Jön az első aquatlon ob

Először rendeznek aquatlonbajnokságot Magyarországon: augusztus 15-én a Heves megyei Vég-tó partján, Ecséden tartják meg a futásból és úszásból álló viadalt.

Az aquatlon a multisport egyik legegyszerűbb és leginkább elérhető formája. A sportág két szakaszból, úszásból és futásból áll. Az éves ITU (International Triathlon Union) aquatlon-világbajnokság hivatalos versenytávja 2.5 kilométer futásból, 1 km úszásból és újabb 2.5 km futásból áll. Az úszás történhet medencében vagy nyílt vízben egyaránt.

Az idei év nyara különleges a sportág hazai történetében, hiszen első alkalommal nyílik mód ob-futam megrendezésére. A versenyre 2020. augusztus 15-én kerül sor a Heves megyei Vég-tó partján, Ecséden.

DUATLON, TRIATLON, AQUATLON, QUADRATLON

Az aquatlon egyfajta minitriatlonnak tekinthető, mivel versenyek ugyanazokat a távolságokat fedik le, mint a triatlon, csak kerékpáros szakasz nélkül. A duatlon jelenti a kerékpározást és a futást, a quadratlon úszás, kerékpározás, futás, kajakozás versenyszámokból áll. Az aquatlon kiváló módja a kezdő atlétáknak a multisport világába való belépéshez. A kerékpáros szakasz kihagyásával egyszerűbbé és logisztikailag könnyebb a verseny lebonyolítása.

Az 1. Mátra Aquatlon országos bajnokság a Három Mozgás Vízi- és Szabadidősport Egyesület (3M VSE) szervezésében jön létre, amelynek OB futamán csak előnevezéssel lehet indulni. A helyszínen csak az ÉN-Te váltóra és a Próbáld ki az aquatlont! futamra lehet nevezni a verseny napján a rajt előtt legalább egy órával.

A verseny az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sportért felelős államtitkárságának fővédnökségével és a Magyar Triatlonszövetség szakmai partnerségében valósul meg. Az esemény fővédnöke Szabó Tünde, az Emmi sportért felelős államtitkára.

„Több százan adták már le eddig is nevezésüket az év egyik különleges szabadtéri sportrendezvényére. Bízom benne, hogy mi, szervezők is sikerrel vesszük az akadályokat, nemcsak a versenyzők” – idézi az esemény sajtóközleménye Czene Gábort, a szervezőbizottság elnökét.

(Fotó: Teknős Dominik/Nógrád Megyei Hírlap)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.