Élménytriatlon vagy élményduatlon

Augusztus 4-én rendezik meg a IX. Velencei-tó-úszást és a Velencei-tavi túratriatlont, amelyen az úszást és kerékpározást túrázással ötvözik a szervezők – a táj gyönyörű, a verseny nagy élményt ígér.

Kiváló alkalom kínálkozik hamarosan a szabadidősportok kedvelőinek arra, hogy betekintést nyerjenek a triatlonozás rejtelmeibe. Az augusztus 4-én megrendezendő IX. K&H mozdulj! Velencei-tavi túratriatlon és túraduatlon 2018 rendezvény ugyanis olyan mértékben személyre szabható, hogy még azok is nyugodtan próbára tehetik magukat, akik nem különösebben szívelik a nyílt vízi úszást.

Mi az a triatlon?
Egy sportág, amely sorrendben úszásból, kerékpározásból és futásból áll. A Magyar Triatlonszövetség hivatalosan sprint-, rövid-, közép- és hosszú távot különböztet meg. A sprinttáv 0.75 km úszásból, 20 km kerékpározásból, 5 km futásból áll. A rövid távot más néven olimpiai távnak is hívják, 1.5 km úszást 40 km kerékpározás és 10 km futás követ. A középtáv a hosszú táv fele, 1.9 km úszás, 90 km kerékpározás, 21.0975 km futás. A hosszú táv – közismert néven ironman – 3.8 km úszás, 180 km kerékpározás és 42.195 km futás, utóbbi a maratoni távval egyezik meg. Abban az esetben, ha a triatlonból elhagyják az úszást, duatlonról beszélünk.

Az eseményen 500, 1500 és 3000 méteres távok között válogathatunk. Az úszáshoz bójákkal kijelölt pályát biztosítanak a szervezők, az indulókat kenusok kísérik. További könnyítés, hogy a futást túrázással cserélték fel, így a triatlonnak ezt a részét akár nyugodtan végig is sétálhatjuk.

A túratriatlon távjai:
S (rövid táv): 500 m úszás – 13.3 km kerékpár – 6.8 km túra – 13.3 km kerékpár
M (középtáv): 1500 m úszás – 13.3 km kerékpár – 6.8 km túra – 13.3 km kerékpár
L (hosszú táv): 3000 m úszás (2×1500 m) – 13.3 km kerékpár – 6.8 km túra – 13.3 km kerékpár

Jó időben a Velencei-tó vize kellemesen úszható – FOTÓK: futanet.hu

A klasszikus triatlonnal összevetve, a Velencei-tavi túratriatlon valahol a sprint és a rövid táv között foglal helyet. A vízből kilépve egy úgynevezett depóhelyre kell mennünk, ahol átöltözünk és felvesszük a kerékpárunkat, amivel aztán eltekerünk a tó feléig. Itt teljesítjük a triatlon túrázási részét. Az útvonal a Velencei-hegység leglátványosabb területeit járja be, a nem egész hét kilométer teljesítése átlagos tempóban sem vesz igénybe többet másfél óránál, futva pedig még gyorsabban visszaérhetünk a kerékpárunkhoz, amire felülve a tó másik felét is körbejárhatjuk, visszaérve így a célba.

A Velencei-hegységben rövid, de látványos túra várja az indulókat – FOTÓK: futanet.hu

A rendezvény egyik fő vonzereje, hogy kezdők és családok számára is könnyűszerrel teljesíthető. Amennyiben nagyon ódzkodnánk az úszástól, választhatjuk a túraduatlont is, amelynek kerékpáros és túrás része teljesen megegyezik a túratriatlonéval. Fontos megjegyezni, hogy az esemény nem verseny. Az időt ugyan minden induló esetében mérik, de díjazás nincsen. A hangsúly az élményen van, így mindegy, hányadikként bringázunk be a célba, mindenképp győztesnek érezhetjük magunkat.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.