Ultra Trailnek.

Legutóbb a járvány kitörése előtt, március 7-én rendeztek futóversenyt a Pilisben. A multiNavigátor Pilis Trailen összesen 300 induló vágott neki a három távnak (10, 25, 50 km), a viadal két nagyszerű futó kiélezett küzdelméről maradt emlékezetes.

„Czövek András és Gyurkó Péter elképesztő csatát vívott egymással a férfiak ötven kilométeres versenyében, Czövek végül kilenc másodperccel hamarabb ért célba. A Pilis Trail történetében talán még sohasem láttunk ilyen szoros befutót” – emlékezett vissza Pozderka Gábor szervező.

 

Gyurkó Péter tapasztalt terepultrás.

 

Az újabb felejthetetlen versengésre szombaton is megvolt az esély, ugyanis a két sportember ismét egymásnak feszült; ezúttal jóval nehezebb és itthon rendkívül ritka műfajban, a tájékozódási terepultrában, amelyen nem volt szalagozott útvonal, sőt még GPS-track sem. A versenyzők dolgát nehezítette még, hogy a szervezők csökkentették a frissítő- és ellenőrzőpontok számát – mindössze kettő volt.

A szalagozás mellőzésével a rendezők célja a verseny nehezítése volt, így mindenki magának tervezte meg az útvonalat, amely során – a megfelelő sorrendben – két ellenőrzőpontot (Visegrád, Szentendre) is érinteniük kellett. Így fordulhatott elő, hogy a résztvevők 70 kilométernél is többet futottak, amíg visszaértek a rajt és a cél helyszínéül szolgáló Piliscsabára.

A rendkívüli képességeket igénylő versenyre csupán tizenöten neveztek, a kis létszám azonban nem keserítette el a rendezőket, mert tudták, a jóval nehezebb műfaj – a hosszú táv és a tájékozódás – nagyobb kihívást jelent.

„Hatvannyolc és hetvenhét kilométer közötti távot futottak a résztvevők, ami – valljuk be – nem kis teljesítmény, figyelembe véve, hogy a legjobbak összesen kétezer-ötszáz méter szintkülönbséggel is megbirkóztak – értékelt Pozderka Gábor versenyszervező. – A márciusi Pilis Trail első két helyezettje, Czövek András és Gyurkó Péter ismételten izgalmas párharcot vívott egymással. Mindketten irgalmatlanul gyorsak voltak, hét órán belül teljesítették az útvonalat. Az első ellenőrzőpontnál Gyurkó Péter még tíz perccel vezetett, a másodiknál már csak hattal, végül Czövek András nyert két perc előnnyel.”

A jelöletlen útvonal mellett a nagy meleg is nehezítette a résztvevők dolgát, ennek ellenére csak ketten adták fel a versenyt. Aki igazán nyerni akar, a verseny előtt bejárja a terepet, másképpen úgy járhat, mint az a fiatal futó, aki – terepismeret hiányában – már az első ellenőrzőpontnál öt kilométerrel többet futott a többieknél.

A Pilisi Terepfutók Baráti Köre sok éve rendez versenyeket, tájékozódási terepultrát azonban csak 2015 óta. Pozderka Gábor megerősítette, azért vállalják csak kevesen, mert rendkívül nehéz jó útvonalat kitalálni, és biztonságosan tájékozódni. Ha valaki nyerni akar, még az erdészeti utakat is ismernie kell.

 

Fotó: MTI/Mónus Márton

 

„A tájékozódási terepultrát mindig is kevesen vállalták, nálunk ebben a műfajban szinte mindenki mindenkit ismer. A mostani megméretésre is túlnyomórészt ismerős arcok jöttek el, és nem túlzás azt állítani, itthon még gyerekcipőben jár a műfaj. Tájfutóversenyekből rengeteg van itthon is, ám a terepultrás változatából ezen kívül még egy. Ennek ellenére nem adjuk fel, jövőre is várjuk az érdeklődőket.”

A verseny eredményét ide kattintva nézhetik meg.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.