A triatlonosokat a járvány sem állítja meg

A szabadidő-sportolókat – futókat, triatlonistákat és bringásokat – felkészítő magyar vállalkozásokat bemutató sorozatunk második részében a Balatonman Pro Teammel ismerkedhetünk meg.

December első három keddjén olyan cégeket, vállalkozásokat mutatunk be, amelyek többnyire mérésekre épülő edzéstervekkel segítik az amatőr futókat és triatlonistákat a jobb teljesítmény elérésében, hobbi- vagy versenysportolóknál egyaránt. Ezekben a vállalkozásokban közös, hogy ha a járványügyi helyzet úgy kívánja, online kiterjesztésben is nyújtanak szolgáltatásokat. Ezekről, illetve a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tapasztalataikról és várakozásaikról is megkérdezzük őket.

A futás és a triatlon szerelmeseinek bizonyára ismerősen cseng Plesz Botond neve. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy a tizenegyszeres magyar Ironman nemcsak remek sportoló, hanem kitűnő edző is. Immáron második éve, hogy a Balatonman Pro Team keretein belül teljes állásban foglalkozik főként triatlonisták felkészítésével.

 

Plesz Botond

 

„Testnevelő tanár és úszóedző vagyok, az Ironmant először 2009-ben teljesítettem – kezdte Plesz Botond. – Mivel versenyló típus vagyok, elhatároztam, továbbképzem magam. Nem volt mentorom, ezért elkezdtem bújni a külföldi, főként amerikai szakirodalmat, amelynek köszönhetően komplex edzésprogramot fejlesztettem ki futásra és triatlonra. Ezeket az edzésterveket folyamatosan teszteltem, és ha kellett, finomítottam. Először csak barátoknak és ismerősöknek készítettem ilyeneket, később másoknak is. Egyre többen kerestek meg, hogy segítsek, ezért hat évvel ezelőtt úgy döntöttem, elkezdek komolyabban foglalkozni az egésszel, mígnem tavalyelőtt elindítottam a Balatonman Training Teamet, amelynek teendői reggeltől estig lekötnek.”

Plesz Botond mindmáig vallja, outsiderként került a triatlon közelébe, gyermekkorában úszott, később – egészen 16 éves koráig – versenyszerűen atletizált, majd felvették a Testnevelési Egyetemre, ahol diplomás testnevelő tanárként végzett.

A triatlonnal 2009-ben találkozott először, még abban az évben teljesítette az Ironmant, jelenleg pedig több mint harminc embernek készít edzéstervet, főként triatlonistáknak, de futókkal is dolgozik.

Legfőbb feladata és egyben edzésfilozófiája, hogy megfelelő keretek között tartsa tanítványai vágyait és céljait úgy, hogy ne vesszen el számukra a sportolás öröme. A sikeres munkához figyelembe kell vennie a jelentkezők genetikai adottságait és személyiségvonásait. Ügyfelei között főként olyanok találhatók, akik önerőből sokáig jutottak, mégis megrekedtek a fejlődésben. Ők elkötelezettek, céltudatosak, és kevés szabadidejükben szeretnék kihozni magukból a legtöbbet. Mint Plesz Botond mondta, a triatlon pénz- és időigényes sportág, ezért kifejezetten fontos a hét minden napjára lebontott edzésterv.

„Nagy szerencsénk volt a járvánnyal, mert amikor márciusban megállt az élet, triatlonistáink a felkészülés közepén jártak. Jóllehet sorra törölték a sporteseményeket, ők nem akarták abbahagyni a megkezdett munkát, ezért – kis kivétellel – továbbra is jártak hozzánk. Várakozásuk beigazolódott, mivel a többi európai országhoz képest nálunk viszonylag sok triatlonversenyt rendeztek, így az edzéstervek sem vesztek kárba. A futókkal nagyrészt ugyanez volt a helyzet, bár őket kissé nehezebb volt megtartanunk. A második hullám alatt sem kedvezőtlen a helyzetünk, mert ügyfeleink többsége úgy véli, tavaszra lesz vakcina, és megtartják a viadalokat is, ezért belevágtak a felkészülésbe.”

Plesz Botond néhány tanítványa is elkapta a vírust, ám szerencsére még a tavaszi hullám alatt, amikor a járvány – itthon legalábbis – még nem volt olyan erős lefolyású. Igyekeztek figyelni, hogy gyógyulásukat követően sportolóik eleget pihenjenek, mielőtt újra elkezdik az edzéseket. A terv kitűnően bevált, hiszen a nyáron több gyógyult versenyzője is teljesítette az Ironmant.

„Mivel békeidőben is leginkább telefonos konzultációkat tartunk, a járvány nem érintette a munkamenetet. Természetesen a videofilmek is sok segítséget nyújtanak ügyfeleinknek, de mi a rendszeres kapcsolattartás hívei vagyunk, ezt pedig nagyrészt telefonon, messengeren vagy viberen oldjuk meg, hiszen ügyfeleink többsége különböző városokban él, így kevesebb a lehetőség a személyes találkozásra.”

 

A triatlonozást is lehet a tömegtől távol űzni.

 

A jövőbe tekintve így nyilatkozott a szakember.

„Mindenki szeretné, ha tavasszal minél több eseményre kerülne sor. Versenyrendezési szempontból vállaljuk a lehetséges kockázatokat, a lényeg, hogy legyenek megméretések. Szerencsére triatlonban a tömegrajt alatt kevésbé zsúfolódnak össze az emberek, ami reménykedésre ad okot. Addig maradnak a virtuális megméretések, amelyek változatossá teszik a sportolók felkészülését. Ami az ügyfélkörünket illeti, nem félek attól, hogy a vírus miatt elpártolnak tőlünk az emberek, sőt! Jó hírnevünknek köszönhetően újabb hat-hét hobbisportoló szeretne velünk dolgozni, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy nem ügyfélként, hanem atlétaként tekintünk rájuk.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.